Hlavní obsah

Hořava nevyšel, Dynamo dál hledá trenéra. Zájem o Růžičku ale klub dementuje

Aktualizováno

Svou středeční rezignací připravil Marek Zadina vedení hokejových Pardubic šok a postavil ho do situace, s níž absolutně nepočítalo. Však i sportovní ředitel Dynama Petr Sýkora připustil, že Zadinův konec byl pro celé vedení klubu překvapením. A tak se rozjela akce s názvem Hledání nového trenéra, která nebude vůbec snadná. A může skončit velkým překvapením. Majitel klubu Petr Dědek měl oslovit i Vladimíra Růžičku! Klub to ovšem ve vyjádření na sociálních sítích dementuje.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Vladimír Růžička v Bratislavě

Článek

První volba byla jasná. Miloslav Hořava. Podle informací Sport.cz třiašedesátiletý kouč, který po minulé sezoně skončil ve Spartě, nebyl kategoricky proti. S vedením Dynama si sedl, vyslechl si jeho návrh a jednalo se.

Zlom však přišel, když se Zadina rozhodl v úterý v pozdních večerních hodinách abdikovat. Dle zdrojů Sport.cz pak Hořava klub informoval, že realizační tým Pardubic nerozšíří. Důvod? Nechtěl vypadat jako ten, kvůli kterému musel Zadina odejít.

Dědek se obrátil i na Patrika Augustu. Čtyřiapadesátiletý kouč je však smluvně vázán u dvacítky, s níž ho na přelomu roku čeká světový šampionát v kanadské Ottawě. Augusta se chce soustředit na juniorskou reprezentaci, jeho spojení s Pardubicemi by bylo možné nejdříve od ledna. A to ještě kdoví jestli, záleželo by i na postoji šéfa Českého hokeje Aloise Hadamczika.

Takže Dynamu odpadlo další uznávané a respektované trenérské jméno.

A tak hledání dál pokračuje. Podle informací Sport.cz nyní obdržel nabídku i Vladimír Růžička. Ano, ten Vladimír Růžička, který českou reprezentaci dovedl ke dvěma titulům mistrů světa, ale v posledních letech má jeho trenérská kariéra sestupnou tendenci. Aktuálně vede ve třetí nejvyšší soutěži rodný Most, s nímž se ve středu na šestý pokus dočkal premiérové výhry v sezoně.

„Nebudeme žádným způsobem komentovat stav jednání s případnými adepty na post hlavního trenéra Dynama. Až budeme mít co sdělit, sdělíme to veřejnosti,“ uvedl sportovní ředitel pardubického klubu Petr Sýkora pro Sport.cz na dotaz, jestli klub skutečně jedná s 61letým trenérem.

Zdroje Sport.cz však tvrdí, že kapitán olympijských šampionů z Nagana s Dynamem opravdu rokuje. Růžička na konkrétní dotaz Sport.cz dosud nereagoval. Zaslanou zprávu si přečetl, zatím ale neodpověděl.

K situaci se už ovšem vyjádřil klub. „V reakci na diskuse v médiích i veřejném prostoru dementujeme spekulace o možném angažování trenéra Vladimíra Růžičky. Vedení klubu HC Dynamo Pardubice s panem Růžičkou nevedlo jednání ohledně možného angažmá a ani v budoucnu tyto diskuse neotevře,“ uvedli Východočeši na sociálních sítích. „Aktuální stav jednání s potenciálními posilami realizačního týmu nebudeme dále komentovat, a to až do chvíle, než dojde k finální dohodě,“ stojí dále v prohlášení.

Růžička má za sebou v posledních letech nepříliš povedená angažmá. V říjnu předloňského roku byl zkraje sezony odvolán od mateřského Litvínova, předtím se mu příliš nepovedlo ani působení v Hradci Králové, s finančně zbídačeným Chomutovem zase v roce 2019 sestoupil z nejvyšší soutěže. Minulou sezonu začal v druholigovém Ústí nad Labem, pak kývl na laso z bratislavského Slovanu, v němž ale skončil už po třech měsících.

Dynamo zatím dostal dočasně na starost manažer prvoligového béčka Václav Baďouček, který stál na střídačce během středečního utkání Ligy mistrů s Lahti (2:3). Na dotaz Sport.cz, jestli nový kouč bude znám do pátečního extraligového zápasu s Libercem, vedení klubu odpovědělo, že takovou variantu nepředpokládá.

„Rozhodně nás netlačí čas, abychom museli sehnat nového trenéra v následujícím týdnu. Nový trenér nám zkrátka musí zapadnout do konceptu. Nesmí to být žádná unáhlená volba,“ nechal se slyšet Sýkora ve středu po duelu s Lahti.

Kdo vedl Dynamo od posledního titulu

2012/13 Pavel Hynek od 6. 11. Mojmír Trličík, od 20. 1. Miloš Říha st.

2013/14 Zdeněk Venera

2014/15 Zdeněk Venera od 8. 1. Miloš Říha st.

2015/16 Miloš Říha ml. od 12.10. Richard Král, od 18. 1. Peter Draisaitl

2016/17 Peter Draisaitl od 27. 9. Pavel Rohlík, od 20. 1. Miloš Holaň

2017/18 Miloš Holaň

2018/19 Miloš Holaň od 25. 10. Břetislav Kopřiva, od 3. 12. Ladislav Lubina

2019/20 Ladislav Lubina od 9. 10. Radek Bělohlav, od 9. 12. Milan Razým

2020/21 Milan Razým od 21. 11. Richard Král

2021/22 Richard Král

2022/23 Radim Rulík

2023/24 Václav Varaďa od 18. 1. Marek Zadina

2024/25 Marek Zadina od 9.10. Václav Baďouček (dočasně)