Hlavní obsah

Co je na papíře, se může po týdnu spláchnout záchodem, poukazuje kapitán Vítkovic

Minulou sezonu končil Juraj Mikuš jako kapitán Vítkovic a zřejmě se osvědčil, protože s céčkem na hrudi vyjede i ve středu k úvodnímu utkání nového extraligového ročníku proti Plzni (od 17.30 hodin). „Nijak extra jsem se do toho nehrnul, rozhodli trenéři,“ pousmál se 35letý slovenský obránce. „Beru to, jak to je, budu se snažit důvěru splatit,“ pokračoval Mikuš, jenž bude mít po ruce hned čtyři asistenty. Těmi budou ve Vítkovicích Patrik Zdráhal, Marek Kalus, Jan Košťálek a Yohann Auvitu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK
Článek

Vítkovická sestava se po ne zcela povedené minulé sezoně značně proměnila. Jak na vás působí krátce před úvodním zápasem nového extraligového ročníku?

Vypadá zatím fajn. Hlavně po charakterové stránce jsou všichni absolutně v pohodě. A to je nejdůležitější, aby se hrála dobrá sezona, dobrý hokej a všichni jsme tahali za jeden provaz.

Vítkovice budou znovu sázet na zahraniční hráče, kterých je včetně vás na soupisce osm. Bude pro kapitána složité tuhle mezinárodní partu ukočírovat?

Za mě je absolutně jedno, odkud kdo pochází. Důležité je, jaký je kdo člověk. Pokud jsou všichni dobří a inteligentní lidé, tak není důvod, aby to mezi nimi nefungovalo. Je nás tam víc hráčů, co už jsme nějaký rok v lize, a víme, že to nebude o jednom člověku. Musí nás být víc, kteří do toho budou mluvit a směrovat kabinu správným směrem.

Trenér David Bruk si pochvaloval velké zkušenosti a kvalitu hráčů v obraně. Vnímáte to jako obránce podobně?

Určitě. Přišli tři beci (Patrik Marcel, Patrik Demel a Jan Košťálek) a všichni už mají odehráno své. Kvalita tam určitě je. Ale cokoliv, co je na papíře, se může po prvním týdnu spláchnout záchodem a může to být úplně jinak. Někdy vyletí mladí. Co si kdo myslí před sezonou, nehraje až takovou roli. Obrana dnes už není jen o obráncích a brankáři. Bránit musí všichni, když tam chybí útočné křídlo, je z toho gól. Obrana vyplývá z celkového pojetí hry.

Minulou sezonou jste se protrápili a skončili ji v předkole proti Hradci Králové (0:3 na zápasy). Budou Vítkovice po změnách na trenérské pozici i v kádru jiné?

Těžko říct. V čem jiné? Myslím, že všechna mužstva hrají to samé, je tam jen pár malých odchylek, kdo má jakou formu a jak dokáže zužitkovat šance. Vypadá to, že se budeme snažit hrát rychleji, ale takhle asi teď hrají v extralize už všichni. Hraje se to nahoru dolů, žádné roztahování hry, jak tomu bývalo kdysi. Všichni se snaží přizpůsobit těm novým trendům, aby byli úspěšní.

Přesilovky a oslabení vám v přípravě šly?

Dostávali jsme jich v přípravných zápasech velmi málo. Bylo na škodu, že se moc nevylučovalo. Nebylo tak moc možností si to nacvičit. Ale máme velmi šikovné hráče, kteří přesilovky hrávali i v jiných týmech. Je to velmi důležitá součást hry a musíme na nich neustále pracovat, aby nám pomáhaly vítězit.

Jaký je brankářský tandem Vítkovic z vašeho pohledu? Lukáš Klimeš měl vynikající sezonu, Lukáš Pařík už také má nějaké zkušenosti. Může být gólmanská pozice zase trumfem Vítkovic?

Tam je velká síla. Klimeš minulou sezonu strašně vyletěl a tento rok se mi zdá, že je možná ještě trošičku lepší. I Pařík je kvalitní brankář. Ale my jim musíme pomáhat k tomu, aby dokázali chytat dobře. Protože v brankovišti může být kdokoliv, ale když se na něj tým vykašle, tak sám neudělá nic.

Působíte na ledě i mimo něj jako velký kliďas. Dokážete jako kapitán v kabině zakřičet, když někdo nedělá, co má?

Křičet na dospělého člověka je úplně zbytečné. Hlavně když to jsou moji kamarádi a parťáci. Pokud je někdo normální člověk, tak se na něj nemusí křičet. Stačí to říct normálním hlasem. Buď si dá říct, nebo ne.

  5 : 1 Pardubice - Kladno 5 : 1 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  3 : 0 České Budějovice - Karlovy Vary 3 : 0 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  1 : 2 Brno - Liberec 1 : 2 dohráno
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec
  2 : 3 pp Vítkovice - Plzeň 2 : 3 pp   dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  4 : 2 Mladá Boleslav - Olomouc 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  4 : 2 Litvínov - Hradec Králové 4 : 2 dohráno
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové