Hlavní obsah

Kdo si tohle může dovolit? Švédové a Finové zírají na Červenkův přestup

Přestup kapitána čerstvých hokejových mistrů světa Romana Červenky ze švýcarského Rapperswil-Jona Lakers do Pardubic nestrhl vlnu emocí jen v rámci české extraligy, ale i daleko na severu. Ve Švédsku a Finsku zaznívají hlasy, že podobné transfery odsouvají jejich soutěže na vedlejší kolej.

Roman Červenka nechce být na jaře bez play off, proto se upsal Pardubicím. Před novou sezonou trénuje s Jágrem Video: Sport.cz

Článek

38letý veterán se vrátil do nejvyšší soutěže po dlouhých osmi letech. Vzhledem k jeho renomé, aktuálnímu úspěchu na MS a silnému ekonomickému zázemí Pardubic je zřejmé, že na východě Čech dostal velmi lukrativní smlouvu.

Oficiální výše jeho platu sice známá není, ale ihned po zpečetění přestupu se začaly objevovat různé kvalifikované odhady o tom, kolik si může v Dynamu vydělat. A reakce přišly vzápětí.

„Že zlatý hrdina a kapitán týmu české republiky Roman Červenka opouští švýcarský Rapperswil a vrací se do domácí ligy, je zajímavé hned ze dvou důvodů. České kluby utrácejí za hráče stále více peněz. A Pardubice navíc musely zaplatit za přestup,“ zamýšlel se na svém účtu na sociální síti X ostřílený švédský funkcionář, někdejší dlouholetý mluvčí IIHF a šéf aliance evropských klubů Szymon Szemberg.

„Podle mých informací budou Pardubice dávat Červenkovi milion českých korun měsíčně, což odpovídá částce 450 000 švédských korun. Který švédský klub by si tohle mohl dovolit?“ srovnává dále Szemberg.

Podle serveru Hockey Worldwide by měl Červenka vydělat 458 tisíc eur ročně, tedy přes 11,5 milionu korun. Nutno ale dodat, že v Česku se objevují mnohem ambicióznější odhady Červenkovy gáže. Třeba expert Radek Duda má za to, že bude hvězdný veterán měsíčně pobírat dva miliony korun.

„Podle mě je Roman v Pardubicích za dvojku (2 miliony) měsíčně. Určitě musí dostávat víc než Sedlák, to by jinak byla blbost,“ uvedl Duda v rozhovoru pro isport.

Červenkův případ rezonuje kromě Švédska i ve Finsku. Podle listu Iltalehti není tamní SM liga schopná co do nabízených finančních podmínek pro hráče Česku a dalším silným ligám konkurovat.

Třeba sportovní ředitel týmu Lukko Rauma Kalle Sahlstedt přiznal v rozhovoru pro server Satakunnan Kansa, že do týmu už není schopen přivádět hráče z nejsilnějších evropských lig. Klub si podle něj může dovolit posily převážně ze zemí jako Norsko, Slovensko nebo Anglie. Atraktivita finské ligy pro zahraniční hráče prý klesá.

„Musíme hledat posily i přes jiné kanály. Musíme se rozhlížet po hráčích, kteří třeba ve Švédsku či Švýcarsku nedostali novou smlouvu,“ prozradil Sahlstedt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články