Hlavní obsah

Ostrá slovní přestřelka. Legenda pálí do vycházející hvězdy NHL

Aktualizováno

Svým rozhovorem pro prestižní zámořský The Athletic nahněval nejen Slovenský svaz ledního hokeje, když tvrdil, že na Slovensku hraje hokej jen ten, kdo má známosti. Vůči slovům jedničky draftu NHL z roku 2022 Juraje Slafkovského se nyní ostře vymezil jeho krajan, někdejší vynikající hokejista a vítěz Stanley Cupu s Los Angeles Marián Gáborík.

Foto: TASR/Profimedia, Profimedia.cz

Marián Gáborík na archivním snímku z roku 2015, kdy na MS v České republice vedl Slováky jako kapitán.

Článek

„Myslíte si, že (Marián) Hossa chce pracovat pro svaz? Ne. Gáborík? Ne. Je to proto, že někteří lidé jsou tam kvůli tomu, aby z toho měli prospěch oni, a ne slovenský hokej,“ prohlásil mimo jiné Slafkovský.

Reakce dvaačtyřicetiletého Gáboríka, který byl před deseti lety po zisku Stanleyova poháru s Kings vyhlášen na Slovensku i nejlepším hokejistou roku, na sebe nenechala dlouho čekat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Juraj Slafkovský v dresu Slovenska.

„Ještě si tam vzal do huby mě a Hossiče, což mi přišlo zbytečné. Co on může vědět o tom, jestli právě my tyhle věci neřešíme za zavřenými dveřmi,“ podivoval se Gáborík ve svém podcastu Boris a Brambor, který dělá s dalším bývalým slovenským hokejovým reprezentantem Borisem Valábikem.

Slafkovského vyjádření považuje za nešťastné. „Třeba teď v sobě nemám chuť ani ambice (pracovat) pro slovenský hokej, ale bůhví, co bude v budoucnu. Nemusel si nás brát do huby,“ rozohnil se trenčínský rodák.

Gáborík je přesvědčený, že taková témata by se neměla řešit přes média.

„Za našich časů jsme měli jiné ‚superstars‘. Ať už zmíním Žiga Pálffyho, Miro Šatana, Peťu Bondru, Višňu (Ľubomír Višňovský) nebo Fera Hossu. Tehdy svaz taky nefungoval, jak by měl. Ptám se ale, kdo z těchto hráčů; a to už byli staršího věku; se vyjádřil na adresu svazu? No nikdo! A to ani po kariéře,“ dodal Gáborík, který Slovensko reprezentoval na dvou ZOH, šesti MS a v NHL odehrál přes tisíc zápasů.