Hlavní obsah

Nagano se předává po generace, děti mě pořád znají, říká Šlégr

Nazout brusle, nasadit helmu a vyzkoušet si první krůčky na ledě. Týdenní akce Českého hokeje s názvem Pojď hrát hokej přilákala kluky a holky po celé republice. Ambasadorem byl člen Triple Gold Clubu a bývalý hokejista Jiří Šlégr, který v rozhovoru pro Sport.cz přiblížil program uplynulého týdne a svoje pocity z malých následovníků.

Ambasador akce „Pojď hrát hokej“ Jiří Šlégr v rozhovoru pro Sport.czVideo: Sport.cz

Článek

„Jsem hrozně nadšený, protože přibývá dětí. To je náš cíl – vrátit děti nejen k hokeji, ale ke sportu obecně. A čím víc jich bude na ledě, tím budu mít větší radost,“ vysvětluje třiapadesátiletý hokejista.

Na ledě se objevily děti od čtyř do osmi let. „Je to specifická akce v tom, že chodíme jak po velkých klubech, jako jsou třeba Pardubice, tak ale i po těch malinkých,“ přibližuje Šlégr fungování Týdne hokeje, do kterého se zapojilo téměř 160 klubů.

Foto: Český hokej

Týden hokeje přilákal kluky i holky.

A právě menší, ne tak hokejová města, olympijského vítěze z Nagana překvapila. „Třeba v Jičíně měli skvělého trenéra. Viděli jsme ukázku jeho pohybové gramotnosti, a to bylo neskutečné, co tam s těma dětma předváděl,“ chválil Šlégr. Svaz navíc přišel s projektem Trenér do školek, aby rozšířil povědomí o hokeji.

Český hokej se snaží i díky akci po klubech v České republice vymýtit mínění, že hokej je drahý sport. „Svaz dává do klubů výstroje. Takže tahle prvotní investice pro rodiče odpadá, a když to dítě přestane bavit, tak výstroj zase vrátí do klubu. To je opravdu velká pomoc,“ míní Šlégr, který během Týdne hokeje dělá osvětu. „Je potřeba, aby dítě našlo lásku k tomu sportu, aby ho to bavilo. To znamená, že na začátku tam musí být hlavně hravost, a i jiné aktivity než jen dril na bruslích,“ doplňuje.

Foto: Český hokej

Ambasadorem Týdne hokeje byl Jiří Šlégr

Zájem o hokej převládá jak mezi děvčaty, tak mezi chlapci. „Holek přišlo opravdu hodně. Třeba právě v Jičíně mají určitě ženský hokej na čem stavět,“ smál se Šlégr. Zvýšenému zájmu pak samozřejmě pomohl i úspěch seniorské reprezentace mužů na letošním MS. „Vždycky to tak je. Navíc hokej je národní sport, takže ten šampionát vyvolal ohromnou euforii,“ říká bývalý obránce a připouští, že právě zisk zlata v Praze byl impulzem pro zářijový Týden hokeje. „Klasicky to děláme v lednu, ale řekli jsme si, že využijeme té pozitivní vlny a uděláme akci dvakrát ročně.“

Foto: Český hokej

Jiří Šlégr během Týdne hokeje předvedl dětem i své dovednosti na ledě.

Děti přicházející na Týden hokeje už se narodily skoro 20 let po úspěchu českých hokejistů na olympiádě v roce 1998 v Naganu. Přesto některé jméno Jiřího Šlégra znají. „To Nagano se předává z generace na generaci a je vidět, že velká část dětí se o tom doma s rodiči baví. Samozřejmě ale přijdou děcka, která mě vůbec neznají. Ale kdo je z té sportovní rodiny, tak ten většinou ví, a to je samozřejmě příjemné,“ přiznává Šlégr, kterého těší, že je stále pro děti motivací, aby také hrály hokej a třeba jednou i vyhrály olympijské hry.

Další Týden hokeje v letošní sezoně plánuje svaz na 20. až 26. ledna 2025.

  Litvínov - České Budějovice dnes 17 : 30
20241001T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. České Budějovice
Litvínov vs. České Budějovice
Litvínov
České Budějovice
  Hradec Králové - Plzeň dnes 18 : 00
20241001T18 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Plzeň
Hradec Králové vs. Plzeň
Hradec Králové
Plzeň
  Liberec - Karlovy Vary dnes 18 : 00
20241001T18 : 00:00+0200
Liberec vs. Karlovy Vary
Liberec vs. Karlovy Vary
Liberec
Karlovy Vary
  Brno - Pardubice dnes 18 : 00
20241001T18 : 00:00+0200
Brno vs. Pardubice
Brno vs. Pardubice
Brno
Pardubice
  Kladno - Třinec dnes 18 : 00
20241001T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Třinec
Kladno vs. Třinec
Kladno
Třinec