Hlavní obsah

Posledně se nám povedl husarský kousek. Vožucha zcela nahradit nelze, říká Moták

Se všemi posilami a bez tří marodů vyjeli k úvodnímu společnému tréninku extraligoví šampioni z Třince. Slezský klub na konci dubna vyhrál pátý mistrovský titul v řadě, do další hokejové sezony ale bude vstupovat bez jedné z klíčových osobností posledního tažení za titulem Daniela Voženílka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Trenér Třince Zdeněk Moták

Článek

„Myslím, že jsme v tomhle ohledu přes léto odvedli celkem dost práce. Podařilo se nám sehnat kvalitní kluky,“ věří trenér Ocelářů Zdeněk Moták v adekvátní náhradu za střelce zázračné vyrovnávací branky na 1:1 proti Spartě Praha ve šestém semifinále, která padla zpoza branky dvě desetiny sekundy před třetí sirénou. Jen pro připomenutí, Třinec nad Spartou vyhrál v prodloužení 2:1, sérii v sedmém utkání ukončil a zvládl i finále proti Pardubicím.

Bude mít Třinec po odchodu Daniela Voženílka do Švýcarska na ledě podobného raubíře, který je schopný strhnout zápas na vaši stranu i ve chvíli, kdy už to ostatní možná vzdávají?

Nelze někomu říct, že teď bude hrát jako Vožuch. To je nemožné. On si svou roli vydobyl svým pohybem a je v tom nezapomenutelný a asi i nenahraditelný. Ale věřím, že jsme v tomhle ohledu udělali celkem dost práce a podařilo se nám sehnat kvalitní kluky. Mrzuté je, že do nové sezony vstupujeme se zraněnými hráči, kteří si přenesli poranění ze sezony loňské. Je to pro nás deficit, ale doufám, že se s ním popereme. A taky doufám, že se nám ty hráče podaří co nejrychleji do sestavy vrátit.

Na úvodním tréninku na ledě scházeli Martin Růžička a Andrej Nestrašil, kteří byli na operaci s ramenem, a Jakub Jeřábek, který se dává dohromady po vážné zlomenině nohy. Jak to s nimi aktuálně vypadá?

Všichni tři trénují individuálně, každý je ale v jiné fázi rekonvalescence. Jsou v péči lékařů a fyzioterapeutů, víc to asi specifikovat nechci. Co je důležité říct, že je do ničeho nebudeme tlačit. Rozhodovat o jejich startu bude lékař a jejich vlastní pocit.

Třinec opustil i posílili čtyři hráči. Odešli útočníci Voženílek s Helewkou a obránci Polášek a Šenkeřík. Místo nich klub podepsal obránce Bohumila Janka a Marka Hrbase a útočníky Justina Addama a Michala Teplého. Je to signál, že kádr není potřeba výrazně měnit?

Kostra toho týmu je tady tvořená dlouho. Přes léto z ní vždycky někdo vyskočí a z venku přijdou kluci, kteří se na to zkusí navázat. Tým se sice mění, ale kostra zůstává a je dobře nastavená.

Ale kostra stárne. Reagujete na to?

Proto jsme přivedli i mladší hráče, kteří nám přinesou novou krev a nový pohled na hokej.

V minulé sezoně zaujali junioři Petr Sikora či Radim Mrtka. Dostanou oni či další mladí hokejisté dostatek prostoru, aby přesvědčili?

Nutno říct, že mládí není žádná výsada. Budeme se snažit, aby dostali prostor teď v tom předzávodním období, kdy jsou přípravné zápasy, aby ho dostali v Lize mistrů. Nechci říkat, že budou mít pozici v mužstvu nějak zvýhodněnou, ale určitě v těch zápasech, co hráli, ať už tady u nás v minulé sezoně, nebo na různých šampionátech dokázali, že z nich mohou vyrůst kvalitní hokejisté. Ale samozřejmě na sobě musejí dělat, nasávat hokejové i mimohokejové věci, takže je to jen na nich. Mužstvo jim určitě příležitost dá, to bylo loni vidět.

Jak byste charakterizoval posily?

Bobby Jank je známý hráč pro celou extraligu a doufám, že nám přinese trochu toho nasazení, dravosti a říznosti. Pak tam máme Michala Teplého, což je šikovný útočník, dobrý na kotouči s dobrou koncovkou. Justin (Addamo) je asi pro mnohé neznámý, ale je to hráč dobře fyzicky vybavený. A já musím zmínit taky to, že všichni sem do Třince přišli opravdu velmi dobře fyzicky připravení. Máme tu i hráče z Frýdku-Místku, i ti v přípravě dostanou příležitost.

Mezi hráče pro Frýdek-Místek počítáte i Marka Hrbase?

