Hlavní obsah

Dvanáct sezon po boku bráchy? Je to celkem rarita, ví nová posila Motoru

Už od dorostu v jednom klubu a většinou i v jedné lajně. Hokejový útočník Ondřej Kovařčík měl to štěstí, že takřka celý život mohl hrát po boku o rok a půl mladšího bratra Michala. Teď se ovšem poprvé v profesionální kariéře museli rozloučit. Zatímco Michal zůstal ve Finsku, Ondřej se vrátil do extraligy. Ne však do Třince, stal se jednou z největších posil Českých Budějovic. „Bylo jasné, že se naše cesty jednou rozdělí,“ uvědomuje si 29letý křídelník Motoru.

Navrátilec Ondřej Kovařčík se po přestupu do Budějovic trochu ztrácel ve městě a zápisné platil QR kódemVideo: Sport.cz

Článek

Už jste si navykl, že s vámi bratr nesedí v kabině?

Po pravdě jo. Ale ani mi to nepřijde díky tomu, že jsem po nějaké době v české kabině. V Jukuritu jsme s bráchou mluvili česky jen my dva, Finové jsou navíc dost tišší a uzavření do sebe. Mám si teď víc s kým povídat, takže to není nic hrozného.

Ještě se vám nestýská?

Zatím ne. Teď si od sebe spíš odpočineme, sem tam si napíšeme. A když přijel s Kärpätem do Budějovic, aspoň jsem ho vzal na večeři.

Narazili jste na sebe právě hned v prvním přípravném zápase. Jaké to bylo?

Doufal jsem, že se na ledě moc nepotkáme. (usměje se) Měl jsem strach, že se někde blbě srazíme. Spousta lidí mi připomínala, že hrajeme proti sobě, ale jak se hodilo buly, ani jsem to nevnímal. Jen když jsme šli proti sobě na vhazování, tak jsem věděl, že si musím dát větší pozor, protože ta jejich lajna byla dobrá. Nakonec to bylo v pohodě.

Po boku Michala jste odehrál posledních dvanáct let, což se rozhodně nepoštěstí každému. Jak si toho vážíte?

Moc. Dokonce se nám povedlo jít spolu do zahraničí, což je celkem rarita. Byli jsme za to rádi, ale zároveň bylo jasné, že se dřív nebo později prostě naše cesty rozdělí. Teď to tak vyšlo a uvidíme, kam mě nebo bráchu zanesou další kroky.

Nelezli jste si už někdy na nervy?

Ne. Spíš naopak, když se na ledě něco nepovede, tak jsme se okřikli, ale hned další střídání jsme se dali dohromady, protože jsme se nechtěli hádat. Hlavně ve Finsku, když jsme tam byli jediní dva Češi. To by bylo blbé, kdybychom se spolu nebavili. Snažili jsme se držet při sobě. Žádná ponorka za tu dobu nebyla.

Jak si zvykáte, že bráchu po tolika letech nemáte na centru?

Je to něco jiného. Vím, kam brácha jezdí v jakékoliv situaci. Určitě tam bude nějaké zvykání. Uvidíme, s kým budu v sezoně nastupovat, ale je tu spousta kvalitních hráčů.

Proč jste se rozhodl zrovna pro Motor a nezůstal jste v cizině?

Už od listopadu jsem řešil nabídky ze zahraničí i z extraligy. Říkal jsem si, že ještě chvilku počkám, co se objeví. Budějovice se mi ozvaly už kolem Vánoc, v Česku jsem řešil jen pár týmů. Projevily největší zájem, to dost rozhodlo.

Lanařil vás jako první Milan Doudera, bývalý spoluhráč z Třince?

Je to tak. Volal mi, že s ním mluvil sportovní manažer Jiří Novotný, jestli bych o to vůbec měl zájem. Já jsem říkal, že bych si určitě vyslechl jejich nabídku. Tam to všechno začalo, pak se to za pár měsíců upeklo.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Českých Budějovic Ondřej Kovařčík

Jak vás nalákalo, že se ambice Budějovic stále zvedají?

Určitě to hrálo roli. Moc se mi líbí směr, kterým se klub ubírá. Je na vzestupné trajektorii. Doufám, že týmu pomůžu.

Navíc je to hezké místo na život.

Je to příjemná změna oproti městům, kde jsem dřív působil. Ale na Třinec nedám dopustit, tam jsem doma. Jižní Čechy jsou ale úplně jiné, nádherné. Blízko mám Rakousko, Hlubokou, Lipno, kousek je to i do Prahy. I centrum je krásné. Pořád s přítelkyní objevujeme nová místa.

Co vám daly dva roky ve finském Jukuritu?

Poznal jsem jinou mentalitu i jiný styl života. S bráchou se nám splnilo to, proč jsme tam šli. Měli jsme super trenéra, který nás toho hodně naučil. Bylo to super, hlavně ten druhý rok. Tam si všechno sedlo, dostal jsem se i do reprezentace. A to mě přitom trápila sportovní kýla.

V čem vás omezovala?

Na ledě vlastně v ničem, ale spíš šlo o to, že jsem nemohl dělat moc cviků na nohy nebo na břicho, takže to bylo celkem otravné. Ale odehrál jsem s tím celou úspěšnou sezonu a pak jsem ještě bojoval o nominaci na mistrovství světa, a tak se operace pořád odkládala a odkládala. Nakonec zasáhla do přípravy, ale věřím, že budu připravený. Červenec i srpen jsem pořádně odmakal.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Českých Budějovic Ondřej Kovařčík

Takže další ročník bude ještě lepší?

Doufám, že jo. Každá sezona by měla být lepší než ta minulá. Snad to tak bude pokračovat. Ale nedávám si žádné konkrétní cíle. Když si člověk udělá nějaký plán, tak hned v prvním zápase jde do pr…

Jak se těšíte na zápasy proti Třinci, s nímž máte tři tituly a kde jste strávil takřka celou kariéru?

Hrajeme tam hned ve druhém kole, bude to vyhecovanější a těším se na to. Bude to i trochu zvláštní. Pořád tam je spousta kluků, které znám a se kterými jsem v kontaktu. Jsme dobří kamarádi. Ale snad výhru urveme na svou stranu.

Seriál Sport.cz ke startu Tipsport extraligy

Hokejová Tipsport extraliga startuje už 17. září. Server Sport.cz vám proto každý den přináší rozhovor se zástupci každého ze čtrnácti klubů od Kladna až po mistrovský Třinec včetně exkluzivních videí.

  3 : 0 Sparta - Třinec 3 : 0 dohráno
20240917T18 : 30:00+0200
Sparta vs. Třinec
Sparta vs. Třinec
Sparta
Třinec
  České Budějovice - Karlovy Vary zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  Vítkovice - Plzeň zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Mladá Boleslav - Olomouc zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  Litvínov - Hradec Králové zítra 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové
  Pardubice - Kladno zítra 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  Brno - Liberec zítra 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec