Hlavní obsah

Důraz, bruslení a zkušenost. Hokejový mistr z Třince představil tři nové tváře

Pasivita extraligového šampiona na přestupovém trhu končí. Po doposud jediné posile, obránci Bohumilu Jankovi, přichází v polovině léta do Třince hned tři hokejisté najednou. Dres pětinásobných českých mistrů z posledních pěti dohraných sezon budou nově oblékat francouzský útočník Justin Addamo, český forvard Michal Teplý a obránce Marek Hrbas.

Foto: hc.ocelari.cz

Michal Teplý (vlevo) a Justin Addamo posilami Třince

Článek

Třiadvacetiletý někdejší mládežnický reprezentant Teplý se do Česka vrací po necelých čtyřech letech v zámoří. V roce 2019 jej draftovalo Chicago ze 105. místa, do týmu NHL se ale neprobojoval a působil v AHL na farmě Blackhawks. Za tým Rockford IceHogs odehrál celkem 206 zápasů, v nichž získal 91 bodů. Útočník schopný hrát na všech postech odehrál za národní tým Česka dva šampionáty do 18 let a dva do 20 let.

„Michal patří mezi nejlepší české útočníky ročníku 2001. Má výborné hokejové myšlení, skvělé fyzické parametry a na svou výšku i slušné bruslení. Má velkou motivaci na sobě pracovat. Z mého pohledu je pořád na začátku své profesionální kariéry, a to i přesto, že má na kontě přes dvě stovky zápasů v těžké soutěži, jakou je AHL,“ říká sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

Důraz by do týmu Třince měl přinést urostlý útočník z Francie, 198 centimetrů vysoký a 113 kilogramů vážící Justin Addamo. Uplynulou sezonu rozpůlil mezi týmy Wilkes-Barre/Scranton Penguins v AHL a Wheeling Nailers v ECHL, nejvíce na sebe upozornil ale na nedávném světovém šampionátu v hokeji v Ostravě a v Praze. V pěti zápasech základní skupiny vstřelil 26letý hokejista dva góly.

„Justin je stejně jako Michal univerzální útočník, schopný hrát na centru i křídle. Jeho dominantou je práce na brankovišti, kde je velmi silný. Umí výborně clonit brankáři. Hráče s touto typologií jsme hledali. Už dříve s ním hrál v klubu náš obránce Adam Smith. Během rozhovoru o Justinovi s úsměvem řekl, že takového obra na ledě nikdy nepotkal. Jsem rád, že jsme se s Justinem domluvili,“ popisuje Peterek.

Třetím novým jménem v organizaci Ocelářů je 31letý extraligou protřelý obránce Marek Hrbas. Většinu uplynulého ročníku odehrál v Chance lize za Zlín, k sedmi duelům pak naskočil v nejvyšší soutěži v barvách Komety. Hrál ale také za Litvínov, Spartu či Vítkovice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Hrbas přichází na sraz české hokejové reprezentace v Praze.

„Marek přichází, aby se popral o místo. Je to podobný případ jako v minulé sezoně Adam Polášek. Jde o zkušeného obránce s takřka 450 zápasy v extralize, který zároveň prošel národními týmy od těch mládežnických až po seniorský,“ nastínil Peterek.

Z Třince po pátém triumfu v play off v řadě odešli obránci Adam Polášek (Litvínov), Petr Šenkeřík (bez angažmá), kanadský útočník Adam Helewka (Bolzano) a reprezentant Daniel Voženílek, jenž bude nyní působit ve švýcarském Zugu.