Hlavní obsah

Snížení platů a hrozící bankrot. Přišlo to z ničeho nic, líčí Knedlíková

Nejlepší házenkářský tým posledních let už oznamoval jako hotovou věc, že vyhlašuje bankrot a definitivně končí. Už za pár hodin ovšem přišel velký zvrat, norský Kristiansand zřejmě zachrání skupina místních investorů. Pořádně si oddechla i česká křídelnice Jana Knedlíková. „Týden jako na horské dráze, Teď to znovu vypadá pozitivně, tak snad už to bude mít příznivý vývoj,“ věří 35letá házenkářka.

Jak vypadá zázemí házenkářek Kristiansandu? Halou vítězek Ligy mistryň prováděla před dvěma roky Markéta JeřábkováVideo: Česká házená

Článek

Kristiansand sedmkrát v řadě ovládl domácí soutěž, mezi lety 2021 a 2023 třikrát v řadě triumfoval v nejprestižnější Lize mistryň. Přesto se norský hegemon ocitl v ohromných finančních problémech. „Táhne se to už od února. Tehdejší vedení nám oznámilo, že musí dojít ke škrtům v rozpočtu, abychom sezonu dohráli. Ale ubezpečovali nás, že na následující ročník jsou prostředky zajištěné,“ popisuje pro Sport.cz Knedlíková.

Hráčky přistoupily na snížení platů, některé si přes léto našly nové angažmá. Šestinásobná šampionka Ligy mistryň zůstala a věřila, že se potíže opakovat nebudou. Jenže přišly znovu. A ještě rapidnější. „V létě se vedení vyměnilo a po tom starém vylezli kostlivci ze skříně,“ prozrazuje bývalá reprezentantka.

Přitom průběh aktuální sezony nenasvědčoval tomu, že by Kristiansandu hrozil bankrot. „Až do minulého týdne byl klid. A z ničeho nic přišla taková bomba,“ popisuje Knedlíková. Organizace Vipers oznámila, že pokud do neděle nesežene astronomickou částku 25 milionů norských korun (v přepočtu 53,5 milionu českých korun), tak vyhlásí bankrot.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Házenkářka Jana Knedlíková v dresu norského Kristiansandu

„Vedení nám sdělilo, že situace je kritická. Potřebovali sehnat takový finanční obnos, aby klub mohl dále pokračovat a aby nehrozilo, že za dva měsíce nastane stejná situace,“ vysvětluje pražská rodačka. „Komunikovali s námi otevřeně, z tohoto hlediska bylo všechno v pořádku,“ oceňuje.

Klubu se však prostředky sehnat nepodařilo, a tak skutečně v neděli večer došlo na nejhorší. Úplný konec celé organizace. Jenže o pár hodin bylo všechno jinak. „Oznámení o vyhlášení bankrotu naštěstí pohnulo místní skupinou investorů, kteří nás mají zachránit. Garantovali, že klub bude moci fungovat dál,“ líčí Knedlíková.

Jestli ovšem spásný krok skutečně vyjde, se rozhodne až během osudového pondělí, kdy stávající předsednictvo nabídne rezignaci a bude se volit nové. A celého procesu se budou moci transparentně zúčastnit i samotné hráčky. „Vypadá to nadějně, sezonu snad dohrajeme, ale teď žijeme ze dne na den,“ podotýká zkušená křídelnice.

Foto: Česká házená

Jana Knedlíková šestkrát po sobě ovládla házenkářskou Ligu mistryň.

Během týdne plného nejistoty už řešila i potenciální jiné angažmá. Třeba i návrat do mateřské Slavie. „Byla jsem v kontaktu s manažerem, ale pořád jsem věřila, že situace dopadne dobře. V Kristiansandu jsem spokojená a balit kufry se mi nechtělo,“ usmívá se Knedlíková, která by v Norsku jednou i ráda zakončila kariéru. „Roky přibývají, času moc nezbývá, nejde hrát do nekonečna,“ uvědomuje si.

Případný konec klubu by ji ovšem nepoložil, finančně ani psychicky. „Jasně, určitě by to nebylo nic příjemného. Ale na druhou stranu už nejsem na začátku kariéry, vystudovala jsem vysokou školu a nemám úplně strach o budoucnost,“ dodává Knedlíková.

Související témata: