Hlavní obsah

Pověst provokatéra? Ať si lidi říkají, co chtějí, říká litvínovský dravec

V Litvínově se v minulé sezoně vařila hodně povedená kašička, a teď by Severočeši rádi upekli ještě větší úspěch. Proto přišel 24letý Matěj Pekař, dravá útočná posila. Bývalý mládežnický reprezentant strávil většinu z posledních devíti sezon v zámoří. Do NHL se však neprosadil, a tak se těší na novou výzvu. „Když jsem poprvé přišel na litvínovský zimák, úplně na mě dýchla historie,“ usmívá se turnovský rodák v rozhovoru pro Sport.cz.

Ještě mladší tým než loni vyšle do sezony Litvínov. Přivedl si posily hlavně z ročníků 2000 a 2001Video: Sport.cz

Článek

Čím plánujete Vervě pomoct k týmovému úspěchu?

Budu se snažit plnit svou roli, hrát dobře a poctivě do obrany. Zakládám si hodně na pracovitosti a bruslení, snažím se vybojovat spoustu puků a chodit do brány.

Během devíti let v zámoří jste se zapsal jako hráč, který se umí soupeřům pořádně dostat pod kůži. Pověst provokatéra vám nevadí?

Vůbec. Ať si o mně lidi říkají, co chtějí. Jde to jedním uchem dovnitř, druhým ven. (usmívá se) Já jsem tu pro tým a nic jiného mě nezajímá. Pokud je zápas vyhrocenější, tak se nebojím být nepříjemný. Občas někoho slovně popíchnu, ale hlídám si, abych za to nedostal zbytečný trest. Bitce se taky nebráním.

Na litvínovském ledě jste si extraligu doposud nezahrál. Jak se těšíte na místní atmosféru?

Moc! O úžasné atmosféře jsem toho slyšel dost. Zimák se mi fakt líbí. Nikdy předtím jsem tam nehrál. Když jsem tam přišel poprvé, úplně na mě dýchla ta historie, úspěšná litvínovská historie.

A současný kádr na ni loni dokázal navázat čtvrtým místem.

Kluci odehráli fantastickou sezonu, laťka je nastavená vysoko. Semifinále je velký úspěch pro klub i fanoušky. Bylo by parádní to zopakovat a třeba dojít ještě o krůček dál. Ambice máme, musíme ale zůstávat nohama na zemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Litvínova Matěj Pekař na snímku z akce Média den Tipsportextraligy pro sezonu 2024/2025.

Týmu ohromně pomohl příchod bratrů Kašových. Jací jsou lídři?

Ti nejlepší. Stejně jako hráči, to všichni vědí. Kabina celkově funguje parádně, a to je ohromně důležité. Strávil jsem s týmem i celou suchou přípravu, takže jsem se dobře aklimatizoval. Odehráli jsme velmi kvalitní utkání a jako tým si sedáme.

Co říkáte na to, že se do extraligy vrací další hvězdy jako Roman Červenka, Jiří Smejkal nebo Radim Šimek?

Tohle jsou obrovská jména. Kvalita soutěže jde s každým takovým hráčem ohromně nahoru, navíc tu po letošním šampionátu bude hrát spousta mistrů světa. V zahraničí začínají vnímat český hokej stále víc a víc. A návštěvnost nadále roste, takže paráda. Jsem rád, že toho budu součástí.

Proč jste se vůbec rozhodl pro návrat do extraligy?

Cítil jsem, že potřebuju změnu. S Litvínovem jsem byl v kontaktu už během sezony a dávalo mi to pro další rozvoj největší smysl.

Posledních devět sezon jste vyjma krátké štace v Liberci strávil za mořem. Jak si teď znovu zvykáte na život v Česku?

Samozřejmě je to pro mě trochu změna. Ale narodil jsem se tady, mám tu rodinu a kamarády, takže to není nic tak převratného. Větší změna rozhodně byla, když jsem v patnácti do zámoří odcházel.

Co pro vás bylo nejsložitější?

První měsíce jsem se dost trápil s angličtinou. Když na mě někdo mluvil, znělo mi to spíš jako klimatizace. (směje se) Skloubit hokej se školou byla taky výzva, ale ty já mám rád. Byl to super krok. Musel jsem překonat spoustu překážek, což mě hodně zocelilo. Poznal jsem nové prostředí a kulturu. Zaujalo mě, že jsou v Americe tak velké rozdíly mezi jednotlivými třídami lidí.

V čem je podle vás Severní Amerika lepší cestou pro hokejový rozvoj než Česko?

Neřekl bych, že to je zákonitě lepší cesta, spíš každému vyhovuje něco jiného. Já se zkusil vydat do zámoří. Kanadské juniorky mají velkou výhodu, že tam je obrovská konkurence a hraje se obrovské množství zápasů. Vlastně tam ani není moc času se rozkoukávat, spíš je to hození dítěte do vody. A plav. Super zkušenost.

Seriál Sport.cz ke startu Tipsport extraligy

Hokejová Tipsport extraliga startuje už 17. září. Server Sport.cz vám proto každý den přináší rozhovor se zástupci každého ze čtrnácti klubů od Kladna až po mistrovský Třinec včetně exkluzivních videí.

  3 : 0 Sparta - Třinec 3 : 0 dohráno
20240917T18 : 30:00+0200
Sparta vs. Třinec
Sparta vs. Třinec
Sparta
Třinec
  České Budějovice - Karlovy Vary dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  Vítkovice - Plzeň dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Mladá Boleslav - Olomouc dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  Litvínov - Hradec Králové dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové
  Pardubice - Kladno dnes 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  Brno - Liberec dnes 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec