Hlavní obsah

Lakatoš o zvláštním konci: Moc jsem nespal, s Vítkovicemi jsme si nic nevyříkali

Složité období má za sebou. Až hokejový útočník Dominik Lakatoš za necelé dva týdny vyjede k extraligovému utkání v dresu Mladé Boleslavi, bude to přes sedm měsíců, kdy naposledy hrál soutěžní zápas. Ačkoliv ve Vítkovicích nosil kapitánské céčko, v závěru sezony ho trenéři nechali sedět na tribuně. A k podivnému konci minulého ročníku se nyní 27letý kolínský rodák vrací v obsáhlém rozhovoru.

Půl roku nehrál zápas. Prvních pár dní to bylo těžké, moc jsem nespal, vzpomíná Dominik Lakatoš na odstavení od týmuVideo: Sport.cz

Článek

Kdy jste pochopil, že už Vítkovice o vaše služby nestojí?

Když se mnou deset dní nikdo v podstatě nemluvil, tak už jsem asi věděl, co se děje. Bohužel to dopadlo takhle, ale to jsou věci, které by se neměly řešit přes média. Já na to mám nějaký názor, Vítkovice zase jiný. Na druhou stranu si myslím, že jsem v Ostravě nechal kus sebe, kus dobré práce. Určitě to nebylo tak, že jsem se jenom vezl na vlně.

Jak hokejista prožívá, když sedí na tribuně jako zdravý náhradník?

Prvních pár dní bylo těžkých, moc jsem nespal. Ale když už jsem si dal jedna k jedné a zjistil, co se může stát, tak jsem si z toho nedělal takovou hlavu. Bral jsem to jako, bohužel, normální hokejovou věc. Jenom jsem čekal, jak se to ukončí a už to pro mě bylo jednodušší. Na 99 procent jsem tušil, že už tam o moje služby není zájem. Někdo třeba může tvrdit, že jsem nechtěl já…

Ale s tím asi nesouhlasíte, že?

Každý chce přece hrát. A já jsem byl připravený naskočit. Spoluhráče jsem chodil sledovat, viděl jsem každý zápas. Když byli pryč, tak jsem se díval v televizi. Škoda že to pro kluky nebo vlastně pro nás skončilo porážkou s Hradcem 0:3 na zápasy. Trochu mě to mrzelo. Myslím, že aspoň do jednoho utkání jsem měl zasáhnout.

Sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček označil váš rozchod za korektní. Vyříkali jste si tedy nějak situaci s vedením?

Ne. Neměli jsme co řešit. Bylo to jejich a moje rozhodnutí. Za sebe si myslím, že jsme si to nevyříkali. Ale třeba se pletu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dominik Lakatoš (vlevo) z BK Mladá Boleslav během přípravného zápasu.

Do Boleslavi jste odešel na dvouleté hostování, hráčská práva však dál vlastní Ridera. Dokážete si představit, že byste se tam posléze vrátil?

(ušklíbne se a zamyslí) Odpovím asi takhle… Zaměřím se na tuhle sezonu a zápasy, co budou teď. Co bude za rok, za dva, tři? Nevím. Vlastně netuším, co bude zítra, když to řeknu blbě. Určitě se teď nezaobírám tím, jestli se někdy v budoucnu vrátím do Ostravy.

Zanechal ve vás tento nepovedený závěr angažmá nějakou kaňku?

To vůbec, já z Vítkovic nemám špatné zkušenosti. Byl jsem tam pět sezon, díky tomu jsem se mohl podívat do Finska, kde jsem chvíli žil a poznal jiný styl života i hokeje. Nemůžu říct nic špatného nebo že by mi na tom angažmá něco vadilo.

Celá kauza však ještě trochu přiživila vaši nálepku raubíře. Jak to berete?

Každý jsme nějaký. Já to říkám i teď o mém synovi, že je lepší, když bude vidět, než když ho posadím do kouta a on tam bude za tři hodiny pořád sedět. Ne každý dokážeme sedět na zadku, kde nám řeknou. Patří to k tomu. Ale všechno má nějaké mantinely, jak se říká.

S čistým štítem teď prožíváte restart v Mladé Boleslavi. Proč padla volba zrovna na Středočechy?

Prostě mi přišlo, že to byl správný krok. Bylo to pro mě jednoduché rozhodování. Boleslav přišla první, lákala mě i vidina domova. Ze zimáku to mám domů do Svijan čtvrt hodiny autem, to je o kousek blíž než čtyři a půl hodiny. To samozřejmě zlehčuju. V Ostravě to bylo taky super, měli jsme to na stadion taky kousek. Teď je to ale o tom, že můžeme být opravdu v našem domově a blíž rodině.

Jak si na nové prostředí zvykáte?

Je to samozřejmě trochu jiné, všechno si musí pořádně sednout, jak má. Jsou věci, kde nás tlačí bota, v přípravě se nám tolik nedaří. Za další dva týdny doladíme detaily, ať jsme připraveni na začátek extraligy.

Boleslav poslední dvě sezony dokázala soupeře často přehrát, přebruslit, ale chyběly góly. A ty jsou zrovna vaše parketa, nemyslíte?

Vím, kvůli čemu jsem přišel, proč mě Boleslav brala. Nikdo tu nechce zažít stejnou sezonu jako loni. Musím pomáhat týmu, jak to jde, jak umím. Zatím se cítím skvěle a na novou výzvu se těším.