Hlavní obsah

Červenka má problém, desítka je vyřazená. Dědek zkusí přemluvit legendy

Do extraligy se vrací pořádně blyštivá hvězda. Honbu hokejových Pardubic za titulem bude řídit dvojnásobný mistr světa Roman Červenka. Do Čech se vrací po osmi letech strávených ve Švýcarsku. „Cítím, že dělám správný krok,“ řekl v pondělí 38letý útočník.

Roman Červenka nechce být na jaře bez play off, proto se upsal Pardubicím. Před novou sezonou trénuje s Jágrem. Video: Sport.cz

Článek

V posledních dvou letech dělal kapitána Rapperswilu. Letos s ním ale nehrál ani play off švýcarské ligy. Když se pak v průběhu mistrovství světa ozvaly ambiciózní Pardubice, Roman Červenka příliš neváhal.

„Roli hrály ambice Rapperswilu. Byl jsem zklamaný, že jsme nehráli vyřazovací část. Je to nejhezčí část sezony a jako hokejistovi ti to chybí. Neříkám, že Rapperswil nemůže vyhrát titul, ale ta šance je v mých očích menší,“ připustil Červenka.

Sledoval jste extraligu?

Vrátila se spousta dobrých hráčů. Soutěž má skvělou kvalitu. Mě ani tým nečeká nic jednoduchého, ale těším se. Je to nová výzva. Myslím, že mezi extraligou a švýcarskou ligou není velký rozdíl. Jestli bude naše liga jiná herním stylem, to se dozvím, až do ní naskočím.

A to bude proti Kladnu s Jaromírem Jágrem v sestavě.

To bude krásnej start. Vyhrožuje mi, že hned první střídání přijde sekera. Na Jarouše se těším, v Praze spolu trénujeme a kdo ví, zda to bude jeho poslední sezona, jak říká.

Jak těžké bylo opustit Rapperswil?

Nechávám za sebou osm let života v jiné zemi. Ale jsem rád, že jsme se s rodinou shodli a že mě podpořila. Cítím, že dělám správný krok. Snažili se mě udržet, navíc se začalo jednat až po mistrovství světa. Nebylo to jednoduché, ale dohodli jsme se.

Jednal jste i s dalšími týmy?

S někým jsem mluvil, ale to ani nemá smysl rozebírat, když jsem teď podepsal Pardubicím. Všechno do sebe zapadlo. Když jsem věděl, že mě pustí ze Švýcarska, byl jsem domluvený s Dynamem. Do přípravy naskočím s týmem od začátku. Jdu do nového prostředí, takže je pro mě důležité, abych byl v kabině co nejdřív.

Bude kapitán reprezentace i kapitánem Pardubic?

(Do odpovědi vstoupí majitel Dynama Petr Dědek) To je na trenérech, vedení do toho nijak zasahovat nebude.

A s jakým číslem budete hrát? Desítku v Pardubicích nosili Josef Paleček a Jiří Šejba a je vyvěšena u stropu arény.

To se ještě řeší. Snad bude k dispozici, případně rád vyberu jinak. (Slovo si bere Dědek) Pokusíme se domluvit s legendami, kteří desítku nosili, jestli by nepropůjčili číslo Romanovi. Myslím, že by s tím neměl být problém. Pokud se nedomluvíme, budeme řešit jiné číslo.