Hlavní obsah

ANALÝZA: Kladno padá na dno. I kvůli střelecké impotenci zkušených posil

V říjnu parádní sedmizápasová bodová šňůra, od listopadu se ale kladenští hokejisté propadli zpátky k výsledkům, na které jsou z předchozích let zvyklí. Z posledních pěti duelů nezískali ani bod. Vyprchalo kouzlo příchodu Radka Smoleňáka, ale především na nule vstřelených gólů zůstávají dvě velké letní zkušené posily. Útočníci Michael Frolík i Richard Jarůšek.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Michael Frolík zatím marně hledá střeleckou formuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Zejména od 35letého navrátilce Frolíka, který má na kontě 858 zápasů v NHL, očekávali Rytíři rozhodně víc. Loni v libereckém dresu nasbíral solidních 24 bodů. Letos? Ve čtrnácti utkáních jediná asistence v přesilové hře.

Frolík je přitom po konci Tomáše Plekance vůbec nejvytíženějším útočníkem týmu, odehraje téměř dvacet minut na utkání. A přesto při hře pět na pět nebyl na ledě u jediného vstřeleného gólu Středočechů! Naopak přihlížel hned třinácti inkasovaným.

Foto: Sport.cz

Analytická data kladenského útočníka Michaela Frolíka

Do šancí se přitom kladenský odchovanec dostává. Na branku vyslal už 36 střeleckých pokusů, z nichž podle pokročilých statistik mělo padnout 3,39 gólu. Jenže Frolík je stále na nule. „Je to letos nějaké zakleté. Stačí jeden gól, pak to ze mě snad spadne. Musím makat dál a snažit se na to nemyslet,“ líčil po nedělní porážce 2:4 s Plzní.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Michael Frolík proti Plzni zahodil stoprocentní šanciVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Proti Škodovce měl v úvodu třetí části za nerozhodného stavu stoprocentní šanci ze slotu. Jenže z mezikruží trefil jen přesunujícího se brankáře Pavláta. Tahle situace přesně demonstrovala jeho aktuální střeleckou (ne)pohodu. „Bohužel jsem puk dostal trochu pod nohy, vystřelil jsem křížem a gólman proti tomu vystrčil beton,“ litoval Frolík.

Podle analytických dat se v defenzivě i v tranzici řadí do nadprůměru, Rytíři od něj ale žádají i góly. Podobně je na tom také o tři roky mladší forvard Richard Jarůšek. Ten zapadá do průměru, dostává však také výrazně méně prostoru na ledě, jen necelých třináct minut.

Foto: Sport.cz

Analytická data kladenského útočníka Richarda Jarůška

Stejně jako Frolík i brněnský rodák stále čeká na první trefu. Na bránu přitom vypálil už 29 pokusů a měl zapsat necelé dva góly. Na kontě ale má jen čtyři asistence. V minulosti přitom v dresu Litvínova i Hradce dokazoval, že umí nasázet i dvacet branek za sezonu.

Kladno potřebuje od těchto zkušených posil rozhodně víc. Hlavně gólů. Jinak se brzy vrátí na pozice Rytířům dobře známé. Středočeši se propadli až na třináctou příčku a na poslední Mladou Boleslav drží náskok pouhých dvou bodů, i když mají ještě dva duely k dobru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.