Hlavní obsah

Kvůli zranění půl roku bez hokeje. Už jsem měl trochu absťák, přiznává mladý navrátilec

Závěr juniorské kariéry mu pořádně zhořkl. Hokejový útočník Robin Sapoušek odehrál poslední utkání ještě na konci minulého roku. Bronz z mistrovství světa dvacítek slavil zraněný jen na dálku, kvůli problémům s ramenem pak vynechal celý zbytek sezony. Teď si 20letý forvard po návratu do Karlových Varů užívá i každý přípravný zápas. „Hodně jsem se těšil,“ říká.

Karlovy Vary udělaly před novou sezonou v kádru razantní změny, aby mohly pomýšlet na vyšší příčky.Video: Sport.cz

Článek

Na Silvestra minulého roku si vybral pořádnou smůlu. Utkání proti Švýcarsku na MS hráčů do 20 let, nevinný náraz na mantinel a rameno v háji. „Hned jsem věděl, že to není v pohodě,“ vzpomínal Sapoušek.

Že si od hokeje však bude muset dát půlroční pauzu, moc nečekal. „Rekonvalescence měla být trochu rychlejší, ale shodli jsme se, že bude lepší rameno pořádně doléčit,“ vysvětloval majitel stříbra i bronzu z posledních dvou juniorských šampionátů. „Doufal jsem, že mě v kariéře tak dlouhá pauza nepotká. Aspoň mi to dalo zajímavou zkušenost a vědomí, že takové věci se prostě můžou stát. Zranění jsou součást hokeje,“ uvědomoval si talentovaný centr.

Za tým Victoria Royals v kanadské WHL už tak nenastoupil. „I tak mě rok a půl tam hodně posunul po hokejové, ale i životní stránce. Vypadnul jsem z komfortní zóny, naučil jsem se postarat sám o sebe i zapadnout do party. Nesedět jen tak v rohu a věřit si,“ líčil Sapoušek.

Zvažoval, že by jako overage hráč v kanadské juniorce ještě sezonu přidá, nakonec se však rozhodl pro návrat do rodných Karlových Varů. „Měl jsem zbývající rok smlouvy ve Varech. Shodli jsme se na tom, že se vrátím. Nad jiným týmem v Česku jsem nepřemýšlel,“ podotkl. „Jsem rád zpátky, ale můj sen zůstává stejný. Jednou si zahrát NHL,“ svěřil se.

Foto: Jakub Knap/HC Energie Karlovy Vary

Hokejový útočník Robin Sapoušek se vrátil do Karlových Varů.

Nyní však potřebuje zvládnout přechod do seniorského hokeje a usadit se v áčku Energie. „Není to snadné. Komu se daří v juniorce, může mezi chlapy vyhořet. Všechno je silovější, míň ulítané. Ale jsem doma, to mi může pomoct. Navíc Vary dávají dost příležitostí mladým hráčům,“ pochvaloval si. „Důležité je, aby mě hokej pořád bavil. Nesmím si dávat do hlavy, že to je práce. Celkem se mi to daří,“ mínil útočník, jenž si poprvé extraligu zkusil už v 16 letech.

Po táhlém zranění už se nemohl dočkat ani přípravných duelů. „Měl jsem trochu absťák,“ usmál se. „Bylo to strašně dlouhé a psychicky těžké čekání,“ přiznal.

Na zápasové tempo si musel chvilku zvykat. „Samozřejmě jsem trochu cítil, že na ledě musím víc přemýšlet, ale každou chvilkou jsem se zlepšoval. Už to zapadlo do starých kolejí,“ doplnil Sapoušek.