Hlavní obsah

Novinky v extralize: tresty až na 26 zápasů, stopky i za filmování a revoluce dresů

Další napínavý souboj o mistrovský titul, postup do play off i vyhnutí se baráži. Hokejová Tipsport extraliga startuje už v úterý i s několika změnami v disciplinárním a herním řádu. Novinky představil na tiskové konferenci ředitel soutěže Martin Loukota. Pochvaloval si zejména revoluci v designu jednotlivých dresů, které drtivá většina klubů vyšperkovala a sladila barvami log partnerů.

Novinky v extralize: tresty až na 26 zápasů, stopky i za filmování a revoluce dresůVideo: Sport.cz

Článek

Důležitou úpravu hlásí disciplinární řád nejvyšší soutěže. Zatímco v předchozích letech mohla disciplinární komise uložit za nafilmovaný pád pouze finanční pokutu, letos už může sáhnout po trestu na jedno až tři utkání.

Za ty nejostřejší zákroky pak nově může uložit trest až na 26 zápasů. „Vzali jsme si příklad z NHL, kde je maximum rovněž stopka na polovinu základní části. Ale to hrozí jen v případě, kdy disciplinární komise zhodnotí zákrok jako bez respektu k protihráči a dojde k vážnému zranění. Pevně věřím, že takový trest nebude nutné udělovat,“ vysvětloval Loukota s tím, že pokračuje i činnost analytické komise, která hodnotí všechny zákroky a předává návrhy disciplinárce.

Foto: Jakub Pláteník/BPA

Ředitel hokejové Tipsport extraligy Martin Loukota.

Příjemnou změnou pro kluby je úprava herního řádu, díky níž mohou na zápasovou soupisku zapsat 20 hráčů do pole místo dosavadních 19. Trenérům tak odpadne dilema, zda nasadit sedmého obránce, či třináctého útočníka. „Doposud jsme používali výjimku, ale snažíme se co nejvíce sjednotit s pravidly ledního hokeje, kde je uvedeno právě 20 hráčů do pole,“ líčil Loukota.

Nově rovněž musely všechny týmy připravit své dresy se jmenovkou hráče uvedenou nad číslem. Pouze Pardubice, Liberec a České Budějovice si zvolily jako domácí variantu světlou sadu dresů, zbytek celků bude hrát před vlastními fanoušky v tmavé variantě.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparťanský obránce Michal Kempný v novém dresu Pražanů.

Ředitel extraligy kluby za inovaci dresů chválí. „Chci poděkovat jim i jejich partnerům, že zapracovali na vizuálech a designech dresů. Pokrok je opravdu znatelný a jsem za něj moc rád,“ oceňoval. „Dalším krokem je zkulturnění ledové plochy. Chápeme, že reklamy na ledě jsou jedním z hlavních příjmů klubů a bude to běh na delší trať,“ uvědomoval si Loukota.

Předmětem tiskové konference byla i aktuální povodňová situace v Česku, která by však snad neměla ohrozit rozjezd soutěže. „Ráno jsem mluvil s kolegy z Budějovic, Brna a Vítkovic. Ujistili mě, že situace zimních stadionů je v pořádku. Počítají se středečním zápasem. Budu situaci monitorovat a sledovat. Pokud by byl vývoj nepříznivý, zareagujeme na to,“ upřesnil Loukota.

Startuje nový ročník hokejové extraligy. Kdo patří k favoritům? Video: Sport.cz

Jako každoročně se řešilo i téma možné úpravy baráže, do níž vstupuje poslední tým extraligy po více než 40denním čekání, zatímco dobitý šampion první ligy nemá na odpočinek žádný čas.

„Není to tak jednoduché. Když extraliga přebírala řízení, požadavkem svazu byla baráž jeden na jednoho. Uvidíme, kam v jednáních dojdeme,“ říkal prezident APK Jan Tůma, který je zároveň i viceprezidentem Českého hokeje, kde zastupuje vrcholový hokej, a generálním manažerem Mladé Boleslavi.

O možném návratu přímého postupu a sestupu či čtyřčlenné baráži hovořil na tiskové konferenci minulý týden Daniel Sadil, ředitel Sdružení prvoligových klubů. Potřebná iniciativa však podle Tůmy chybí především na straně nižší soutěže.

„Jako extraliga jsme navrhovali změnu systému play off Maxa ligy, aby se zjednodušila cesta vítěze a zkrátilo se čekání extraligového týmu. Ale mrzí mě, že to vždycky někde zapadlo a nedostali jsme žádnou odpověď. Iniciátorem změn jsme my, aktivita na druhé straně zatím chyběla,“ tvrdil prezident APK.

„Proto nás mrzí, když si pak přečteme, že nic neděláme. Chceme se o těchto věcech bavit, ale případná změna musí mít logický základ, nemůže to být rozhodnutí z leknutí. A určitě to není o tom, že si budeme napříč českým hokejem něco vzkazovat přes média,“ mínil Tůma.

Pět důvodů, proč sledovat Tipsport extraligu:

  • Extraliga mistrů světa: Nejvyšší soutěž se může pyšnit tímto nádherným přízviskem, představí se v ní hned 11 úřadujících světových šampionů.
  • Návrat hvězd: Na českém ledě se znovu bude prohánět třeba Roman Červenka, ale i další osobnosti a reprezentanti Jiří Smejkal, Radim Šimek nebo Dominik Mašín.
  • Jágrův last dance: Největší legenda českého hokeje avizovala svou poslední sezonu, v níž se 52letý hrající majitel bude snažit zachránit své Kladno a třeba ho i postrčit směrem do play off.
  • Bouřlivá atmosféra: Návštěvnost na stadionech stále roste, zájem o hokej a tuzemské hvězdy je enormní, i letos se zřejmě budou lámat rekordy.
  • Drama na všech frontách: Další bitva velké trojky o mistrovský titul, Pardubice se Spartou budou chtít konečně sesadit třinecké Oceláře, ale v závěsu čekají i další vlčáci.
  5 : 1 Pardubice - Kladno 5 : 1 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  3 : 0 České Budějovice - Karlovy Vary 3 : 0 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  1 : 2 Brno - Liberec 1 : 2 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec
  2 : 3 pp Vítkovice - Plzeň 2 : 3 pp   dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  4 : 2 Mladá Boleslav - Olomouc 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  4 : 2 Litvínov - Hradec Králové 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové