Hlavní obsah

Červenka ukázal, v čem bude přínosem. A velí: Můžeme být ještě lepší

Z návratu na extraligová kluziště měl trochu obavy. Zbytečné. V úvodním kole nejvyšší hokejové soutěže zaznamenal Roman Červenka dvě asistence. I díky nim splnily Pardubice roli favorita a poradily si s Kladnem 5:1. Osmatřicetiletý útočník proti Jágrově partě demonstroval, v čem tkví jeho přednosti.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. Rytíři Kladno 5:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Jasně, Kladno, při vší úctě, asi nebude týmem, který by měl Dynamo nějak více prověřit. Přesto Červenka patřil během své obnovené premiéry v extralize k nejlepším hráčům na ledě. Vyčíst se mu dal snad jen nedostatek střeleckých pokusů (0) při rovnovážném počtu hráčů.

Jeho největší přednost je ale jiná. Žádný jiný hráč nerozdal spoluhráčům na ledě tolik přihrávek na střelu. V rovnovážném stavu to Červenka zvládl pětkrát, k nejlepším navíc patřil i ve vstupech do útočného pásma s kotoučem na holi. Jeho kreativita by v prvním útoku mohla ladit s dravostí Lukáše Sedláka a s důrazem Jiřího Smejkala.

1. kolo: Pardubice - Kladno1/11

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

„Určitě máme prostor na zlepšení, ale časem snad budeme získávat víc návyků. Jde o to, abychom se doplňovali, uměli si nahrát a byli v pohybu,“ pochvaloval si Červenka spolupráci nově složené elitní formace Dynama.

Ještě větší bolehlav budou mít obrany soupeřů při přesilových hrách Pardubic. Bránit pětici Čerešňák, Sedlák, Kaut, Červenka a Smejkal bude obtížné, byť Kladno kapitulovalo jen jednou při šesti výhodách soupeře a ještě k tomu ve dvojnásobném oslabení.

Šancí si ale Pardubice tvořily víc a zaujaly nejen pohybem, ale také rychlostí přihrávek. Červenka celou přesilovku řídil z pravého kruhu, občas si ale sjel na modrou čáru i druhou stranu útočného pásma. A během necelých šesti minut, které na přesilovce strávil, nahrál spoluhráčům hned sedmkrát na střelu.

„Máme více variant, jak přesilovou hru sehrát. Nechceme být jednotvární. Na druhou stranu občas je třeba reagovat na situaci na ledě a ta se mění,“ uvedl Červenka k palebné síle Dynama v přesilových hrách.

Jde jen o to, aby spoluhráči jeho pasy využívali. S Kladnem se to povedlo, návrat na extraligová kluziště po osmi letech tak dopadl pro Červenku vítězně.

  Třinec - České Budějovice zítra 17 : 00
20240920T17 : 00:00+0200
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Plzeň - Litvínov zítra 17 : 30
20240920T17 : 30:00+0200
Plzeň vs. Litvínov
Plzeň vs. Litvínov
Plzeň
Litvínov
  Karlovy Vary - Mladá Boleslav zítra 17 : 30
20240920T17 : 30:00+0200
Karlovy Vary vs. Mladá Boleslav
Karlovy Vary vs. Mladá Boleslav
Karlovy Vary
Mladá Boleslav