Hlavní obsah

Obrovská posila pro Pardubice, získaly čerstvého mistra světa. Přijde za rok a na pět let

Netajily o něj obrovský zájem. Hokejové Pardubice chtěly udělat všechno pro to, aby jedna z komet uplynulé extraligové sezony Jáchym Kondelík zářil v příštích letech v jejich dresu. Povedlo se, i když s drobným „ale“. Čerstvý mistr světa pro příští ročník dál patří svým mateřským Českým Budějovicím, do Dynama se přesune od sezony 2025/26.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jáchym Kondelík na tréninku hokejové reprezentace

Článek

„Nemohli jsme si Jáchyma nárokovat hned. Řekli jsme si, že smlouvu dohraje, ale nejspíš ji ani v Budějovicích dohrávat nebude a na rok asi odejde ven. Navrhli jsme Budějovicím odstupné za hráče, odmítly. Šlo o běžnou nabídku, to je život,“ uvedl majitel Dynama Petr Dědek v podcastu Zimák na serveru isport.cz.

Kondelík, kterého si pro NHL vybral ve čtvrtém kole draftu roku 2018 Nashville, se do Česka vrátil loni v říjnu po sedmi letech strávených v zámoří. Po štacích na univerzitě v Connecticutu a Milwaukee Admirals usoudil, že pro jeho kariéru bude přínosnější návrat do Českých Budějovic.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

České Budějovice – Třinec 2:0 (12. Kondelík)Video: Tipsport Extraliga / BPA

A Motor jeho angažováním udělal terno. Dva metry vysoký a 107 kilogramů vážící forvard se svými výkony zařadil mezi nejlepší hráče extraligy. V 41 zápasech základní části posbíral 37 kanadských bodů, v deseti duelech play off pak měl průměr bodu na zápas. Kondelíkova hra neunikla pozornosti ani trenérovi reprezentace Radimu Rulíkovi a důrazný útočník odehrál na zlatém šampionátu šest zápasů.

Již před startem turnaje začaly na veřejnost prosakovat zprávy o eminentním zájmu Pardubic o Kondelíka. Ten se při rozhovorech během šampionátu koncentroval pouze na reprezentaci a otázky ohledně své klubové budoucnosti komentovat nechtěl.

Teď už je jasno. V létě příštího roku, kdy mu vyprší kontrakt s Motorem, se na pět let přesune do Pardubic. Petr Dědek toužil ho mít už od nadcházející sezony, vedení Motoru ale bylo neoblomné.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jáchym Kondelík a rakouský brankář Thomas Höneckl během přípravného utkání hokejové reprezentace

„Nabídli jsme 100 tisíc dolarů, takže necelých 2,5 milionu korun. Podle nás slušná kompenzace na to, aby si Budějovice sehnaly jiného hráče,“ prohlásil Dědek s tím, že Pardubice neuspěly ani s nabídkou finanční a hráčské kompenzace.

Kondelík tak ještě pro příští sezonu patří Českým Budějovicím. Jestli se ale v jejich dresu skutečně objeví, je otázka, neboť po uplynulém ročníku se o něj dá očekávat velký zájem ze zahraničí. Třeba i z NHL…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.