Hlavní obsah

Vítkovice chtěly vyhrát i pro lidi zasažené povodněmi. Smířit se musely s bodem

Aktualizováno

O víkendu sváděl marný boj s velkou vodou, která se nekontrolovaně přivalila do Ostravy, o pár dní později už s mnohem větší úspěšností čelil v úvodním extraligovém kole nájezdům plzeňských hokejistů. I z tohoto boje gólman Vítkovic Lukáš Klimeš ale nakonec odcházel poražen. Přestože Vítkovice dvakrát vedly, Plzeň v Ostravě zvítězila 3:2 v prodloužení.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vitkovice Ridera vs. HC Škoda Plzeň 2:3 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

1. kolo: Vítkovice - Plzeň

„Snažil jsem se soustředit jen na hokej, ale ty poslední tři dny byly fakt těžké. Bydlím v Hrabové (místní část Ostravy) a dům máme vyplavený. V sobotu večer se do něj začala nalévat voda a ráno jsme ji měli po kolena. Naštěstí je dvoupatrový, nicméně to bylo a pořád je hodně náročné,“ svěřoval se Klimeš.

V týmu nebyl jediný, koho povodně na severní Moravě zasáhly. „Máme v šatně více kluků, kteří museli hledat náhradní bydlení. Zasáhlo to jak nás, tak velkou část lidí v Ostravě. I proto jsme chtěli zvítězit, abychom jim přinesli trochu radost,“ říkal trenér Vítkovic David Bruk.

Vítkovice s Plzní neuspěly, přestože dvakrát vedly. Oba góly domácích vstřelily letní posily. V přesilovce pěti proti třem se v úvodní třetině trefil Jindřich Abdul, ve druhé dvacetiminutovce pak s přispěním Abdulovy asistence přivedl domácí podruhé do vedení Anthony Nellis.

Plzeň na oba góly dokázala reagovat v přesilové hře. Domácí jí nabídli dvě a v obou inkasovali z hokejek Dominika Simona a Tomáše Mertla. „Dva góly ze dvou oslabení není dobrá vizitka. Musíme si to rozebrat a hrát to asi jinak,“ přemítal Klimeš.

„Přestože Plzeň nehrála vůbec špatný hokej, důvodem naší porážky je především to, že jsme neplnili to, co jsme měli, a nedali jsme do toho sto procent. I když se to blbě říká, nějaká rezerva tam byla, to se nesmí stávat,“ zdůrazňoval Abdul.

Vítkovice i Plzeň se po minulé ne zrovna povedené sezoně vydaly hodně podobnou cestou. Oba kluby vyměnily trenérský štáb, do Plzně přišel Josef Jandač, do Vítkovic David Bruk, a výrazně obměnily i soupisky. Do Ostravy se přestěhovalo deset nových hráčů, do Plzně dokonce ještě o dva více. Úplně proto nepřekvapilo, že hned v úvodním extraligovém kole nové sezony se o vítězi vzájemného utkání rozhodovalo v prodloužení. To ukončil po necelých dvou minutách jeden z noviců v hostující sestavě, ukrajinský bek Igor Merežko.

„V první třetině jsme našimi stupidními fauly dostali domácí hodně do hry a byl z toho i první gól. Dost nám pak pomohlo, že rozhodčí v první třetině, která nám úplně nevyšla, neuznali druhý gól Vítkovic. Pak jsme si pomohli v přesilovkách a rozhodli v prodloužení,“ těšilo plzeňského Jiřího Vebera, který v minulé sezoně stával na vítkovické střídačce.