Hlavní obsah

Lídr bodování ze čtvrté lajny. Na to nehledím, chci být platný pro tým, říká Kalus

Ne úplně očekávaného lídra má po čtyřech odehraných kolech pořadí nejlépe bodujících hráčů v hokejové extralize. Se šesti body za dva góly a čtyři nahrávky mu vévodí vítkovický Marek Kalus, ceněný především pro svůj důraz před brankou.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vítkovice Ridera vs. HC Oceláři Třinec 2:1 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

4. kolo: Vítkovice - Třinec

„Důležité jsou týmové body. Máme jich devět, to je pro naše sebevědomí skvělé, ale především musíme děkovat Klimsonovi (brankáři Lukáši Klimešovi), který nás drží,“ nepřeceňuje svůj bodový příspěvek Kalus. „Vůbec se na to nedívám. Soustředím se jen na sebe a na to, abych byl platný pro tým. Každý chce mít body, i já. Ale když nebudou, budu na ledě odvádět černou práci pro tým,“ má jasno 31letý útočník Vítkovic,

V elitní formaci Vítkovic budete ostravského rodáka hledat marně. Není ani ve druhé, natož ve třetí. Nový trenér David Bruk mu určil místo ve čtvrté útočné řadě vedle francouzského útočníka Valentina Claiereauxe a Vojtěcha Lednického.

Přitom v minulé sezoně se v první trojici útočníků nejednou objevil a dokázal se bodově za důvěru odvděčit. „Jasně, každý chce hrát co nejvýše v sestavě, ale nejsem zklamaný. Beru to, jak to je. Snažím se dělat svoji práci, není to moje rozhodnutí. Důležité pro mě je, že lajna šlape,“ poukázal na slušnou formu svých parťáků.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice - Třinec 1:0 (40.  Abdul)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Francouz Claireaux (3+1) vstřelil už tři góly a je nejlepším střelcem týmu, jen Vojtěch Lednický na první bodový přírůstek zatím čeká. „Snažíme se hrát jednoduchý hokej a plníme co máme. Snažíme se hrát přímočaře a zatím to tam padá,“ nastínil úkoly své útočné řady Kalus.

Nejvíce se mu povedl zápas na ledě Liberce (4:2), kde posbíral hned polovinu svých dosavadních bodů. V první třetině vstřelil v přesilové hře otevírací branku zápasu, ve třetí části v další početní výhodě přihrál na gól Janu Košťálkovi a nahrávku zapsal také u čtvrté branky, kterou vstřelil Lotyš Rihards Bukarts.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice - Třinec 2:1 pp (62. Nellis)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Gól v přesilovce a asistenci posbíral 31letý útočník Vítkovic také při vysokém domácím vítězství nad Olomoucí (7:1) a šestý bod za nahrávku Jindřichu Abdulovi zapsal také naposledy proti Třinci (2:1 v prodloužení). Znovu v přesilové hře, v nichž jsou Vítkovice na začátku sezony z extraligy nejlepší.

„Bylo to hodně těžké utkání. Třinec má skvělé hráče a vždy je nepříjemné proti nimi hrát. Mají skvělou obranu, pořád se tlačí do brány a umí si najít odražený puk. Skvěle blokují střely. Ale když se takový zápas povede, může to tým ještě více nakopnout,“ zdůraznil Kalus, jenž mohl k nahrávce klidně přidat znovu i gól.

Ve třetí dvacetiminutovce ujel v oslabení, ale brankáře Ocelářů Marka Mazance nepřekonal. „Marinčin zavrávoral, puk mu skákal a já se dostal přes něj. Ale už jsem byl na ledě delší dobu a chyběly mi síly. Chtěl jsem zkusit blafák, ale nevyšlo,“ usmíval se Kalus. Mrzet ho to nemuselo. Vítkovice vyhráli třetí utkání v řadě a před domácím utkáním proti Pardubicím jim patří druhá příčka v tabulce právě před pátečním soupeřem. „Bylo by skvělé zvládnout i tenhle zápas.“

Kanadské bodování hokejové Tipsport extraligy:
1. M. Kalus (Vítkovice) 4 zápasy/6 bodů (2 branky + 4 asistence)
2. O. Kaše (Litvínov) a M. Kaut oba 4/5 (3+2)
4. Abdul (Vítkovice) 4/5 (2+3)
5. Čerešňák (oba Pardubice) a Hanousek (Kladno) oba 4/5 (1+4)
7. Claireaux (Vítkovice), Faško-Rudáš (Liberec) a Smoleňák (Kladno) všichni 4/4 (3+1)
10. Rihards Bukarts, Nellis (oba Vítkovice), McIsaac (Litvínov), Lantoši (Liberec), J. Pytlík (Kladno) a Smejkal (Pardubice) všichni 4/4 (2+2).
Střelci:
1. O. Beránek (Karlovy Vary), Claireaux (Vítkovice), Faško-Rudáš (Liberec), Irving (Sparta), M. Kaut (Pardubice), O. Kaše (Litvínov), N. Olesen (České Budějovice) a Smoleňák (Kladno) všichni 3 branky, 9. Abdul, Rihards Bukarts, M. Kalus, Nellis (všichni Vítkovice), Gut, McIsaac, Sandberg (všichni Litvínov), K. Hrabík, Salomäki, Ton (všichni Sparta), Fridrich, Kohout (oba Olomouc), Jánošík, Lakatoš (oba Mladá Boleslav), Smejkal, Vondráček (oba Pardubice), M. Beránek (České Budějovice), Gríger (Karlovy Vary), Kurovský (Třinec), Lantoši (Liberec), Pour (Hradec Králové) a J. Pytlík (Kladno) všichni 2.