Hlavní obsah

ANALÝZA: Škoda slov. Hororový úvod Plzně, chybí střelba i rozdíloví hráči

Jak nejlépe popsat úvod sezony z pohledu hokejistů plzeňské Škody? Škoda slov. Indiáni budou chtít na prvních jedenáct kol co nejrychleji zapomenout. Na kontě totiž stále mají pouze jedno tříbodové vítězství a jsou s nejhorším skóre 17:37 přikováni na dně extraligové tabulky. Co stojí za západočeským trápením?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Škoda Plzeň 5:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Čtyřikrát za sebou vypadla Plzeň v předkole, také proto v létě přišlo hned dvanáct nových tváří a další jména na zkoušku. Další neúspěch už si modrobílí nechtěli připustit. Je sice teprve začátek ročníku, nyní se ale spíš strachují, aby se vůbec do předkola dostali a nemuseli řešit třeba barážové starosti.

Stávající opory totiž mlčí a nové posily nejsou těmi potřebnými rozdílovými hráči. Cizinci Christophe Lalancette nebo Olivier Archambault i zkušení forvardi Dominik Simon s Jakubem Klepišem sice patří k tomu lepšímu v kádru, nejsou to však hvězdy, od kterých může Škodovka čekat pětačtyřicet bodů za sezonu. Takový hráč typu Dominika Kubalíka, Milana Gulaše nebo Jana Kováře, kteří v Plzni před pár lety řádili, aktuálně v klubu chybí.

Vždyť zatím nikdo z týmu nepřekonal hranici dvou gólů. Na trefu stále čeká třeba Jakub Lev. A až s podivem oproti loňsku rapidně klesly výkony slovenského útočníka Adriána Holešinského. Před dvěma roky Západočeši získali z Trenčína klenot. Reprezentanta, jenž okamžitě oslnil i českou extraligu. V neúplných dvou sezonách nasbíral 61 bodů za 79 zápasů.

Foto: Sport.cz

Pokročilá data Adriána Holešinského při hře pět na pět, hodnoty jsou uvedeny v percentilu.

A nyní? Jediná asistence za jedenáct duelů navzdory tomu, že je Holešinský jedním z nejvytíženějších útočníků (17:09 na zápas), chodí i na přesilovky. Na ledě ovšem byl pouze u dvou vstřelených gólů, zatímco přihlížel osmi inkasovaným. A o jeho hrozivém vstupu do sezony hovoří i pokročilá data, 28letý křídelník se řadí do nejhorší čtvrtiny extraligových forvardů.

Absence typických kanonýrů pak zapříčiňuje fakt, že Plzeň vsítila pouhých 17 gólů se žalostnou úspěšností střelby 6,25 procent, nejmenší v soutěži. Nejde ale pouze o individuální nedostatky. Plzeň většinu soupeřů nedokáže přehrát, na branku vyšle v průměru 24,73 střely na zápas. To je, paradoxně společně s vedoucím Litvínovem, znovu nemenší číslo v extralize. Při všech herních situací si vytvoří šance na 2,24 očekávaných gólů za 60 minut hry, reálně jich však vstřelí pouze 1,52.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Energie Karlovy Vary vs. HC Škoda Plzeň 6:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Nízká produktivita souvisí i s tragickými přesilovkami. V úvodních dvou duelech sice Západočeši využili tři početní výhody, od té doby však pouze jedinou. Co je ovšem zarážející, za 31 přesilových her vypálili na branku pouze 23krát. V této statistice předposlední Olomouc má na kontě téměř dvakrát tolik pokusů. A všichni hokejoví fanoušci dobře vědí, že není ranky, není branky.

Škoda však nemá problémy jen na jedné straně hřiště, v defenzivě jsou rovněž dost rozsáhlé. Za vše hovoří 37 inkasovaných gólů, v průměru 3,36 na utkání. A to není žádné zkreslené číslo třeba trefami do prázdné branky, kdy se tým v závěru snaží dohnat manko a riskuje. Modrobílí nedostali ani jednu, zatímco třeba Hradec nebo Motor už pět.

Indiáni přitom mají nejlepší oslabení v soutěži (88,57 procent), při hře v rovnovážném počtu se ovšem soupeři dostávají do šancí příliš snadno. Hlavně z nebezpečného prostoru slotu, odtud vyšlou na plzeňské gólmany 38,54 procenta pokusů, přičemž hůře je na tom jen Kladno.

Když už jsme u gólmanů, kteří jsou rovněž v modrobílém dresu nováčky, ani tam nepřichází spása. Oba jsou pod 90procentní hranicí úspěšnosti zákroků. Výrazně lépe se daří Nicku Malíkovi, který i přesto lapil 1,43 gólu nad očekávání, avšak Dávid Hrenák inkasoval už o 4,79 branky více, než by podle statistik měl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zklamaní hokejisté Plzně

Moc světýlek na konci tunelu při pohledu na plzeňskou krizi vidět není. Svěřenci Josefa Jandače prohráli pětkrát v řadě při souhrnném skóre 7:23. „Prostě nám to tam teď padá, musíme to nějak zastavit. Sedneme si, řekneme si, jak to budeme hrát jinak, aby se to už nedělo, a musíme dát hlavy nahoru,“ říkal po nedělním debaklu v Pardubicích útočník Jakub Lev.

Západočeši vyhlížejí návraty marodů Ondřeje Rohlíka nebo Kristianse Rubinse, kteří před zraněním patřili k tomu nejlepšímu v týmu. A do té doby potřebují hokejovou kvalitu nahradit zarputilostí, bojovností a srdcem. To se jim zatím nedařilo. „Je před námi ještě jednačtyřicet kol. Nám se teď prostě nepovedlo pár zápasů, to ale ještě v rámci celé sezony nic neznamená,“ uvědomoval si Lev.

Jestli přijde potřebné zlepšení, dost napoví už páteční duel na ledě českobudějovického Motoru, který je rovněž s devíti body v obdobné situaci.