Hlavní obsah

Bývalý útočník Sparty spáchal sebevraždu, potvrdila hráčova rodina

I českým hokejovým prostředím silně otřásla smrt norského hokejisty a bývalého hráče Sparty Alexandera Reichenberga. Švédský rodák zemřel 5. května v pouhých 31 letech. S odstupem vyšly najevo i příčiny úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Reichenberg v dresu Sparty na archivním snímku.

Článek

Hokejový útočník, jenž vedle České republiky působil také v Rakousku i elitní švédské soutěži, hrál poslední tři sezony v norském Lillehammeru. Tamní klub také na začátku května informoval hokejový svět o hráčově úmrtí. Tehdy ještě bez uvedení příčiny jeho skonu.

Reichenbergova rodina nakonec sama zveřejnila, že šlo o sebevraždu. „Sám si vybral, že nás opustí,“ stojí v nekrologu. Rodina prý i tímto postojem chtěla podnítit debatu o psychických problémech hráčů v profesionálním hokeji.

Rodák z Leksandu, syn švédského hokejisty Ronnyho Reichenberga, měl pohřeb na konci minulého týdne v kostele Nordre Ål, kam dorazilo sedm stovek fanoušků. Lemovali i lesní cestu ke kostelu, kudy putovala rakev se zesnulým hokejistou.

„Byl to hodně těžký, ale zároveň i krásný den, na který nikdy nezapomenu. Byla to důstojná rozlučka,“ komentoval smuteční obřad pro televizi TV2 hokejistův bratr Elias Reichenberg, jenž také zároveň promluvil o tom, že jeho bratra trápily nenávistné komentáře na sociálních sítích.

„Když měníte týmy tam a zpátky, objeví se spousta lidí, kteří vám napíšou spoustu věcí, které by vůbec psát neměli. Samozřejmě si to na vás časem vybere daň, když je to součástí vaší profese a opakuje se to po každém zápase, každou sezonu,“ uvedl.

„Dotkne se to každého, ať už si to připouštíte, nebo ne. Samozřejmě i do jeho mysli se to vrylo,“ dodal Elias Reichenberg, jenž na sociální síti Instagram zveřejnil vzpomínkovou fotku se svým bratrem.

Související témata: