Hlavní obsah

Potvrzeno. Pardubice s Českými Budějovicemi upekly velkou výměnu

Aktualizováno

V hokejové extralize dochází k první výměně v sezoně a hned jde o pořádnou bombu. Do Českých Budějovic přichází z Pardubic útočník Tomáš Zohorna, opačným směrem míří úřadující mistr světa Jáchym Kondelík, který měl původně do Dynama zamířit až po skončení aktuálního ročníku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Karlovy Vary –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ České Budějovice, Kondelík nastoupil k poslednímu zápasu za MotorVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Na jaře kolem toho bylo velké haló, když Pardubice oznámily, že se s čtyřiadvacetiletým Kondelíkem domluvily na pětiletém kontraktu, přestože měl ještě rok platnou smlouvu v Motoru. Podle dohody obou klubů ji měl na jihu Čech opravdu odehrát celou, jenže v posledních dnech věci nabraly rychlý spád a všechno je jinak.

Dvoumetrovému útočníkovi se v nové sezoně příliš nedaří, zatím zapsal jen gól a tři asistence. A protože Východočeši o Kondelíka hodně stáli, řešila se mezi kluby vhodná kompenzace. Tou se nakonec stal šestatřicetiletý Tomáš Zohorna. Zkušený reprezentační útočník, jenž v probíhajícím ročníku rovněž zatím zůstával za očekáváním (2+2).

„My jsme se rozhodně nechtěli spokojit s průměrným hráčem, stáli jsme jedině o někoho, kdo má potenciál Motoru okamžitě pomoct. A takovým hráčem Tomáš Zohorna rozhodně může být,“ vysvětlil důvody výměny sportovní manažer Motoru Jiří Novotný.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Energie Karlovy Vary vs. Banes Motor Č. Budějovice 1:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Kondelík ještě v pátek v poledne nastoupil za České Budějovice k zápasu v Karlových Varech (hosté vyhráli 2:1 v prodloužení). Ještě před jeho začátkem ale věděl, že jde o jeho derniéru v dresu Motoru a že bezprostředně po skončení zápasu si sbalí věci a nevrátí se na jih Čech, nýbrž na novou adresu do Pardubic.

Motor výměnou získává 115násobného reprezentanta Tomáše Zohornu, jenž za národní tým startoval na čtyřech MS a dvou ZOH. A vedení Dynama přiznává, že rozloučit se s jedním ze symbolů klubové historie, který s Pardubicemi získal dva mistrovské tituly, nebylo jednouché rozhodnutí.

„Víme, že to spoustu fanoušků zasáhne. Bylo to nelehké rozhodnutí. Zohy patří mezi největší legendy klubové historie. To se nezmění a my si ho za jeho služby i přístup moc vážíme,“ uvedl sportovní ředitel pardubického klubu Petr Sýkora.

Nabídky na přestup nejstaršího z bratrské trojice obdrželo Dynamo už během léta. Tehdy je smetlo ze stolu. „Přáli jsme si, aby sezonu dohrál zde. V úvodu ročníku pak za námi Zohy přišel s tím, že by chtěl mít výrazné vytížení v zápasech a pokud tomu tak nebude, rád by odešel jinam na krátkodobé hostování, aby byl připraven na play off. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsme náš postoj později přehodnotili,“ popisuje Sýkora vývoj situace u Zohorny, který za Dynamo zapsal 589 extraligových startů, 300 kanadských bodů.

Ve hře bylo více variant, Zohorna ale nakonec v Dynamu po 12 sezonách končí. „Nakonec jsme se rozhodli pro dřívější aktivaci plánu na omlazení kádru. Tomáš chce i po konci aktuální sezony, kdy mu měl končit kontrakt v Dynamu, pokračovat v aktivní kariéře. Jeho kroky by následně vedly mimo Pardubice. I proto si obrovsky vážíme toho, že Zohy s výměnou souhlasil. Je to velký hráč a srdcař,“ dodal Sýkora.

„Není snadné opouštět město, kde jsem strávil většinu kariéry a jsem tu doma. Vedení Dynama ovšem nic nezazlívám. Několikrát se ke mně zachovalo velmi vstřícně. Dali mi možnost se vrátit z Ruska a být u porodu, když byla manželka těhotná. Následné měsíce jsem tak mohl trávit doma. Po mém dalším odchodu do zahraničí mi pak dalo možnost znovu se vrátit a bojovat o titul za Dynamo,“ říká Zohorna, že Pardubicím nic nevyčítá.

Zklamání ale neskrývá. „Mrzí mě, že to nedopadlo. Byl můj sen ukončit kariéru v Pardubicích s pohárem nad hlavou. Ale věřím, že se to dřív nebo později klukům povede. Hlavně bych chtěl poděkovat všem spoluhráčům, členům realizačního týmu i dalším zaměstnancům klubu za všechny ty roky a největší poděkování je pro naše Dynamo fanoušky, nejlepší fanoušky v republice, který nás vždy podporovali a dělali nám tu nejlepší atmosféru,“ dodal Zohorna.

V Budějovicích jsou ze získání Zohorny coby protihodnoty za Kondelíka nadšení. „Je to ohromně zkušený hráč a lídr, umí být pro soupeře velmi nepříjemný. A přesně takový typ útočníka nám možná trochu chyběl. Proto věřím, že nám pomůže zejména ve chvíli, kdy se nám nedaří přesně podle našich představ,“ nechal se slyšet Novotný.

Oba vytrejdovaní hráči by za své nové kluby měli poprvé nastoupit v neděli. Zohorna proti Třinci, Kondelík proti Olomouci.

A pozor, úterý slibuje hodně pikantní podívanou! To se Kondelík do Českých Budějovic vrátí. Ovšem už jako soupeř v dresu Dynama…

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jáchym Kondelík se zlatou medailí pro mistra světa

  2 : 1 Třinec - Sparta 2 : 1 16. min Živě
20241025T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Sparta
Třinec vs. Sparta
Třinec
Sparta
  1 : 2 pp Karlovy Vary - České Budějovice 1 : 2 pp   dohráno
20241025T12 : 00:00+0200
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary
České Budějovice
  Vítkovice - Plzeň dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Olomouc - Mladá Boleslav dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc
Mladá Boleslav
  Hradec Králové - Litvínov dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové
Litvínov
  Liberec - Brno dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Liberec vs. Brno
Liberec vs. Brno
Liberec
Brno
  Kladno - Pardubice dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Pardubice
Kladno vs. Pardubice
Kladno
Pardubice