Hlavní obsah

Odsouzen za znásilnění, z NHL ho vykopli. Kontroverzní hokejista míří na Slovensko

Do slovenské extraligy přichází kontroverzní hokejista. Dvacetiletý finský útočník Topi Rönni byl v březnu odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu za znásilnění, kterého se dopustil v roce 2021 ještě jako nezletilý. Jeho klub Tappara Tampere ho okamžitě propustil, práv na něj se vzdala i organizace Calgary Flames, která ho draftovala do NHL. Druhou šanci teď mladý Fin dostane v Michalovcích. „Náš klub se mu rozhodl podat pomocnou ruku,“ uvedla Dukla.

Foto: Profimedia.cz

Topi Rönni na archivním snímku v zápase proti Spojeným státům

Článek

Rönni působil v juniorském i A-týmu Tappary, pravidelně nastupoval i v mládežnických reprezentacích. Po odsouzení teď poprvé míří mimo Finsko, vyhlédly si ho Michalovce. „Očekáváme od něj zodpovědnou hru, mladickou dravost a profesionalitu. Věříme, že svůj talent využije v plné míře právě u nás v Michalovcích. Ne každý den k nám chodí mladí hráči, kteří byli draftováni klubem NHL ve 2. kole,“ prohlásil slovenský celek.

„Topi už v průběhu minulé sezony ukázal, jak velmi chce u nás působit, když byl v Michalovcích s rodinou během play off a sledoval náš tým, aby si zjistil co nejvíc informací o klubu,“ stojí na klubovém webu.

A Dukla se na závěr vyjádřila i k Rönniho kontroverzní minulosti. „Samozřejmě jsme si vědomi, že Topi před několika roky udělal chybu, za kterou byl potrestaný. Náš klub se mu rozhodl podat pomocnou ruku a dát mu druhou šanci, kterou doufáme využije a dokáže své hokejové kvality,“ věří sportovní manažer Marek Mašlonka.

Samotný hráč komentoval situaci prostřednictvím prohlášení už v březnu. „Od incidentu uplynuly téměř tři roky a tento čas byl pro všechny zúčastněné mimořádně těžký. Publicita okolo případu byla zdrcující a dotkla se nejen mě, ale i mojí rodiny a blízkých. Nedobrovolně byly do záležitosti zataženy i kluby Tappara a Calgary Flames. Chci se za to všem zúčastněným omluvit,“ uvedl Rönni.

V Michalovcích, které vede jeho krajan finský kouč Tomek Valtonen, se odsouzený hokejista potká i s českým obráncem Ondřejem Slováčkem, jenž odešel na Slovensko po dvou sezonách na Kladně. V Dukle z Čechů budou působit také bek Sebastian Jasečko a útočník Albert Michnáč.

Související témata: