Hlavní obsah

Přesun k rivalovi. Energie získala produktivního beka

V extralize se zrodil třaskavý přesun mezi velkými rivaly. Zvučnou posilu z konkurenčního Litvínova získaly Karlovy Vary, kam přichází 28letý lotyšský obránce Janis Jaks. Ofenzivní bek během dvou sezon v nejvyšší české soutěži nasbíral parádních 59 bodů ve 103 utkáních. „Věříme, že jeho herní kvalita přinese našemu týmu nejen kvalitní defenzivu, ale podpoří i útok,“ okomentoval přestup sportovní ředitel Energie Jiří Kalous.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov - Hradec Králové 1:0 (15. Jaks)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Oba podkrušnohorské celky udělaly několik změn už před minulou sezonou. Zatímco Vervu přestavba kádru vypálila až do semifinále, Karlovy Vary se ročníkem protrápily a skončily už v předkole. A tak přes léto dělají řadu změn.

A teď se jim povedlo přivést opravdu zajímavou posilu. „Hledali jsme ofenzivního beka do první obranné dvojice, který by nám pomohl i v přesilových hrách, byl výborně fyzicky i bruslařsky připravený a zároveň měl dostatek zkušeností,“ vysvětloval Kalous.

Na západ Čech zlanařil lotyšského reprezentanta a majitele bronzu z loňského světového šampionátu. „Janise jsme sledovali už v dřívějších sezonách a na mistrovství světa, a všechny tyto naše předpoklady splňuje,“ věří nový sportovní ředitel klubu.

Chemici naopak budou muset klíčového beka nahradit. „Janisovi jsme dali nabídku stejné smlouvy jako v uplynulé sezoně, kterou nepřijal. Posléze jsme dorovnali jeho požadavky, následné navýšení už pro nás však bylo neakceptovatelné,“ líčil sportovní manažer Litvínova Tomáš Vrábel.