Hlavní obsah

Před deseti lety si z Plzně otevřel dveře do NHL. Teď se trojnásobný účastník MS na západ Čech vrací

Aktualizováno

Už je tomu přesně deset let, kdy oblékal dres Plzně a po jedné sezoně v kádru Západočechů si otevřel dveře do slavné NHL. Nyní se hokejový útočník Dominik Simon ve svých devětadvaceti letech k Indiánům může vrátit. Stejně jako další forvardi Radek Mužík s Matyášem Borákem a obránce Patrik Brůna je v týmu vedeným novým hlavním koučem Josefem Jandačem na zkoušce.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Takhle Dominik Simon pomohl Českým Budějovicím gólem k výhře nad Pardubicemi.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Tehdy to pro Simona byla pohádková sezona 2014/15. Po přestupu ze Sparty na plzeňské adrese zářil natolik, že si ve 20 letech dokonce získal místo v reprezentačním áčku na domácím mistrovství světa. Následoval přesun do zámoří, v NHL odehrál za sedm let přes 250 zápasů.

Před dvěma roky se Simon vrátil do mateřské Sparty, kde však i vinou osobních problémů zažil nepovedený ročník. Ten uplynulý strávil v Českých Budějovicích. Nyní se účastník tří světových šampionátů pokusí uspět na try-outu v Plzni.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Gól sparťana Mužíka proti Liberci.Video: Tipsport Extraliga / BPA

I 23letý Mužík má za sebou plzeňskou minulost, byť nastupoval jen za její mládežnické výběry a v extralize si za Škodu nikdy nezahrál. Před šesti lety zamířil ze západu Čech do Luley, ve Švédsku nastupoval i za Örebro, než v minulé sezoně po krátkém angažmá ve finské Tappaře posílil Spartu.

Stejně jako Mužík odešel do Švédska již v dorostu Plzně její odchovanec Matyáš Borák. Na severu Evropy strávil v mládežnických soutěžích tři roky, v předminulé sezoně se vrátil do Plzně, kde zářil v juniorské extralize (průměr téměř bodu na zápas). V loňském ročníku působil v americké juniorské NAHL v týmu Lone Star Brahmas, nyní 20letý mladík zabojuje o místo v áčku Plzně.

Stejně starý obránce Patrik Brůna je odchovancem pražské Kobry, který posledních pět sezon zkoušel štěstí v zámořských juniorských ligách.

Na hostování pro celou nadcházející sezonu pak přichází do Plzně z Pardubic 22letý útočník Tomáš Urban. Dynamo tímto krokem chce kladenskému odchovanci, který v uplynulém ročníku hrál převážně za rezervu Východočechů v první lize a rovněž i necelé dva měsíce hostoval v Litvínově, dopřát potřené herní vytížení v extralize.

„Pro jeho další rozvoj je nyní nejdůležitější, aby dostal prostor v extraligových zápasech. Věřím, že Plzeň je pro něj na následující rok ideální zastávkou a že tento krok je ideální pro všechny strany. Tomáš bude bojovat o významnou roli v kádru, a díky tomu se nám za rok může vrátit herně i osobnostně lepší hráč. V tuto chvíli nám už nedává smysl, aby Urbi nastupoval za náš B-tým v Maxa lize. Naopak věříme v jeho budoucnost v našem A-týmu,“ říká sportovní ředitel Pardubic Petr Sýkora.

„Bohužel Mára Soukup do nové sezony nenastoupí, takže jsme za něj museli rychle najít náhradu. Tomáš je velmi inteligentní hráč, který skvěle bruslí. Věříme, že do našeho systému dobře zapadne,“ doplňuje generální manažer Plzně Martin Straka.