Hlavní obsah

Hned tři posily pro Spartu! S Tomáškem se dohodla na velkém návratu

Aktualizováno

Velký návrat do Prahy. Útočník David Tomášek, který se připojil jako jeden ze tří náhradníků k hokejové reprezentaci na olympijských hrách, už po návratu z Pekingu nebude nastupovat v KHL za Chabarovsk. Ruský klub oznámil, že s ním ukončil smlouvu. Ve zbytku sezony bude hrát za Spartu. Pražský klub posílí ve zbytku sezony také slovenský brankář Július Hudáček a Gennadij Stoljarov z Ruska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty Praha Michal Řepík, David Tomášek a Roman Horák oslavují gól během utkání s Vítkovicemi.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci si museli počkat, těsně před koncem přestupního období však Sparta oznámila hned tři posily. Tým sparťanských brankářů se rozrůstá o zkušeného Júliuse Hudáčka, třiatřicetiletého gólmana, který strávil posledních devět sezon v KHL a švédské lize. Do Sparty se navíc po olympijských hrách vrátí z KHL David Tomášek. Třetí posilou je urostlý a zkušený ruský útočník Gennadij Stoljarov.

Zatímco Tomášek se připojí k týmu až po olympijských hrách, ruský forvard Stoljarov má za sebou první trénink s týmem. Hudáček dorazí do Prahy v nejbližších dnech. „Rozhodli jsme se nejít cestou hráčských výměn a raději tým ještě posílit. Všichni tři hráči podepsali kontrakt do konce této sezony," avizuje na klubovém webu sportovní ředitel Petr Ton.

„Když se naskytla příležitost získat alespoň do konce sezony zpět Davida Tomáška, neváhali jsme. Je to prověřený hráč, kterému se u nás výborně dařilo. Slibujeme si od něj mimo jiné zvýšení produktivity v přesilových hrách. Jako jeho největší přednost jednoznačně vidíme skvělou kreativitu a tvořivost," kvituje Ton.

Tomášek hrál za Spartu v předešlých dvou sezonách a v minulém ročníku byl v základní části se 47 body druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. V následném play off se dělil se čtyřmi góly o pozici druhého nejlepšího střelce. Produktivnější byl v obou případech jen kapitán Michal Řepík.

Po neplánovaném úprku Alexandera Saláka do Švédska byl klíčovou otázkou brankář. Aktuální jedničku Matěje Machovského doplní třiatřicetiletý slovenský gólman Július Hudáček. „Zvažovali jsme mnoho variant. Hudáčka vnímáme jako prověřeného gólmana, který má za sebou spoustu velice zajímavých štací, kde nasbíral spoustu zkušeností. Věříme, že dobře doplní tandem s Matějem Machovským. Díky tomu bude moct Olda Cichoň sbírat další zápasy v Sokolově," říká Ton na adresu účastníka sedmi světových šampionátů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Klimek ze Sparty (vlevo), pardubický obránce Jiří Vašíček (uprostřed) a brankář Východočechů Július Hudáček.

Hudáček v extralize působil v sezoně 2013/14 v Pardubicích, naposledy chytal v KHL v Rize.

A pětatřicetiletý ruský útočník? „Byli jsme v kontaktu už v průběhu sezony. Tehdy to nevyšlo. Měli jsme na něj skvělé reference. Je to urostlý centr, někdejší kapitán týmu v KHL, prý výborný hráč do kabiny. Jsme rádi, že nás poté, co jsme jej znovu kontaktovali, posílí," dodává Ton. Stoljarov naposledy hrál Alpskou ligu za italské Merano.

"K týmu se z Českých Budějovic vrací Zdeněk Doležal, který teď dostane větší prostor v přesilových hrách, kde budou kvůli reprezentaci chybět Vláďa Sobotka s Michalem Řepíkem. Naopak zpět do Motoru se vrací Daniel Voženílek," připomíná Ton předem dané ukončení hostování obou hráčů.

Tomášek už odletěl do Číny

Tomášek, který odletěl do Číny v neděli, odešel do Chabarovsku před touto sezonou z pražské Sparty. Ve svém premiérovém ročníku v KHL zaznamenal ve 47 zápasech devět branek a 12 asistencí. Pětadvacetiletý útočník je druhým nejproduktivnějším hráčem Amuru, který figuruje v tabulce Východní konference na devátém místě, dva body od postupové osmičky do play off.

V minulosti hrál Tomášek také ve finské lize za Jyväskylä a v extralize za Pardubice.

K olympijskému výběru se připojil dodatečně s obráncem Janem Ščotkou a útočníkem Matějem Blümelem pro případ, že by se mužstvo dostalo do personální nouze vinou koronaviru či jiných zdravotních problémů.

Související témata:
  6 : 1 České Budějovice - Pardubice 6 : 1 dohráno
20240922T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Pardubice
České Budějovice vs. Pardubice
České Budějovice
Pardubice
  1 : 2 sn Třinec - Brno 1 : 2 sn   dohráno
20240922T18 : 00:00+0200
Třinec vs. Brno
Třinec vs. Brno
Třinec
Brno
  3 : 2 Litvínov - Kladno 3 : 2 dohráno
20240922T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Kladno
Litvínov vs. Kladno
Litvínov
Kladno
  7 : 1 Vítkovice - Olomouc 7 : 1 dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Vítkovice vs. Olomouc
Vítkovice vs. Olomouc
Vítkovice
Olomouc
  1 : 2 Sparta - Karlovy Vary 1 : 2 dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Sparta vs. Karlovy Vary
Sparta vs. Karlovy Vary
Sparta
Karlovy Vary
  3 : 4 sn Hradec Králové - Liberec 3 : 4 sn   dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Liberec
Hradec Králové vs. Liberec
Hradec Králové
Liberec
  2 : 1 pp Mladá Boleslav - Plzeň 2 : 1 pp   dohráno
20240922T16 : 00:00+0200
Mladá Boleslav vs. Plzeň
Mladá Boleslav vs. Plzeň
Mladá Boleslav
Plzeň