Hlavní obsah

Dědek jde do boje: Říkám pravdu, a ta se nelíbí. Kmoníček může policii nahlásit leda tak sám sebe

Aktualizováno

Před dvěma lety svou kandidaturu do výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) na poslední chvíli stáhnul. Příští sobotu už tak Petr Dědek neučiní. A kromě řadového člena se bude ucházet i o post svazového viceprezidenta za vrcholový hokej. V posledních dnech se navíc majitel pardubického Dynama začal ostře trefovat do členů výkonného výboru, kteří v něm seděli už za předchozího prezidenta Krále a jsou v něm stále.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Majitel hokejových Pardubic Petr Dědek po prohraném sedmém finále play off s Třincem.

Článek

Vypadá to, že očerňováním lidí z výkonného výboru svazu jste rozjel svou kampaň. Nebo se pletu?

Nekopu kolem sebe, nikoho neočerňuju. Jen nazývám věci tak, jak jsou. Jestliže dotyční, kteří v minulosti byli u vyvádění peněz, porušování pravidel a nevypisování výběrových řízení, a teď chtějí znovu kandidovat, tak já prostě chci říkat pravdu. Takže touto cestou se pana Kmoníčka (Aleš Kmoníček, generální manažer Hradce Králové - pozn. aut.) ptám, proč chce kandidovat znovu. A ptám se ho i na další věci.

Na které?

Proč je ve střetu zájmů, když zastupuje APK LH (řídící orgán extraligy - pozn. aut.) z pozice představenstva, je navíc ve výkonném výboru svazu a dozorčí radě společnosti PRO-HOCKEY CZ (dceřiná a servisní organizace svazu - pozn. aut.). Říká mu vůbec něco pojem střet zájmů?

Aleš Kmoníček se nechal slyšet, že jste jako dítě, kterému někdo rozkopal bábovku na pískovišti.

Alešovi jsem minulý týden volal a ptal jsem se ho, jestli bude kandidovat, jestli to nepřehodnotil. Řekl, že kandidovat bude, tak mě zajímalo, jestli mu nevadí, že bude podjatý a ve střetu zájmů. Odpověděl mi, že neví, co by s tím dělal. Ptal jsem se ho koho zastupuje, a on prý že APK LH. Tak jsem mu namítl, že ČSLH potřebuje ve výkonném výboru lidi, kteří budou zastupovat jeho. Řekl jsem mu, ať počítá s tím, že tohle všechno delegátům řeknu a že se ho na konferenci bud ptát, proč vždy hlasoval s panem Králem.

Můžete nějak doložit tvrzení, že členové představenstva hradeckého Mountfield HK si vypláceli provize za reklamní smlouvy, jak jste napsal ve středu na síti X? Předseda představenstva Mountfieldu HK Aleš Kmoníček za to požaduje omluvu a zvažuje podání trestního oznámení.

V představenstvu hradeckého Mountfieldu jsem chvíli byl, na to Aleš Kmoníček asi zapomněl. Když jsem zjistil, že si členové představenstva vyplácejí provize, rychle jsem rezignoval a pánům z představenstva řekl, že je to úplně šílené. Policie může všechno dohledat podle faktur lidí z představenstva. Aleš Kmoníček může policii nahlásit leda tak sám sebe.

Hadamczik půjde do voleb na nového prezidenta ČSLH jako jediný kandidát

Současný prezident Alois Hadamczik bude 15. června při volbě nového předsedy Českého svazu ledního hokeje jediným kandidátem. ČTK to potvrdil svaz. Jeho mandát se tak po dvou letech ve funkci prakticky jistě prodlouží o další čtyři roky až do roku 2028.

„Uzávěrka kandidatur byla podle stanov čtyřicet dní před řádnou volební konferencí, tedy 6. května. Jediným kandidátem je Alois Hadamczik. K tomu, aby byl zvolen a pokračoval ve funkci, nyní potřebuje alespoň 31 hlasů od 61 delegátů,“ uvedl generální sekretář svazu Jan Černý.

Již jen jako formalita se volba jeví i proto, že právě 31 hlasů od tehdejších 60 delegátů s hlasem rozhodujícím získal Hadamczik hned v 1. kole volební konference před dvěma lety. Tehdy měl ale proti sobě čtyři soupeře.

Cítíte, že máte šanci ve volbách uspět, ať už jako řadový člen nebo viceprezident? Cítíte podporu z klubů?

Mám tři návrhy z hnutí. To má zhruba 60 mandátů, z toho 14 extraliga. Ano, nedostal jsem podporu extraligy, ale já jsem všem na rovinu řekl, že si jedu svou cestou a oni ať si volí, jak chtějí. Nikdy ale nebudu podporovat lidi jako jsou Marek Chmiel (výkonný ředitel Třince - pozn. aut.), kteří už roky sedí ve výkonném výboru. Nesouhlasím s tím, co se na ČSLH dělo. A pan Tůma, který je v obrovském střetu zájmů, má představu, že se na tom shodneme a tím to hasne. My ale nejsme v devadesátkách, že všichni budou hlasovat tak, jak to odhlasovala schůze KSČM.

