Hlavní obsah

ANALÝZA: Kometa padá ke dnu. Šance jsou, produktivita ale chybí

Na předčasné závěry je brzy, nicméně jedním z velkých zklamání v úvodu extraligové sezony je Kometa. Brněnští hokejisté se zatím krčí na 13. místě tabulky a od horšího fleku je drží ještě hrůzostrašnější start Hradce Králové. Už na první pohled je patrné, v čem Moravané za zbytkem soutěže výrazně zaostávají: nedávají góly.

Foto: David Taneček, ČTK, Sport.cz

Hokejová Kometa padá ke dnu.

Článek

První tři zápasy přinesly Kometě dvě výhry, a tak se absence vstřelených branek skryla za výkony brankáře Michala Postavy. Když však tenhle faktor vypadl, rázem Kometa prohrála tři duely v řadě. Základní statistiky mluví samy o sobě. Za šest kol Brňané skórovali jen osmkrát.

To je průměr 1,33 branky na zápas. S tím se v hokeji z dlouhodobého hlediska vyhrávat nedá.

„Nadřeme se na góly, na jeden se těžko vyhrává. Chybí nám lehkost v zakončení,“ mrzelo po třetí porážce v řadě asistenta kouče Jiřího Horáčka. Problémem Komety (alespoň ne tak velkým) přitom není absence šancí, ale spíš problémy s jejich proměňováním. Což je vlastně lepší zpráva, než kdyby se hráči do šancí nedostávali vůbec.

Dle rozboru dat z Hockey Logic má Kometa v přepočtu na 60 minut hry při hře pět na pět veskrze průměrnou ofenzivu. Z dosud odehraných zápasů má dávat 2,21 branky, což by ji řadilo na sedmou příčku. V realitě však dává jen 0,82 gólu. Rozdíl oproti očekávaným gólům je 1,39. Nejhorší v soutěži.

„Vůbec bych se nedivil, kdyby se na střídačku vrátil majitel klubu Libor Zábranský. Hokej hodně prožívá a miluje ho. Rozhodně mu není lhostejné, jak teď Brno hraje,“ uvedl v pořadu Zaostřeno na Sport.cz Jiří Šlégr.

Vrásky v obličeji trenérů prohlubuje fakt, že v těchto metrikách jsou na tom nejhůř hráči, od kterých se góly očekávají. Kristian Pospíšil je zatím bez gólu, ale už jich měl ve všech herních situacích vstřelit 1,72. Jakub Flek už sice branku dal, ale měl jich mít o 1,68 více a tak dále. Jedinými hráči v plusu jsou Lukáš Cingeľ s Jakubem Kosem. Další tři borci se pohybují v extraligovém průměru. U zbytku to zatím drhne.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - Brno, domácí Brízgala zamezil vyrovnáníVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Přidat by Kometa měla také na důrazu před brankou, odkud samozřejmě padá nejvíce gólů. Brňané sice střílí často, ale neefektivně. Ze slotu pálí necelých 30 procent svých střel, v čemž jsou až jedenáctí v rámci celé soutěže. Naopak většinu brněnských pokusů označili analytici za málo nebezpečné.

„Musíme se věnovat detailům, maličkostem. Potom to postupnými krůčky přijde. Je to o hlavách, nesmíme být frustrovaní, a naopak musíme věřit, že to zlomíme,“ nabízí recept střelec jediné branky z posledního kola Cingeľ. „Chybí nám jednoduchost, tlak do brány. Prostě puk dokopat nějakým způsobem do sítě,“ dodal.

Nápravu může Kometa zjednat už v úterý, kdy hostí Pardubice.

Související témata: