Hlavní obsah

Přes půl roku bez zápasu, Kováře zbrzdil zápal plic: Návrat ještě bude dřina

Od minulého play off nechytal soutěžní zápas. Brankář hokejové Sparty Jakub Kovář totiž léčil zápal plic a rekonvalescence se mu protahuje. „Už se bojím tipovat, kdy bych se mohl vrátit, protože jsem měl vždycky nějakou představu a pak se to o čtrnáct dní prodloužilo,“ lamentuje zkušený 36letý gólman v rozhovoru pro klubový web. Pražané ovšem i bez něj zatím válí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Sparty Jakub Kovář na archivním snímku.

Článek

Letní přípravu mu pořádně zkomplikovala zákeřná nemoc. „Na konci srpna jsem marodil a po týdnu jsem se vrátil zpátky. Ale necítil jsem se pořád dobře, tak jsem šel do nemocnice na vyšetření,“ líčil Kovář.

Ani lékaři dlouho nedokázali zjistit příčinu. „Pořád jsem nevěděl, co mi je, až zjistili, že jsem prodělal zápal plic. A zůstal mi na nich zánět, proto léčba trvá tak dlouho,“ osvětlil písecký rodák.

Do tréninků se zatím stále nezapojil. „Ještě pár dní dobírám antibiotika, už čtvrtá. Konečně mi něco zabralo, takže se cítím lépe. Věřím, že projdu nějaké výstupní vyšetření a doktoři mi řeknou, že můžu začít nabírat kondici,“ doufá.

Přiznává, že dlouhá pauza je pro něj dost náročná. „Nějakých šest sedm zápasů jsem sledoval v televizi, ale pak už to začalo být i na mě dlouhý a hokej mi začal trošku vadit. Psychicky mě ničilo, že nic nedělám. Tak jsem koukal už jen na výsledky a raději se věnoval něčemu jinému, aby mi čas utíkal,“ připustil.

Jako otec půlroční dcery se alespoň doma nenudil. „Starat se o malé dítě je mnohem náročnější než chodit do posilovny,“ smál se Kovář. „Nemám vůbec čas přemýšlet, jak bude náročné trénovat. Čeká mě ještě pořádná dřina. Je to výzva, kterou mám před sebou,“ uvědomoval si.

Těší ho, že se Spartě i bez něj daří. A Josef Kořenář navíc na konci září zazářil třemi vychytanými nulami v řadě. „To byla bomba, skvělý! Hodilo se mu, že chytal všechny zápasy. Sám vím, že když gólman začne dobře a připojí se i tým, v brance roste sebevědomí. Kluci využili toho, že Kořen chytá skvěle, a herně se zlepšili,“ chválil je Kovář. A nebojí se, že už se po návratu do brány nedostane? „Žádný bláznivý souboj o místo nepotřebuju,“ usmál se jen.