Hlavní obsah

Ale ne! Ale ne! Jak se Švýcaři dozvěděli o touze Červenky vrátit se domů

Když se před čtyřmi týdny dozvěděli, že Roman Červenka navzdory ještě rok platnému kontraktu zvažuje jeho předčasné ukončení a přestup do Pardubic, byl to pro všechny v klubu Rapperswil-Jona blesk z čistého nebe. Záhy si však uvědomili, že svému kapitánovi a jednomu z nejlepších hráčů švýcarské hokejové ligy nebudou bránit. „Nemáme mu to za zlé. Romanovi vděčíme za pět krásných let,“ říká sportovní ředitel Lakers Janick Steinmann.

Video: Sport.cz

Článek

Je to zhruba měsíc, kdy sedmatřicetiletému funkcionáři zazvonil mobil, na jehož druhém konci byl Červenkův agent Aleš Volek. „Nejdřív jsem si myslel, že se chce zeptat na možnosti brzkého prodloužení smlouvy,“ prozrazuje Steinmann své pocity pro švýcarský online deník Watson.

To se ale pletl. Naopak se doslechl, že na Červenku jsou nabídky z jeho vlasti, v níž hrál na klubové úrovni naposledy před osmi lety. „Pomyslel jsem si: ´Ale ne! Ale ne!´ Hned mi bylo jasné, že musíme čekat cokoliv,“ přiznává bývalý švýcarský centr, který se krátce mihl i v národním týmu.

Foto: X - Peter Dědek

Majitel Dynama Petr Dědek (vlevo) s Romanem Červenkou

Po pár dnech Steinmanna o svém záměru informoval i sám Červenka. Oba se i osobně sešli, a švýcarská strana kapitánovi letošních mistrů světa vysvětlovala, jak moc je pro ni důležitý. „Pořád jsem měl malou naději, ale ta se rychle rozplynula,“ věděl Steinmann.

A tak se obratem musel smířit, že o svůj klenot přijde. O borce, jenž v klubu odehrál za pět let 246 zápasů s průměrem 1,1 bodu na zápas. O borce, který zářil nejen na ledě, ale stejně nepostradatelným byl i díky svému přístupu, zkušenostem a pracovní morálce i v kabině.

Pocit křivdy, že osmatřicetiletý hokejový virtuos „prchá“ ze Švýcarska již rok před koncem smlouvy, však u Steinmanna nenajdete. „Ne, vůbec ne. Romanu Červenkovi vděčíme za pět krásných let. To je to, co se počítá. Měli jsme v našich řadách možná nejlepšího hráče v lize. V posledních letech jsem neviděl nikoho, kdo by hrál konzistentně na tak vysoké úrovni zápas co zápas,“ tvrdí sportovní ředitel klubu, v němž se Červenka stal v sezonách 2021/22 i té následující nejproduktivnějším hráčem celé ligy, a zároveň byl zvolen jejím nejužitečnějším hráčem.

Foto: David Taneček, ČTK

Nová posila Pardubic Roman Červenka odpovídá na dotazy novinářů.

A to navzdory tomu, že Rapperswil-Jona nepatří ke švýcarské špičce a po předchozích třech vyřazeních ve čtvrtfinále v uplynulém ročníku ani nepostoupil do play off.

„Roman Červenka nám v posledních letech občas pomohl překonat sami sebe. Pokud se nyní vrací do své vlasti o rok dříve, pak je to velmi, velmi smutná věc. Ale zároveň pochopitelná. Bylo by absurdní Romana nutit, aby plnil smlouvu s námi. Roman Červenka není jen výjimečný hráč. Je to také silná osobnost, a když něco chce, nikdo ho od toho neodrazuje,“ míní Steinmann.

Švýcarský klub si tak alespoň přišel na pěkné odstupné, které mu Pardubice musely vyplatit. „Je jasné, že takového hráče nenecháme jen tak odejít. Je důležité chránit zájmy klubu,“ říká Steinmann a musí se smát dotazu, jestli finanční kompenzace dosahuje milionu švýcarských franků (zhruba 26 milionů korun). „Ne, to ne. Ale získali jsme pěknou sumu,“ uculí se.

Rapperswil v den Červenkova odchodu oznámil návrat švédského křídelníka Pontuse Aberga, jehož čeští fanoušci znají z jeho působení v Mladé Boleslavi v předminulé sezoně. Steinmann však ví, že nahradit Červenku je prakticky neproveditelné.

„Opravdu ho nemůžeme nahradit. To je nemožné. Je mu sice už osmatřicet, jsem si ale jistý, že může hrát na velmi vysoké úrovni ještě několik let. Samozřejmě by bylo hezké, kdyby to udělal s námi. Ale tak či onak, loučení přichází a tento okamžik pro nás přišel příliš brzy,“ posteskne si Steinmann.

Související témata:
SC Rapperswil-Jona Lakers