Hlavní obsah

GLOSA: Posílená Kometa se z krize dostane. Už má ale nejvyšší čas zabrat

Ještě před necelými dvěma týdny vypadalo ohledně hokejové Komety skoro všechno růžově. Posílenému mužstvu se dařilo v přípravných zápasech a brněnští fanoušci se těšili, že po minulých sezonách, v nichž se jejich tým nedostal v play off dál než do čtvrtfinále, si v tomto extraligovém ročníku užijí opět mnohem víc radosti.

Foto: Patrik Uhlíř, Sport.cz

Fanoušci brněnské Komety.

Článek

Brzy však přišlo velké vystřízlivění. Kdo čekal, že Kometa úvodní domácí nezdar s Hradcem Králové napraví hned za dva dny tříbodovým ziskem v Karlových Varech, byl vyveden dalším čtyřgólovým výpraskem z omylu. A na to se nabalily ještě i porážky s Litvínovem a v Mladé Boleslavi, byť už po zlepšených výkonech. To ovšem nic nemění na hrůzostrašném vstupu do sezony, který je částečně srovnatelný snad jen s rokem 2009, kdy se ovšem Brňané po návratu mezi elitu s nejvyšší soutěží v roli nováčka po dlouhých letech znovu seznamovali.

V klubu a kolem něj se nyní rozhostila blbá nálada, která hodně zastínila i nedávné slavnostní zahájení výstavby nové moderní multifunkční haly na výstavišti, na kterou Brno dlouho čeká. Sloužit má především hokejistům Komety. Jenže místo očekávaného nadšení probíhají v moravské metropoli spíš diskuse, zda si město může tak drahý projekt vůbec dovolit. Zvlášť když prozatím není známo, kdo by měl nový stánek provozovat. A našly se dokonce i hlasy, které se ironicky ptají, na co bude Kometě po případném sestupu stadion pro bezmála třináct a půl tisíce diváků pro prvoligové duely s Prostějovem, Frýdkem-Místkem či Přerovem.

Tak daleko to zcela jistě nezajde. Brňané v neděli v Boleslavi už ukázali mnohem větší snahu, bojovnost i hokejový um než v předchozích utkáních. Neváhali se v čele se zkušeným kapitánem Zaťovičem vrhat nebojácně do soupeřových střel a ani směrem dopředu si nepočínali zle. Jenže po sérii nezdarů na nich byla vidět pověstná deka. V rozhodujících momentech jim puk často odskakoval od hokejek. Vrcholem zmaru byla naprosto nepovedená dvojnásobná přesilovka v poslední třetině, v níž mohli vstřelit kontaktní gól a poté by měli ještě dost času, aby urvali nějaký bod.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: BK Mladá Boleslav vs. HC KOMETA BRNO Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ve středočeském městě už chyběl na střídačce Komety dosavadní hlavní kouč Patrik Martinec. Jeho kolega a kamarád Jaroslav Modrý, který s ním spolupracoval už předtím v Českých Budějovicích, po utkání v Boleslavi naznačil, že za Martincovou rezignací nestály pouze špatné výsledky. Lze jen spekulovat, co měl na mysli. Zda možné neshody s hráči či ho naštvalo třeba to, že majitel klubu Libor Zábranský za něj údajně už v předstihu sháněl náhradu. Martincův odchod ale každopádně přivítali mnozí z brněnských fandů, kteří ho zrovna nemilovali kvůli jeho sparťanské minulosti.

Modrý zkušenosti z role prvního trenéra extraligového mužstva už má a mohl by to být právě on, kdo vyvede hokejisty Komety z krize. V kuloárech se spekuluje i o Finovi Kari Jalonenovi, s nímž má Zábranský nadstandardní vztahy z doby působení u národního celku. Jenže tam Jalonen střídačce velel, teď by se naopak stal podřízeným brněnského šéfa.

Ať už bude do role hlavního kouče Komety, což je v posledních sezonách mimořádně rizikový post, uveden po Martincovi kdokoliv, tým s předsezonními posilami Cingelem, Marcinkem, Mosesem, Gazdou či Lintuniemim by neměl dlouho zůstat poslední. Extraligový vlak, který už za čtyři odehraná extraligová kola notně poodjel, by však měli začít stíhat co nejdřív. Nejlíp už ve středu v zápase s budějovickým Motorem. Už proto, aby si znovu naklonili na svoji stranu vyhlášené příznivce Komety, kteří však v poslední době dávají nad výkony mužstva najevo čím dál větší nespokojenost.

  Vítkovice - Olomouc zítra 16 : 00
20240922T16 : 00:00+0200
Vítkovice vs. Olomouc
Vítkovice vs. Olomouc
Vítkovice
Olomouc
  Sparta - Karlovy Vary zítra 16 : 00
20240922T16 : 00:00+0200
Sparta vs. Karlovy Vary
Sparta vs. Karlovy Vary
Sparta
Karlovy Vary
  Hradec Králové - Liberec zítra 16 : 00
20240922T16 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Liberec
Hradec Králové vs. Liberec
Hradec Králové
Liberec
  Mladá Boleslav - Plzeň zítra 16 : 00
20240922T16 : 00:00+0200
Mladá Boleslav vs. Plzeň
Mladá Boleslav vs. Plzeň
Mladá Boleslav
Plzeň
  České Budějovice - Pardubice zítra 17 : 30
20240922T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Pardubice
České Budějovice vs. Pardubice
České Budějovice
Pardubice
  Litvínov - Kladno zítra 17 : 30
20240922T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Kladno
Litvínov vs. Kladno
Litvínov
Kladno
  Třinec - Brno zítra 18 : 00
20240922T18 : 00:00+0200
Třinec vs. Brno
Třinec vs. Brno
Třinec
Brno