Hlavní obsah

Průšvihář Bartošák hlásí návrat k hokeji!

Aktualizováno

Dostane ještě jednu, zřejmě poslední šanci. Jednatřicetiletý brankář Patrik Bartošák se po téměř roční pauze vrací k hokeji. Rád by zrestartoval slibně rozjetou kariéru, kterou však upozadila řada skandálů a naposledy vyhazovy v Hradci Králové i na Slovensku ve Spišské Nové Vsi. Od té doby kopřivnický rodák nechytal, nyní začal trénovat s prvoligovým Vsetínem. „Bude se na Lapači připravovat několik týdnů, poté se rozhodne o jeho dalším směřování,“ uvedl pro klubový web trenér Jiří Weintritt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Bartošák ještě v dresu Hradce Králové

Článek

Vsetínští gólmani Jan Lukáš a Santeri Lipiäinen zatím nepředvádějí úplně nejlepší výkony. Vedoucí tým Maxa ligy ovšem sáhl k dost nečekanému řešení. Prozkouší si průšviháře Patrika Bartošáka. „Byli jsme s ním v kontaktu už v létě. Nyní jsme se po důkladném zvážení rozhodli dát mu možnost tréninkové přípravy v rámci našeho klubu,“ prohlásil Weintritt.

„Patrikovi je 31 let, je si vědom své minulosti, na druhou stranu se jedná o velmi kvalitního brankáře, který je vysoce motivovaný a je si vědomý své poslední šance ve vrcholovém hokeji,“ pokračoval kouč.

Bartošák předem souhlasil s nastavenými pravidly klubu, díky čemuž mohlo dojít k dohodě. „Patrik je v ideálním hokejovém věku, může hokeji něco vrátit. Jestli této šance využije, je jen na něm. V každém případě při jakémkoliv porušení pravidel našeho klubu to bude znamenat konec jeho možnosti se k hokeji vrátit, což také věřím, že vnímá,“ líčil Petr Neumann, jednatel klubu.

Bývalý reprezentant si příležitosti váží. „Chtěl bych Vsetínu za tuto možnost velice poděkovat. V minulosti jsem se dopustil přešlapů, které mě málem stály kariéru. Musel jsem si uvědomit, co je pro mě v životě důležité. Kromě rodiny je to hokej, který miluji a kterého se nechci vzdát,“ popisoval Bartošák.

„Došlo mi, že pokud chci sportovat na profesionální úrovni, musím spoustu věcí od základu změnit. Dopadl jsem na dno, ale chci všem včetně sebe dokázat, že to v sobě pořád mám. Udělám všechno pro to, abych kariéru ještě zachránil a všechny přesvědčil o tom, že můžu být prospěšný,“ přislíbil zkušený gólman, jenž chytal v AHL nebo Finsku a krátce i ve Švédsku nebo KHL.

Na začátku minulého ročníku podával solidní výkony v dresu hradeckého Mountfieldu. Poté však opakovaně nedorazil na trénink a následně ani na sraz před utkáním, Východočeši ho postavili mimo kádr a poté s ním rozvázali smlouvu.

V únoru pak zkoušel štěstí na Slovensku. Ve Spišské Nové Vsi však Bartošák vydržel pouhé tři dny, jelikož odmítl podstoupit lékařskou prohlídku. Již dříve trpěl psychickými obtížemi i problémy s alkoholem. V roce 2015 jej při působení v zámoří obvinila přítelkyně z domácího násilí, o sedm let později zase jeho otec z napadení.

Příležitostí dále se uchytit v profesionálním hokeji už promarnil spoustu, přesto přichází ještě jedna. „Chtěl bych za sebe dodat, že to není ojedinělý příběh, kdy řešíme možnost druhé šance,“ prozradil jednatel Vsetína Neumann. „Vnímáme, že každý z nás se v životě může dostat do situace, kdy potřebuje pomoc okolí, a jestli z toho dopadne jeden případ, pořád to stojí za to,“ doplnil šéf klubu.