Hlavní obsah

Do branky se dere Kváča i Král. Očekávám velmi vyrovnaný souboj a vzájemné posouvání se, říká Pešán

Ze Švédska do Liberce se Petr Kváča určitě nevrátil vysedávat jen na střídačku, jenže pouze mu krýt záda nechce ani jeho mladší parťák Daniel Král a již v minulé sezoně dokázal, že oprávněně. Bílí Tygři vstoupí do nové sezony se silnou brankářskou dvojicí. „Je lepší vybírat ze dvou špičkových gólmanů než přebírat přebrané,“ říká kouč Filip Pešán.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Liberce Petr Kváča. Fotografie byla pořízena dne 3. září 2024 během akce Média den Tipsportextraligy pro sezonu 2024/2025.

Článek

Zatímco před rokem Bílí Tygři startovali extraligu se dvěma gólmany (Král, Hrenák) bez jediného startu v extralize a šli do určitého rizika, letos jsou ve zcela jiné pozici. „Myslím, že Petr Kváča v kombinaci s Danem Králem vytvoří jednu z nejlepších brankářských dvojic v lize,“ řekl liberecký kouč Filip Pešán.

26letý Petr Kváča se pod Ještěd vrátil po ne zcela vydařeném ročním angažmá ve švédském Rögle a ve známém prostředí se chce český reprezentant opět nastartovat a znovu vybojovat pozvánku do národního týmu. O jeho pět let mladší parťák Daniel Král se mezi extraligovými gólmany etabloval v minulé sezoně a v této touží vybojovanou pozici potvrdit.

„Nyní už mám odchytanou kompletní sezonu v extralize a snažím se co nejlépe připravit na tu nadcházející. Určitě se nechci pasovat do pozice dvojky, nechci tady být brankářem navíc. Celou přípravu jsem na sobě tvrdě makal, přidával jsem si. Chci navázat na výkony z minulé sezony a možná být ještě lepší,“ pověděl Král, který v předcházejícím ročníku odchytal v základní části celkem 34 zápasů s úspěšností zákroků 91,29 procenta.

„Samozřejmě to bude těžké. Kvaky je výborný brankář. Sezony tady měl skvělé, má tady i výborné jméno, avšak udělám vše pro to, abych se do brány dostal, nejen jednou za pět zápasů, ale častěji,“ pověděl Král na adresu svého zkušenějšího parťáka, jenž si sice ze Švédska přivezl stříbrnou medaili, ovšem v play off nechytal a v základní části si připsal 18 startů.

„Pochopitelně ani jeden se nespokojí s pozicí jasné dvojky, oba mají ambice být jedničkami. Na druhou stranu Petr Kváča se asi těžko bude vracet ze zahraničního angažmá s tím, aby tady chytal málo,“ naznačil Pešán.

V přípravných zápasech se Kváča s Králem střídali, každý odchytal po třech utkáních. „Oba gólmani se v přípravě jevili velmi dobře a očekávám velmi vyrovnaný souboj a vzájemné posouvání se,“ doufal liberecký trenér.

„Nejvíc se od sebe naučíme asi v tom, že každý je v něčem lepší. Koukáme se na sebe, pak to spolu probereme. Ale že bych já do něj něco hustil, tak to vůbec. Spíš si sedneme a podpoříme se. Každý je trochu jiný, každý chytá jinak. Dáme to dohromady a budeme takový menší tým v týmu,“ nastínil Kváča.

Jak velké dilema Pešána s jeho realizačním týmem před startem ligy čeká, co se brankářského postu týká? „Dilema to nebude, myslím, že práce Martina Lásky (kouč brankářů) je prvním lákadlem pro gólmany. Za mě je lepší vybírat ze dvou špičkových gólmanů než přebírat přebrané. Nějaký plán máme, ale nechci o něm hovořit dříve, než se to dozvědí samotní hráči. Máme před sebou ve čtvrtek ještě jeden zápas přípravy, pak si sedneme a vymyslíme plán do začátku extraligy,“ odkázal Pešán na čtvrteční generálku Filippiho a spol. proti Kladnu.

„Přípravu jsme si rozdělili napůl a uvidíme, jak začne sezona a jak kdo bude chytat, s jakou formou a od toho se to bude odvíjet,“ uzavřel Král. Extraligu Severočeši rozjedou za týden ve středu na ledě brněnské Komety.