Hlavní obsah

ANALÝZA: Hradec je i bez odpočtu bodů poslední. Soupeře přehrává, ale chybí rozdíloví hráči

Když krátce před startem extraligové sezony konečně padl verdikt v táhnoucí se dopingové kauze, mohli si v Hradci Králové oddechnout, že vyvázli bez jakéhokoliv bodového odečtu. Jenže uplynula čtyři kola a Mountfield je i tak v minusu. V minusu oproti ostatním soupeřům. Jako jediný tým v nejvyšší hokejové soutěži totiž stále čeká na výhru. Zapsal pouhý bod navzdory tomu, že soky místy až drtivě přehrává. Kvůli čemu?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Energie Karlovy Vary vs. Mountfield HK 6:3Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

4. kolo: Karlovy Vary - Hradec Králové

Jasně, dlouhá sezona je teprve na úplném začátku, přesto musí na východě Čech zpozornět, aby se za pár týdnů opravdu necítili jako po odečtu bodů. A vyhrávat zápasy jako ten v Karlových Varech.

Od startu jste aktivnější, přesto po první třetině prohráváte, to se stane. Úžasně se vám povede vstup do druhé části a třemi góly za necelé tři minuty otočíte na 3:1. Soupeře rozeberete, dostanete se na koně. A pak místo klidného dohrání utkání domácím darujete přesilovku pět na tři, pak i klasickou početní výhodu. Momentum je rázem na opačné straně a Vary dovedou obrat k dokonalosti a k parádní výhře 6:3, přičemž poslední dva góly přidaly do prázdné branky.

Foto: David Taneček, ČTK

Zklamaní hokejisté Hradce Králové, kteří stále čekají na výhru.

Analytický model Hockey Logic přitom hovoří jasně. Mountfield měl takový duel vyhrát v 76 procentech případů. Vždyť si vypracoval šance na 3,71 xG (očekávaných gólů), zatímco domácí měli až do tref do odkryté branky pouze 1,21 xG. „Taková naše stará dobrá písnička. Hrajeme dobře a prohrajeme,“ postěžoval si i hradecký asistent trenéra Peter Frühauf.

Podobně vypadala i utkání s Libercem (3:4 náj.) a v Litvínově (2:4), která měli Východočeši dle statistik vyhrát. Pouze doma s Kometou (1:2) byli mírně horší. V průměru si vypracují šance na 3,4 xG, v reálu jich dají jen 2,7. Naopak soupeři mají vsítit 2,87 branek, reálně jich ovšem nasázejí průměrně 3,67.

„Psychicky je to náročné. Náš hokej je aktivní, zaměřený na rychlé napadání soupeře, díky tomu se dostáváme více ke střelám, ty jsou však občas málo nebezpečné,“ hodnotil po utkání ve Varech útočník Martin Štohanzl.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. Bílí Tygři Liberec 3:4 snVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A má pravdu. Například proti Liberci vyslal Hradec celkem sto (!) střeleckých pokusů, hned 70 z nich však bylo vyhodnoceno jako střela s nízkou nebezpečností. „Nedokážeme se pořádně postavit před branku, abychom brankáři zakryli výhled, to musíme zlepšit,“ uvědomoval si Štohanzl.

Dalším problémem jsou už zmiňovaná častá oslabení, Mountfield jich hrál už devatenáct, nejvíc v celé soutěži. „Soupeře tím dostáváme do hry a sami se potápíme,“ ví 25letý forvard.

Je pravděpodobně jen otázkou času, kdy Hradec začne z herní převahy více gólově těžit a nasbírá potřebné body, které ho vynesou někam do očekávaného středu tabulky. Zdvižený prst však stále zůstává u problému: Kdo ty góly vlastně dá?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Karlovy Vary - Hradec Králové 4:3 (55. Beránek)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Svěřencům Tomáše Martince po odchodu slovenského snajpra Olivera Okuliara do zámoří a při zranění Kevina Klímy chybí rozdílový hráč, který se nebojí vzít zodpovědnost na sebe a důležitými trefami rozhodnout zápas. V defenzivě sice úřadují osobnosti jako Tomáš Pavelka nebo Graeme McCormack, v útoku ale podobná jména nenajdete.

Východočeši mají v kádru hned deset cizinců, ale asi u žádného z nich byste neřekli, že je zářivou hvězdou extraligy. Musí tak doufat, že se rozehrají letní posily. Jakub Pour dal už sice dva góly, ale je utopený ve čtvrté formaci. Američan Ryan Dmowski ani lotyšský obr Oskars Batna zatím úplně nepřesvědčili. Ani brankář Stanislav Škorvánek doposud neukázal svůj potenciál, který ho vynesl až do slovenské reprezentace.

Nicméně znovu je potřeba říct, že na paniku je v Hradci zatím příliš brzy. Pokud Mountfield bude pokračovat v podobných výkonech, začne se tlačit víc do branky a vyvaruje se hloupých faulů, body na jeho konto naskáčou.

  0 : 4 České Budějovice - Sparta 0 : 4 dohráno
20240926T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Sparta
České Budějovice vs. Sparta
České Budějovice
Sparta
  Mladá Boleslav - Třinec dnes 17 : 30
20240927T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Třinec
Mladá Boleslav vs. Třinec
Mladá Boleslav
Třinec
  Litvínov - Karlovy Vary dnes 17 : 30
20240927T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Karlovy Vary
Litvínov vs. Karlovy Vary
Litvínov
Karlovy Vary
  Vítkovice - Pardubice dnes 17 : 30
20240927T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Pardubice
Vítkovice vs. Pardubice
Vítkovice
Pardubice
  Hradec Králové - Kladno dnes 18 : 00
20240927T18 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Kladno
Hradec Králové vs. Kladno
Hradec Králové
Kladno
  Liberec - Plzeň dnes 18 : 00
20240927T18 : 00:00+0200
Liberec vs. Plzeň
Liberec vs. Plzeň
Liberec
Plzeň
  Brno - Olomouc dnes 18 : 00
20240927T18 : 00:00+0200
Brno vs. Olomouc
Brno vs. Olomouc
Brno
Olomouc