Hlavní obsah

Bojkot se nekoná. Slovenskou oporu naštvali hráči z Ruska, přesto bude reprezentovat

Aktualizováno

Rozhodnutí Slovenského svazu ledního hokeje znovu umožnit hráčům z převážně ruské KHL reprezentovat vyvolalo velkou diskuzi i mezi samotnými hokejisty. Informace, že pozvánku na blížící se olympijskou kvalifikaci dostali od kanadského kouče Craiga Ramsayho hned tři hráči z Kontinentální ligy, rozlítily Martina Pospíšila, hvězdného útočníka z Calgary. Zvažoval, že se národního týmu vzdá, nakonec se ovšem v Bratislavě představí.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil

Článek

Slovenský svaz postupně zveřejňoval jména posil ze zámořské NHL. Mezi prvními se objevil i 24letý Martin Pospíšil. Toho však překvapilo, že by měl v reprezentaci nastoupit vedle hráčů působících v Rusku. „Ta zpráva mě zaskočila. Musím tu informaci nejdřív zpracovat a v nejbližších dnech se rozhodnu, zda přijedu reprezentovat,“ řekl ve čtvrtek pro slovenský Denník Šport.

Za svá slova sklidil pochvalné reakce, ale i kritiku například od Andreje Podkonického, jenž ještě loni dělal u reprezentace asistenta a stejnou roli nyní plní v ruském Omsku. „A za Calgary Flames hrát bude, když tam má jednoho Rusa a dva Bělorusy, ty mu v mužstvu nevadí. Asi je to jiné, protože to není repre, ale NHL,“ vyťukal Podkonický na svém facebookovém účtu.

Martina Pospíšila se hned v komentářích zastal bratr Kristián, forvard brněnské Komety, jenž už se rovněž dříve vyjadřoval kriticky k hráčům působícím v KHL. „Andreji, to myslíš vážně? Mates má spoustu kamarádů Rusů a ví, o čem mluví,“ napsal o čtyři roky starší útočník. „NHL není propaganda války, tam proti sobě nikdo nejde. Ten Rus nemůže za to, kdo mu vládne, a já nemůžu za to, kdo vládně mně na Slovensku,“ dodal Kristián Pospíšil.

Oba sourozenci tak poslední dny zvažovali, jestli do Bratislavy dorazí. A v neděli večer vydali společné prohlášení. „Určitě vám v posledních dnech neunikly informace s otázkou, zda my bratři nastoupíme za reprezentaci Slovenska v rámci kvalifikace na olympiádu,“ uvedli na svých instagramových účtech.

„Vyjádření k hráčům z KHL a jejich účasti v reprezentaci již bylo z naší strany řečeno dost a je známo, jaký k tomu máme postoj. Je už na každém z vás, aby si vytvořil názor na danou věc a podle ní se choval a také věřili tomu, co je správné,“ pokračovali bratři.

„Názor jsme nezměnili! Ale naše chuť reprezentovat Slovensko a pomoci dosáhnout těch nejlepších možných výsledků je pro nás priorita a také touha zahrát si spolu,“ naznačili, že se tedy v národním týmu na konci srpna představí. Martin nechyběl ani na šampionátu v Praze a Ostravě, Kristián si naposledy zahrál na mistrovství světa 2022 ve Finsku.

„Jsme sportovci, a to, jak moc dokáže spojit naši společnost sport, jsme ukázali mnohokrát a věříme, že to uděláme zas těmi nejlepšími možnými výkony a znovu potěšíme Slovensko a každého jednoho Slováka, který je fanoušek sportu a našeho hokeje,“ doplnili Pospíšilovi v prohlášení.

Bratislava hostí jeden ze tří kvalifikačních turnajů. Slovensko se na něm od 29. srpna do 1. září střetne s Rakouskem, Maďarskem a s Kazachstánem, přičemž na olympijské hry postoupí jen vítěz každého turnaje. I proto Slovensko chce ten nejsilnější tým bez ohledu na klubovou příslušnost.

Svaz oznámil už osm posil ze zámoří. Dorazit by vedle Pospíšila měli útočníci Tomáš Tatar, Adam Sýkora, Miloš Kelemen a Pavol Regenda, brankář Samuel Hlavaj a obránci Martin Feherváry, Šimon Nemec a Patrik Koch.

Kompletní nominaci oznámí kouč Craig Ramsay v pondělí, dle zatím neoficiálních informací by se v ní měli objevit tři hráči z KHL. Beci Mário Grman s Martinem Gernátem, jenž v minulosti působili i v české extralize, a forvard Adam Liška.