Hlavní obsah

Kluci si takový výprask nezasloužili, litoval bývalý klub Bambula

Nebyla to klasická hokejová hráčská výměna, nicméně útočníci Jan Bambula a Petr Fridrich si před touto sezonou klidně mohli vyměnit klíče od bytu, auta i od skříňky v šatně. Obě levá křídla si v létě vyměnila působiště, 24letý Fridrich zamířil z Vítkovic na Hanou, o půl roku mladší Bambula se vydal za pokračováním hokejové kariéry z Olomouce do Ostravy. Ve třetím kole se oba týmy potkaly a bylo z toho vysoké vítězství Ostravanů.

Foto: Petr Kotala

Jan Bambula (vpravo) se raduje z gólu Patrika Zdráhala (vlevo).

Článek

Oba si výměnu pochvalují, přestože jsou na tom, co se týče sbírání bodů, hodně odlišně. Bambula byl do zápasu proti Olomouci na nule, vynahrazuje si to ale týmovým ziskem, který je po třech odehraných kolech sedmibodový. Fridrich střílí góly, kohouti z Olomouce ale zatím do tabulky nepřipsali ani bod. A neuspěli ani ve Vítkovicích. Po výprasku 1:7 jsou po třech odehraných kolech jediným týmem bez bodového zisku na dně tabulky.

„Dneska nefungovalo vůbec nic. Ten výkon byl fakt ostudný. Prohrávali jsme souboje a z toho se to pak valilo na naši branku. Z toho pramenily fauly, které Vítkovice trestaly,“ načrtl stručně příběh vzájemného souboje moravských týmů Fridrich.

Foto: Petr Kotala

Olomoucký Petr Fridrich (vpravo) a Patrik Demel z Vítkovic

Nebylo přitom daleko od toho, aby Hanáci ve druhé třetině smazali dvoubrankové vedení Vítkovic. Rána Jakuba Orsavy ale skončila na tyči branky Lukáše Klimeše a za pár desítek vteřin navýšil dvěma góly domácí vedení Valentin Claireaux.

„Tak už to v hokeji je, že se to láme v takových momentech. My jsme nesrovnali, naopak Vítkovice ty důležité momenty zvládly a odskočily nám. Pak už se nám hra sesypala. Strašně mě to štve, protože jsem se na to utkání moc těšil. Ten náš výkon byl ale fakt špatný. K tomu není moc co dalšího říct,“ štvalo Fridricha, který za Vítkovice v extralize nastoupil ke 224 zápasům (39 gólů a 41 nahrávek).

Úplně stejný počet zápasů (224) nasbíral v Olomouci také Jan Bambula (30 gólů a 39 nahrávek). A na souboj proti nedávným spoluhráčům se pochopitelně také hodně těšil. Speciálně pak na obránce Jana Švrčka, což avizoval krátce po přestupu. V prvním střídání se oba potkali u branky olomouckého Jakuba Sedláčka a byla z toho hned strkanice. „Chtěl jsem mu dát najevo, že se ho nebojím,“ smál se havířovský rodák Bambula. „Vím, jak hraje, takže jsem byl připravený, že mi dá krosnu, a raději jsem do něj zajel první,“ pokračoval.

Bambula pochází z Havířova v extralize ale debutoval za Olomouc. Vysoké vítězství Vítkovic jej proto těšilo jen z části. „Jsem rád za sedm gólů, myslím si ale, že si kluci takový világoš nezasloužili. Ale někdy to tak je. Nám to tam dneska spadlo, jim ne. Bylo mi ale kluků na konci i trochu líto,“ přiznal Bambula.

Vítkovický útočník v úvodních dvou kolech bodově mlčel, probudil se proti Olomouci a nahrál Patrikovi Zdráhalovi na vítěznou trefu. „Konečně!“ ulevil si Bambula. „Jen ten gól zatím není, tak snad se dočkám proti Třinci,“ pozval na úterní derby.