Kdo se uchází o jaký post na volební konferenci ČSLH

Prezident ČSLH

Alois Hadamczik

Viceprezident ČSLH – oblast vrcholového hokeje

Petr Dědek

Jan Tůma

Viceprezident ČSLH – oblast výkonnostního hokeje

Petr Bříza

Bedřich Ščerban

Členové výkonného výboru – oblast vrcholového hokeje

Petr Dědek

Jiří Heš

Pavel Hinner

Pavel Hynek

Marek Chmiel

Aleš Kmoníček

Martin Svoboda

Bedřich Ščerban

Stanislav Tichý

Jan Tůma

Petr Vosmík

Členové výkonného výboru – oblast výkonnostního hokeje

Petr Bříza

Jan Havlíček

Milan Hnilička

Jakub Král

Bronislav Píša

Bedřich Ščerban

Jiří Šlégr

Milan Urban

Milan Vacke

Petr Vinš

Pozn.: Zvoleni budou jeden prezident, dva viceprezidenti a osm členů.

Jan Tůma je prezidentem APK LH, který proti vám bude kandidovat na viceprezidenta svazu za vrcholový hokej (extraliga a první liga).

A pan Tůma má se svými představami smůlu. Já jsem člen APK LH za Dynamo, nejsem členem jeho statutárního orgánu jako pan Tůma. Mám svůj svobodný hlas a nebudu podporovat kandidáta, který souhlasil s Tomášem Králem. Stejně jako Aleš Kmoníček, kterého jsem se přesně na tohle ptal.

Jeho odpověď?

Že prý nevěděl, o čem s panem Králem hlasuje. Že na to neměl čas, že materiály dostal na poslední chvíli. To je ale jeho chyba a nedbalost. Tohle přece nemůže říct, když spravuje cizí majetek a má povinnost péče řádného hospodáře. Těmhle pánům ale zákony asi nic neříkají. A já prostě říkám, že kvůli takovým lidem, kteří přehlíželi věci, co se děly, přicházelo hnutí o stamiliony korun. Za posledních deset let před nástupem Aloise Hadamczika přišel svaz o tři miliardy na právech - marketingových, televizních, merchandisingu.

Nemluví z vás spíš zloba, že jste před třemi lety neuspěl se svou společností Relmost v soutěži o marketingová práva na extraligu?

O tom to není. Tím bojem o práva jsem naopak extralize hodně pomohl. To už asi všichni zapomněli. To ale teď není téma. Téma je, jak si fotbal získal na právech plus 800 milionů za rok (ve skutečnosti si fotbalová liga polepšila za vysílací práva ze 155 milionů korun ročně na 430 milionů - pozn. aut.). Hokej dostal jen zlomek z potenciálu marketingových práv. Tvrdím to už několik let, jenže ti lidé v hokeji to nechtějí vidět.

APK se ohrazuje proti stylu chování Petra Dědka

Vážné výhrady vůči Dědkovi má i představenstvo APK, které se usneslo na tomto vyjádření: „Nesouhlasíme s mediálními výstupy Petra Dědka, kterými hrubým způsobem poškozuje dobré jméno tuzemského hokeje i extraligy. Podobnými kroky podrývá důvěru v organizaci českého hokeje, včetně asociace sdružující extraligové kluby. Destruktivní kroky a dlouhodobé účelové vytváření atmosféry osobního i mediálního nátlaku prostřednictvím osočování a urážek jsou umocněny tím, že příspěvky Petra Dědka obsahují nepřesné, a dokonce i nepravdivé informace. Opakovaně se takový styl chování u majitele pardubického Dynama projevuje ve chvílích, kdy mu chybí podpora ostatních extraligových klubů nebo argumenty v rámci konstruktivní diskuse.“

Vždyť i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, na který jste se obrátil, rozhodl, že výběr marketingového partnera proběhl v souladu s pravidly hospodářské soutěže…

Pan redaktore, ta otázka je trochu složitější. Podnět jsme na ÚOHS podali a podali jsme ho správně. Je potřeba dělat balíčky, abychom dosáhli větších marketingových příjmů. Tak, jako to udělal fotbal. Jenže ten to má o sto procent jiné než hokej. Proč? Protože v hokeji nebyla vůle lidí pro transparentní obchodování.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Petr Dědek.

Neodpověděl jste mi na otázku, jestli cítíte podporu klubů. Jestli máte šanci být 15. června zvolen?