Ano, ale je tady s námi, protože ho potřebujeme poznat. Ve Frýdku jsou hráči, se kterými můžeme počítat pro áčko, ať už je to Havránek, nebo Haman, ale to jsou kluci, které známe. Potřebujeme se podívat v tréninku i na Hrbyho. Potřebujeme, aby se seznámil s hráči i s organizací, proto je tady.

Může urostlý Francouz Addamo (198 cm a 113 kg) nahradit část práce, kterou před brankou odvedl Voženílek?

Typologicky to jsou jen lehce podobní hráči. Jinak jsou odlišní. Justina máme na ledě v Třinci druhý týden, musíme se ním pracovat, dostat ho do taktických věcí, vysvětlit mu, co od něj čekáme. Prvoplánově to ale určitě není tak, že by měl Vožucha nahradit.

Vyhlédli jste si ho na mistrovství světa v Ostravě?

Já myslím, že to vzešlo z toho, že máme Nestyho (Nestrašila) a Růžu (Růžičku) zraněné a taky z toho, že odešel Vožuch (Voženílek). Justin je silný a dravý útočník, ale taky se do toho musí dostat. Přechod ze zámoří do naší ligy je těžký. Pamatuju si spoustu hráčů, kteří ten přechod zvládali později, a jednotky hráčů, kteří to zvládli rychle. Bude to složitější a my se budeme snažit jim v tom přechodu co nejvíce pomoct.

Co čeká Oceláře v létě?

Máme za sebou dva náběhové týdny, ve kterých jsem chtěl, ať si hráči vyzkouší brusle, zvyknou si na hokejky i puky. Dělali jsme spíše dovednostní věci a byl jsem překvapený, že na led opravdu chodila spousta hráčů. Tenhle první týden máme ještě lehce narušený, protože nás čekají lékařské prohlídky a testy a příští týden už nás čeká první přátelský zápas s Frýdkem-Místkem.

Kromě kádru se pozměnil i trenérský tým. Vladimíra Országha nahradili Marek Malík a Jiří Raszka. Role máte rozdělené?

Byla by škoda nevyužít zkušeností Marka Malíka z Ameriky nebo z jeho působení v Česku. Bude se více starat o obránce a my s Jirkou více o útočníky, ale rozhodně to nemáme rozdělené striktně. S Vladem (Országhem) jsme řešili všechny věci spolu a tak to zůstane i teď, včetně oslabení a přesilových her. S Vladem byla spolupráce kvalitní, dvě vítězství v lize to potvrzují. Teď mám k sobě nové kluky, kteří chod organizace dobře znají. Skočili do toho procesu rychle a já myslím, že budou pracovat a fungovat kvalitně. A že to, co od nich očekáváme, naplní.

Sezona byla pro Oceláře extrémně dlouhá, po ní se v Ostravě a v Praze hrálo mistrovství světa, které jste sledoval přímo na místě. Stihl jste si odpočinout?

Odpočinek je důležitější než nějaký rychlý nástup do práce a k tomu jsem nabádal i hráče. Mistrovství bylo hezké, každý sledoval naše vítězné tažení, já byl v Praze na semifinále a atmosféra byla elektrizující, skvělá. Hráči to fanouškům pak oplatili. Potom jsem sledoval i závěr Stanley Cupu, takže jsem měl v hlavě hokej pořád. Ale občas jsme si s rodinou odskočili pryč. No a pak už přišlo soustředění v Tatrách které bylo skvělé, to nám vyšlo počasím i tím, co jsme chtěli udělat.

V Tatrách byl s týmem i vážně zraněný Jakub Jeřábek. Chtěli jste ho tam, nebo chtěl především on?

Moc věcí s námi dělat ještě nemohl, ale on sám chtěl jet, být se spoluhráči a vypadnout na chvíli z rytmu, ve kterém pracoval sám. To se mu povedlo, týden tam s námi strávil, a dokonce s námi vyšel i na Chopok, to bylo výborné!

Oceláři jdou jako mistři republiky do extraligové sezony hokejových mistrů světa. Jaká bude?

Mužstva posílila, každý tým v lize posiloval kvalitně včetně dvou největších favoritů Sparty a Pardubic. My jsme se snažili taky si na trhu nějakou pozici vydobýt, a to se nám snad podařilo. V sezoně může vždycky vyskočit nějaký černý kůň, který zamíchá pořadím. Těšíme se na to, bude pro nás důležité zvládnout kvalitně Ligu mistrů a vstoupit dobře do sezony.

Bude velká výzva Pardubice a Spartu znovu dostat pod sebe?

Už jsem to říkal několikrát, ta linie mezi výhrou a prohrou je hodně tenká. To, co se nám posledně podařilo, byl husarský kousek.