Hlavní obsah

ANALÝZA: Tahle soutěž není pro mladý. Junioři v extralize nehrají, výjimkou karlovarský úkaz

Když se vám zraní zkušený borec, šoupněte tam juniora. Hokejisté mladší dvaceti let fungují v Tipsport extralize pouze jako záplaty absencí v sestavě. Až na úplné výjimky. Chcete si tipnout, kolik juniorů v nejvyšší české soutěži má stabilní místo v kádru? Budou vám na to stačit prsty jedné ruky. A kolik z nich se může těšit z významnější role v týmu? Přesně jeden. Tato čísla vypadají hrozivě, zapadají však do kontextu posledních let.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Energie Karlovy Vary vs. HC Dynamo Pardubice 2:1 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Na začátek se stačí podívat na níže přiloženou tabulku. Tři celky v první čtvrtině základní části nedaly juniorům prostor ani v jednom utkání, další tři úplně minimální. V Pardubicích pak celkem pětice mládežníků fungovala jako výplň při početnější marodce.

V extralize si letos zahrálo celkem 22 teenagerů. Polovina z nich ale odehrála jen tři a méně utkání. Pro porovnání například ve Švédsku už v této sezoně naskočilo 63 juniorů, přes dvacet jich nastupuje pravidelně.

Aktuální ročník se ovšem nijak nevymyká zavedenému trendu. Při trochu pozitivnějším pohledu naopak dokonce dochází k drobnému zlepšení. To zejména díky nabitému ročníku 2007. Talentovaní hráči, kteří spadají do škatulky juniorů prvním rokem a budou moci v dubnu reprezentovat ještě na MS hráčů do 18 let, zachraňují svou mládežnickou kategorii.

Foto: Profimedia.cz

Karlovarský útočník Vojtěch Čihař hraje v 17 letech pravidelně extraligu.

Stále teprve 16letý Adam Novotný, nejmladší střelec v historii soutěže, si už udržel stabilní místo v hradeckém kádru, i když jen ve čtvrté formaci, kde dostává v průměru necelých 11 minut na zápas. Urostlý Radim Mrtka pak v úvodu vyztužil defenzivu Třince s ice timem 8:35 na utkání, po návratu Jakuba Jeřábka už však zamířil mezi své vrstevníky do juniorky. V extralize se ukázali i další obránci ročníku 2007, plzeňský Max Pšenička a pardubický Martin Švec.

Z tohoto ročníku ovšem naprosto vyčnívá jedno jméno. Karlovarský útočník Vojtěch Čihař se plnohodnotně usadil v týmu Energie. Ba co víc, vypracoval se v jednoho z klíčových forvardů, což dokazují i pokročilá data.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Vojtěcha Čihaře při hře pět na pět, hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

V průměru odehraje přes 14 minut na zápas, jeho role však stále roste. Například na Kladně strávil na ledě přes 22 minut! Zatím nasbíral čtyři body (2+2), dostává prostor i na přesilovkách. Proti zkušenějším borcům mu nechybí zdravá drzost a výborně pracuje i do defenzivy.

Špatně na tom nejsou ani krapet starší hráči ročníku 2006. V Plzni se zaučuje Jan Skok, Liberec pak brousí dalšího talentovaného beka Tomáše Galvase, jenž zatím předvádí výtečné výkony. Podobně jako třinecký útočník Petr Sikora. Ten však v nabité konkurenci Ocelářů pendluje sestavou. V neděli proti Litvínovu ovšem strávil na ledě přes šestnáct minut a hned se odvděčil už třetím gólem v sezoně.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Petra Sikory při hře pět na pět, hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

Varujícím faktem ale je, že v extralize takřka chybí borci, kteří zrovna absolvují složitý přechod z juniorské do seniorské kategorie. Z ročníku 2005 nastupují jen útočníci Matěj Maštalířský v Litvínově a boleslavský Vojtěch Hradec, jenž však po zranění přišel o místo v kádru a v Pardubicích odehrál jako třináctý forvard jediné střídání. Zdravotní trable sužují i libereckého Jaromíra Péreze, který by jinak zřejmě nechyběl v A-týmu Bílých Tygrů.

Ještě hrozivější statistiky ovšem vykazují hokejisté kolem 20 a 21 let. S výjimkou kladenského Jiřího Ticháčka a pardubického Daniela Herčíka totiž v nejvyšší soutěži takřka nehrají, místo toho si budují pozici o patro níž v první lize.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Třinec 3:1 (37. Herčík)Video: Tipsport Extraliga / BPA

A čím to vlastně je? Vše pochopitelně souvisí s odlivem největších talentů do zahraničí, převážně do zámoří. Celý problém ale nejde svést jen na to. Ačkoliv se stále dokola hovoří o zkvalitnění nejvyšší juniorské soutěže, reálné výstupy zatím neexistují.

Mladí hokejisté, kteří po devatenáctém roku dohrají v juniorce, nejsou na extraligu připraveni a musejí začínat v lepším případě v první lize. Ani ta už totiž nyní neslouží k výchově talentů. Zatímco minulou dekádu v ní působily desítky juniorů, v aktuálním ročníku Maxa ligy jich pravidelně nastupuje sedm. Tedy podobně jako v nejvyšší soutěži.

Kdo chce pozorně sledovat růst mladých hvězdiček, na extraligu příliš koukat nemusí. Alespoň že se letos můžeme těšit z výjimek jako Čihař, Sikora nebo Galvas. Na jejich hru je totiž radost pohledět.

  Karlovy Vary - České Budějovice dnes 12 : 00
20241025T12 : 00:00+0200
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary vs. České Budějovice
Karlovy Vary
České Budějovice
  Třinec - Sparta dnes 17 : 00
20241025T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Sparta
Třinec vs. Sparta
Třinec
Sparta
  Vítkovice - Plzeň dnes 17 : 30
20241025T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Olomouc - Mladá Boleslav dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc vs. Mladá Boleslav
Olomouc
Mladá Boleslav
  Hradec Králové - Litvínov dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové vs. Litvínov
Hradec Králové
Litvínov
  Liberec - Brno dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Liberec vs. Brno
Liberec vs. Brno
Liberec
Brno
  Kladno - Pardubice dnes 18 : 00
20241025T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Pardubice
Kladno vs. Pardubice
Kladno
Pardubice