Hlavní obsah

Lídr bodování Abdul: Body mě těší, ale nesmíme si myslet, že jsou více než tým

Čtyřmi body proti Liberci (7:0) se útočník Vítkovic Jindřich Abdul pevně usadil na čele průběžného pořadí kanadského bodování extraligy. Po 13 odehraných zápasech má 20 bodů za 7 gólů a 13 přihrávek a čtyři body náskoku před dalšími v pořadí extraligové produktivity, spoluhráči Anthony Nellisem (8+8) a Markem Kalusem (7+9).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jindřich Abdul z Vítkovic

Článek
Foto: Sport.cz

Vítkovice–Liberec 3:0 (30. Abdul)

„Je super, že se daří tolika hráčům. Individuální body těší kluky i mě, ale není to jen o nich. Nesmíme přestat pracovat pro tým. Zápas proti Liberci si musíme zapamatovat a takhle hrát i dál,“ zdůrazňuje vsetínský rodák Abdul, který přišel do Vítkovic před touto sezonou z Litvínova.

Všechno proti Liberci sedlo tak, jak mělo?

Určitě jsme rádi. I já jsem obrovsky spokojený. Ale, přestože to bude znít jako otřepané klišé, nejdůležitější jsou ty tři body pro tým. A nejenom ty tři body, ale taky ten výkon, který jsme předvedli, protože si myslím, že byl bezchybný. Na tohle musíme navázat, ten zápas si zapamatovat a takhle hrát.

Čtyři body v jednom zápase jste v extralize posbíral po třech letech (v září 2021 vstřelil Abdul tři góly, na jeden přihrál při výhře Českých Budějovic nad Karlovými Vary 7:5). Vícebodových zápasů máte v této sezoně ve Vítkovicích ale už šest. Sedí vám hra v novém týmu?

Celkově mi to tu sedí, jsem spokojený a to se odráží ve výkonech na ledě. Priorita je ale vždycky tým a já jsem fakt strašně rád, jak jsme to dneska zvládli. I kvůli těm lidem, protože náš hokej v poslední době nebyl zdaleka ideální. Získané individuální body mi pomáhají asi jako každému, kdo je sbírá. Ten, kdo řekne, že ne, tak lže. Já se ale nerad bavím o sobě, o těch osobních věcech. Ale samozřejmě jsem rád, že se mi takhle daří a pomáhám týmu.

I proto jste v poslední minutě utkání místo střely, kterou jste mohl dokonat hattrick, nahrával obránci Auvituovi? Abyste nemusel čelit otázkám ohledně třígólového zápasu?

Spíše to bylo proto, že mám v kase už dost velký dluh i tak. Tak jsem nechtěl už nic dalšího přidávat. (smích)

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice–Liberec 4:0 (31. Abdul)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Čtyři góly jste proti Liberci vstřelili v přesilovce. Využili jste všechny čtyři a v extralize jste s úspěšností skoro 38 procent jasně nejlepší. V čem je to kouzlo? Tolik je pilujete? Samozřejmě je trénujeme, ale není to úplně tak, že by nad námi někdo stál s bičem a mlátil nás. Naopak v nich máme i nějakou volnost a to nám možná pomáhá. Máme je dobré, přestože někdy to samozřejmě nevyjde, ale dneska jsme si tím hodně pomohli. Extraliga je hodně vyrovnaná a tyhle góly vyhrávají zápasy.

Zatímco v přesilovkách jste nejlepší, v oslabení zase nejhorší. Jak je to možné?

Tak někdo nejhorší být musí, že? (smích) Těžko říct, čím to je. Samozřejmě i na tom pracujeme a věřím, že se i v téhle disciplíně zlepšíme. S Libercem jsme neinkasovali, takže myslím si, že jsme na dobré cestě.

Po dvou třetinách jste nad Libercem vedli 4:0, ale na bránění čistého konta pro Lukáše Paříka jste se úplně nezaměřili. Naopak jste přidali ještě tři branky. Ukázali jste, že nejlepší obranou je útok?

Je to tak. Odehráli jsme v této sezoně už dost zápasů, kdy nám ty závěry absolutně nevyšly. Tentokrát jsme nechtěli vypustit absolutně nic a ještě jsme přidávali. I proto říkám, že jsem fakt moc rád za ten výkon, který jsme dneska předvedli.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vítkovice Ridera vs. Bílí Tygři Liberec 7:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

Na čele kanadského bodování jste z Vítkovic hned tři. Kousek za vámi jsou Anthony Nellis a Marek Kalus. Co na to říkáte?

Že je to pro tým jenom dobře. Na začátku soutěže jsme dávali dost gólů, to má velký vliv. Ale nebuďme naivní, nepůjde to takhle pořád. Ale pokud tam máme nahoře tolik hráčů, tak je to samozřejmě pro tým jedině dobře. Ale nesmíme si myslet, že jsou více než tým.

Do první formace k Anthony Nellisovi a Chadu Yetmanovi jste se vrátil po jednozápasové pauze a proti Liberci jste posbírali jako elitní řada sedm bodů. Ukázali jste, že společně vám to sedí nejlépe?

Rozumíme si, ale trenéři chtěli dát týmu nějaký impulz, tak to v minulém zápase rozházeli, a bylo to asi potřeba. Vrátili jsme se k sobě a dopadlo to skvěle. Jsem moc rád za celý tým.

Související témata:
Jindřich Abdul