Hlavní obsah

Potřeboval jsem v kariéře zlato. Vzpomínky se mi v hale hned vybavily, říká Pastrňák

Aktualizováno

Prožil nabité léto, které pro něj odstartovalo zlatou euforií při mistrovství světa. Pokračovalo třeba svatbou v Chorvatsku, spoustou golfu i fanděním v kotli Baníku při jeho pohárovém mači proti Kodani. „Na toto léto nikdy nezapomenu. Všechno se vydařilo na jedničku,“ vyprávěl útočník David Pastrňák při sobotní hokejové exhibici v O2 areně. Vrátily se mu vzpomínky na květen, kdy jeho gól rozhodl finále světového šampionátu proti Švýcarsku a také zapálil tuzemské hokejové bláznovství, což sobotní „přátelský“ mač jen potvrdil.

Vítězné pivo nebude jen jedno, těšil se po exhibici v O2 areně Jakub VoráčekVideo: Sport.cz

Článek

Padlo to tady na vás?

Jak jsem vešel do hotelu u arény, hned se mi vrátily vzpomínky na oslavy po finále. Dýchlo to na mě. Připomenout si mistrovství světa je krásné, stejně jako vzpomínky na poslední zápas turnaje.

Sestřih exhibičního zápasu hokejových hvězdVideo: Sport.cz

Bylo to pro vás definitivní rozloučení s létem?

Dalo by se to tak nazvat. Je fajn vidět kluky, kteří už skončili s hokejem, nebo čerstvé mistry světa. Doufám, že po zápase padne nějaké pivko. Na ledě jsme se pobavili, a ještě uděláme něco pro dobrou věc, protože část jde na charitu. Ukazuje to, že kluci mají dobré srdce a přijeli místo dovolené vše podpořit. Lidi to ocenili, což je pro nás skoro to nejmenší. My si jen oblečeme výstroj, jdeme na led a děláme to, co milujeme. A můžeme pomoct těm, co to potřebují nejvíc.

Bylo to krásné léto, že?

Krásné. Takové, na které nikdy nezapomenu. Měl jsem dvě nádherné akce (mistrovství světa a svatba), všechno se vydařilo na jedničku.

A ještě jste si zafandil v kotli Baníku.

Tam si to vždycky užiju. Otravuje mě tam méně lidí, než když si sednu na tribunu. Tam se fandí, což je hlavní, o co jde. A já si vybiju nějakou energii. Rádi tam chodíme, lidi už nás znají a já vždycky rád podpořím kluky i hlasem.

Sledujte Baník i v zámoří?

Spíš koukám na výsledky, hodně sleduji Premier League. Z pohledu Ameriky se hraje v sobotu ráno, takže si to vždycky před tréninkem ošéfuju, aby v televizi běžela anglická liga.

Komu fandíte?

United!

Teď budou hrát v Plzni.

Což je super pro český fotbal, že přijede takový klub. Baník byl taky blízko, ale vyhrál zkušenější, protože Kodaň měla předchozí úspěch v Lize mistrů. Ale kluci podali neskutečný výkon a doufám, že to přenesou do ligy, aby zabojovali o Evropu.

Titul v této sezoně zajistí přímý postup do Ligy mistrů.

Zůstaneme nohama na zemi. Doufám, že vyjde Evropská liga.

Jakub Voráček vyprávěl, jak ho po letošním světovém šampionátu, které strávil v roli komentátora, poznává víc lidí, než když hrával. Jak je to po zlatu u vás?

U mě byl největší skok po bronzové medaili z Tampere a určitě letos. Vnímám to a uvědomuji si to, i když to není jednoduché. Ale patří to k hokeji a já vím, že jsem v Česku málo, takže když mě lidi potkají na ulici, tak se jim snažím udělat radost fotkou nebo jen pozdravem. Jednou jsem vystoupil z auta. Byl tam člověk, který mě pozdravil a hned říkal, že měl doteď den úplně na hovno a já z něj udělal ten nejlepší. Bylo to příjemné i úsměvné, protože jsem kromě pozdravu nic neudělal. To samé platí u dětí, když se chtějí přijít vyfotit. Jsme malá země, a čím víc úspěšných sportovců tu vyroste, tím lépe. Jak jsem řekl – dělám to, co miluji, a jsem za to vděčný. Že mohu někomu jinému zpříjemnit den, je velký bonus.

Fotogalerie

Přichází teď čára a soustředění se na Boston?

O sezoně většinou nepřemýšlím, dokud tam nepřiletím. Soustředím se na přípravu. Až přistanu v Bostonu, pak tam ty myšlenky padnou. Člověk si přes léto potřebuje odpočinout v hlavě i fyzicky. A hlavně trávit čas s rodinou, užít si domova, ať už se bavíme o Česku, či Švédsku (odsud je jeho manželka). Je důležité si to tady užívat a vypnout hlavu.

Pomůže zlato z Prahy i na té klubové úrovni?

Určitě! Potřeboval jsem v kariéře zlato. Hraju za mořem deset sezon a tohle je má první velká výhra. Je to velká motivace do dalších sezon, abych zabojoval o Stanley Cup.

Hodně jste v létě hrál i golf, že?

Asi nejvíc, co jsem kdy hrál. Byl jsem zraněný, nemohl jsem trénovat. Já potřebuji nějaký pohyb, takže to bylo jediné, co jsem pro tělo mohl udělat. A začalo mě to hodně bavit.

  České Budějovice - Karlovy Vary dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice vs. Karlovy Vary
České Budějovice
Karlovy Vary
  Vítkovice - Plzeň dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice vs. Plzeň
Vítkovice
Plzeň
  Mladá Boleslav - Olomouc dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav vs. Olomouc
Mladá Boleslav
Olomouc
  Litvínov - Hradec Králové dnes 17 : 30
20240918T17 : 30:00+0200
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov vs. Hradec Králové
Litvínov
Hradec Králové
  Pardubice - Kladno dnes 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Kladno
Pardubice vs. Kladno
Pardubice
Kladno
  Brno - Liberec dnes 18 : 00
20240918T18 : 00:00+0200
Brno vs. Liberec
Brno vs. Liberec
Brno
Liberec