Hlavní obsah

Velký obrat a Dědkův (prozatímní) triumf v milionech pro Varaďu

Aktualizováno

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové, pobočka v Pardubicích ve čtvrtek zrušila rozsudek okresního soudu ve sporu Václava Varadi s hokejovým klubem HC Dynamo Pardubice. Důvodem byly procesní záležitosti, o oprávněnosti žaloby nerozhodoval. Záležitost se znovu vrací k prvoinstančnímu soudu.

Foto: Vlastimil Vacek

Trenér Václav Varaďa v době, kdy vedl Pardubice.

Článek

„Těší nás, že krajský soud vyhověl našemu odvolání. Do skončení soudního řízení se ovšem k případu nebudeme více vyjadřovat,“ uvedl pro Sport.cz mluvčí Dynama Jan Mroviec.

Bývalý trenér Dynama Václav Varaďa (48) chce po svém bývalém zaměstnavateli HC Dynamo Pardubice jedenáct milionů a šest set tisíc korun. Kromě této sumy a zákonných úroků z prodlení také požaduje, aby se mu pardubický hokejový klub omluvil v deníku Sport a jeho internetové platformě za to, že byly jeho trenérské metody označeny za vojenskou šikanu, což podle bývalého trenéra zasáhlo do jeho osobnostních práv.

Okresní soud v Pardubicích uznal, že žalované HC Dynamo Pardubice musí výše požadovanou sumu zaplatit v plném rozsahu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Majitel hokejových Pardubic Petr Dědek na archivním snímku

Proti tomu se pardubický klub odvolal. Podle jeho právního zástupce totiž soud nepostupoval přesně podle dikce zákona. Vydal totiž tzv. rozsudek pro uznání, když vyzval žalovanou stranu, aby se v třicetidenní lhůtě k žalobě vyjádřila. To ale HC Dynamo neučinilo. Jak zaznělo ve čtvrtek u odvolacího soudu, nereagovaly Pardubice i proto, že podle jejich názoru byla žaloba vadná, neurčitá. „Nebyla projednatelná,“ zdůraznil právní zástupce klubu Ondřej Sedlařík.

S tímto se odvolací soud prakticky ztotožnil.

„Nebylo možné přikročit ke kvalifikované výzvě a vydat rozsudek pro uznání,“ potvrdil předseda odvolacího senátu Bořivoj Hájek. Jak dále vysvětlil, aby mohla být přijata žaloba na ochranu osobnosti a požadována omluva, musí v ní být konkrétně uvedeno, v čem byl žalobce poškozen, jakým jednáním, proč toto jednání považují za takové, že byla škoda způsobena.

Podobně žaloba s nárokem uplatnění smluvní pokuty. „V obsahu byla neurčitá, nedostatečná. Když chcete něco sankcionovat, musíte popsat, že došlo k porušení. V žalobě chybí podrobné tvrzení, v čem došlo k porušení toho, co bylo chráněno,“ dodal soudce.

V současné chvíli jsou dvě varianty dalšího vývoje. Buď návrat projednávání zpět k první instanci a nové projednávání. Proti rozhodnutí krajského soudu se ale může žalobce do dvou měsíců dovolat k Nejvyššímu soudu. V tom případě by Nejvyšší soud dovolání buď odmítl, takže by se věc skutečně vrátila na okres. Nebo by ho přijal a zrušil rozhodnutí krajského soudu, čímž by původní rozsudek platil.

Foto: David Ryneš, Sport.cz

Hokejový trenér Václav Varaďa

Pardubice se Varaďu rozhodly nečekaně odvolat letos v lednu, přestože měl smlouvu platnou až do roku 2028. Dynamo, které se tehdy nacházelo v extraligové tabulce na druhém místě, svůj krok odůvodňovalo Varaďovým neplněním a opakovaným porušováním smlouvy, špatnou spoluprací s členy realizačního týmu i některými hráči.

Varaďa, po němž post hlavního trenéra převzal jeho dosavadní asistent Marek Zadina, s vyjmenovanými odůvodněními nesouhlasil a kategoricky mj. odmítl, že by své hráče či členy realizačního týmu urážel.