Mám velkou podporu některých klubů, které chtějí změnu. Bohužel neustále narážíme na to bafuňářství, že když ty mě, tak já tobě a všechno přehlédneme. Já ale tyhle staré pořádky nechci. Nevím, jestli vyhraju, ale pro mě je důležité, aby delegáti konference věděli pravdu a nebáli se o tom promluvit. Mnoho z nich se bojí říct svůj názor veřejně. Před dvěma lety jsme vytáhli ven nekalé praktiky na svazu za Krále a Alois Hadamczik vyhrál, což nikdo nečekal. Teď nemá protikandidáta, což je výsledek toho, že změny jdou dobrým směrem. Teď je ale potřeba udělat další kroky.

Nový výkonný výbor Českého hokeje

Prezident

Alois Hadamczik

Viceprezidenti

Jan Tůma (vrcholový hokej)

Petr Bříza (výkonnostní hokej)

Členové

Marek Chmiel

Aleš Kmoníček

Bedřich Ščerban

Stanislav Tichý

Petr Vosmík (všichni za vrcholový hokej)

Jan Havlíček

Milan Urban

Petr Vinš (všichni za výkonnostní hokej)

Jaké?

Je potřeba delegátům a celému hnutí říct, že lidi, kteří tam byli za předešlého vedení, by už tam teď být neměli. Všichni se totiž podíleli ne nekalých praktikách, což vyšetřuje i NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu). Někdo to dělal úmyslně, někdo neúmyslně, ale to je ve finále úplně jedno. Petr Bříza u toho byl jako viceprezident celou dobu a teď kandiduje znovu. Neuvěřitelné! Předseda dozorčí rady Miroslav Šeba u všeho byl, měl kontrolovat hospodaření svazu a nechali si ujet 50 milionů do WSM, nechal utrácet za drahá auta, která se za půl roku prodával levněji… A ten člověk kandiduje znovu na předsedu dozorčí rady. Je to normální?! Kde je nějaké sebereflexe? Jak má pak mít hokej důvěru veřejnosti, že je transparentní? Věřím, že až tohle delegáti uslyší, rozhodnou se to změnit.

Co tak slýchám v zákulisí, spoustě klubům naopak vadíte…

Protože nechtějí slyšet, že jim říkám věci, jak jsou! A některé se jim nelíbí. Já ale nejsem smířený s tím, že hokej je u nás sportem číslo 2, že je daleko horší než fotbal. Vezměte si, že APK LH podpořila dva kandidáty, kteří už ve výkonném výboru ČSLH byli. Marka Chmiela a Aleše Kmoníčka. A dva tam jsou noví - Petr Vosmík ze Sparty a Jan Tůma z Mladé Boleslavi. Oba jsou ale ve statutárním orgánu představenstva APK LH. Prostě budou ve střetu zájmu.

Svazový výkonný výbor má i s prezidentem Hadamczikem 11 členů. Kolik z nich by se muselo vyměnit, abyste to považoval za dostačující a možná i svůj úspěch?

Za mě by bylo správné mít všechny nové. Minimálně ale osm lidí. Někteří lidé z výkonného výboru se třeba Aloisi Hadamczikovi omluvili s tím, že už kandidovat nebudou, ale chtějí pomáhat.

Kdo?

Třeba Dan Sadil. Ten člověk Aloisi Hadamczikovi přiznal, že se udělala hromada špatných rozhodnutí. A že byl slepý, když pracoval pro Tomáše Krále. Dan má sebereflexi, kandidovat do výkonného výboru už nebude, chce ale dál pracovat pro česky hokej a maká jako šroub. To považuju za transparentní. Jsou tam ale jiní, kterým je to jedno a jde jim jen o svůj prospěch.

Reakce Daniela Sadila:
„Do výkonného výboru už kandidovat nebudu, hokeji se chci ale věnovat dál. Doteď jsem tak činil v Litoměřicích, teď jsem se stal ředitelem Sdružení prvoligových klubů a veškeré své získané zkušenosti bych chtěl přenést do této nové funkce. Chtěl bych pomoct začlenit do první ligy co nejvíce mladých hráčů. Jsem stále přesvědčen o tom, že spolupráce s panem Králem pro mě byla obohacující a nikdy jsem neřekl ani nepřemýšlel o tom, že pan Král dělal špatné věci.“

Součástí výkonného výboru je zatím i Jaromír Jágr, jehož za to v minulosti podrobil kritice. Jak na něj nahlížíte nyní?

Jaromír Jágr už do výkonného výboru nebude kandidovat. Jaromír je velká legenda českého hokeje, jako ambasador MS pro něj teď udělal velký kus práce. Jaromíra Jágra náš hokej moc potřebuje a jsem rád, že tady je.

A hodnocení Jaromíra Jágra ve výkonném výboru ČSLH?

Uznal, že do něj nepatří, protože na to nemá čas. V minulosti jsem ho za to kritizoval, ale teď jsme si o tom promluvili a má moji podporu a obdiv za to, co dokázal a dokazuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.