Hlavní obsah

Nový kapitán Tygrů Filippi chce potrápit první trojku. Prozradil i svůj pohled na fotbalový Liberec

Bývalí kapitáni hokejových Bílých Tygrů by dali dohromady fotbalovou jedenáctku, jako dvanáctý v pořadí bude v nové sezoně nosit „céčko“ na dresu liberecký odchovanec Tomáš Filippi. Kapitánem ho zvolil realizační tým. „Je to pro mě ohromná čest,“ říká nejproduktivnější hráč uplynulé sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Liberce Tomáš Filippi

Článek

Minulý kapitán severočeských hokejistů Michal Birner ukončil po sezoně kariéru, pod Ještědem museli najít nového oficiálního lídra. Volba padla na 32letého Tomáše Filippiho.

„Po vzájemné konzultaci o tom rozhodl realizační tým. V úvahu určitě připadali i další zkušení hráči, ale rozhodli jsme se pro Tomáše, protože za prvé kromě zahraničí ve své kariéře prakticky nehrál za jiný tým než za Tygry. Uzavřel s námi dlouholetou smlouvu, což je druhá důležitá věc. Je lídrem jak v kabině, tak na ledě a oproti Radimu Šimkovi pro něj hrálo i to, že bydlí v Liberci a tráví hodně času v aréně i po večerech, což je podle mě také důležité,“ vysvětlil liberecký trenér Filip Pešán.

Navrátilec z NHL Radim Šimek bude Filippimu asistovat s momentálně zraněným Michalem Bulířem. „Myslím, že za to vezmeme, a doufám, že budeme ti hlavní lídři týmu, kteří budou udávat směr, aby tým a kabina fungovala tak, jak má,“ řekl Bulíř, který aktuálně léčí zranění ruky a stále není jisté, zda stihne začátek sezony.

„Je to pro mě ohromná čest. Na ledě asi nic zásadního měnit nebudu, ale budu se snažit jít ještě malinko víc příkladem mimo led a v kabině,“ poznamenal Filippi. Dirigovat bílé šelmy chce s dalšími zkušenými hráči.

Kapitáni Bílých Tygrů v extralize

Michal Straka

Václav Novák

Stanislav Procházka

Jaroslav Modrý

Petr Nedvěd

Jan Výtisk

Branko Radivojevič

Martin Ševc

Petr Jelínek

Michal Bulíř

Michal Birner

Tomáš Filippi

„Myslím, že není potřeba být kapitánem nebo asistentem k tomu, aby někdo zařval či v pravou chvíli řekl, co si myslí a cítí. Máme to nastavené tak, že mluvit může každý. Nechci každou přestávku stát v kabině a promlouvat někomu do duše nebo na někoho křičet, to podle mě nedává smysl. Když však bude potřeba, tak jsme připravení já, Vlašák, Bulda, Šimi si k tomu něco říct a popřípadě zvednout hlas. Je nás tam víc,“ poznamenal vítěz KHL z roku 2016.

„Tomáš Filippi bude super kapitán. Už minulou sezonu byl skvělý hráč, v kabině k nám mladým dost mluví a taky se od něj snažím odkoukat, jak se chová mimo led. Věřím, že půjde o úspěšnou sezonu,“ řekl gólman Liberce Daniel Král, jenž se o pozici jedničky popere se zkušeným Petrem Kváčou.

Filippimu se líbí změny ve Slovanu

Když to jde, nový kapitán Bílých Tygrů jde na každý zápas fotbalového Liberce. „V této sezoně jsem chyběl jen jednou, jinak jsem byl na všech. Líbí se mi, jakým to jde směrem. Konečně už nemá Slovan osm devět hráčů na hostování a už má svoje fotbalisty,“ kvituje Filippi změnu v přestupové politice modrobílého klubu, která přišla s novým majitelem Ondřejem Kaniou. Ten zároveň v létě na sociálních sítích povyšoval fotbal nad hokej, který podle něj nemá takový potenciál jako hra s míčem. „Pan Kania řekl svůj názor, myslím, že na hokeji to nic nezmění,“ reagoval Filippi.

„Na nás v loňských letech chodilo v Liberci o hodně víc lidí než na fotbal. Teď se to malinko zvedá i na fotbale. Jsem rád, že konečně po městě vidíme i nějakou reklamu na fotbal, protože dříve jsme tady byli jen my. Ale nemyslím si, že bychom o fanoušky nějak s fotbalem bojovali, v Liberci je dost lidí, aby zvládali chodit na hokej i na fotbal,“ dodal Filippi.

Filippi za Bílé Tygry odehrál za 11 sezon celkem 440 extraligových utkání a připsal v nich 330 kanadských bodů a pouhé dva body mu chybí, aby předčil Petra Nedvěda a stal se nejproduktivnějším hráčem v historii klubu. V minulé sezoně nasbíral v základní části 62 bodů za 25 gólů a 37 asistencí.

„Vždy se říká, že úspěch by se měl v následující sezoně potvrdit, ale většinou tomu bývá naopak a moc se to nedaří… Budu se snažit hrát furt stejně a buď to vyjde, nebo ne,“ konstatoval Filippi. Určitě však jako kapitán pomýšlí na větší týmový úspěch než čtvrtfinále. „Myslím, že první trojku můžeme potrápit, ale favority jsou jiné týmy. Ale určitě tady nejsme od toho, abychom hráli druhé housle,“ uzavřel nový kapitán Bílých Tygrů.