Hlavní obsah

Pekelně obtížný los pro české házenkáře

Aktualizováno

Snad nejtěžší možná cesta. Čeští házenkáři se na mistrovství světa v lednu příštího roku utkají v základní skupině se třemi evropskými celky. Středeční večerní los v Záhřebu poslal národní tým pro první fázi turnaje do dánského Herningu, kde narazí na Německo, Polsko a Švýcarsko.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Brankář české házenkářské reprezentace Tomáš Mrkva

Článek

O čtyři měsíce dříve, než do Herningu vyrazí obhajovat zlato z MS hokejisté, podstoupí tam obtížnou zkoušku připravenosti házenkáři. Při losování se sice česká reprezentace ocitla ve druhém výkonnostním koši, ale z dalších tří dostali soupeře z kontinentu. Německo je přitom považováno za vážného adepta zisku medaile, Polsko bylo asi nejtěžší variantou ze třetího koše a Švýcarsko jednoznačně nejobtížnější celek ze čtvrtého.

„Všechny soupeře opravdu hodně dobře známe, já u všech chytal v domácích ligových soutěžích. Kouč Sabaté navíc působí u klubu v Polsku, to dodává losu i pikantnost. Bude to pro nás těžké, ale snad i zajímavé. Věřím, že se s Poláky a Švýcary popereme o ta dvě postupová místa za Němci, kteří jsou pro mě jasný favorit,“ uvedl asistent kouče Martin Galia.

Z každé základní skupiny postoupí tři nejlepší země do druhé fáze turnaje. Pokud se Česko, které se vrací na MS po deseti letech a tehdy v Kataru obsadilo 17. místo, vejde v áčku mezi ně, bude hrát v Herningu i osmifinálovou část se započtením předchozích výsledků.

Reprezentanti by v případě postupu nastoupili proti mužstvům z béčka, kde figurují domácí Dánsko, Itálie a dva africké státy, Alžírsko a Tunisko. Ze čtyř šestičlenných skupin pak vzejdou čtvrtfinalisté, jimiž budou týmy z prvních dvou příček.

„Abych pravdu řekl, jsem z losu docela zklamaný. Chtěl jsem si zahrát proti celkům z jiných kontinentů, takhle je to pro nás spíš evropský šampionát. Když vyladíme dobře formu, nebudeme bez šance. Proti Němcům můžeme jen překvapit, ale na Polsko i Švýcarsko bychom si mohli troufnout,“ řekl reprezentační křídelník Jakub Štěrba.

Šampionát společně uspořádají tři země od 14. ledna do 2. února příštího roku. Hlavním centrem turnaje bude Chorvatsko, v dánském Herningu a norském Oslu se odehrají celkem čtyři základní skupiny, a pak vždy po jedné osmifinálové.

Los mistrovství světa 2025 házenkářů
Skupina A (Herning): Německo, ČESKO, Polsko, Švýcarsko
Skupina B (Herning): Dánsko, Itálie, Alžírsko, Tunisko
Skupina C (Poreč): Francie, Rakousko, Katar, Kuvajt
Skupina D (Varaždín): Maďarsko, Nizozemsko, Severní Makedonie, Guinea
Skupina E (Oslo): Norsko, Portugalsko, Brazílie, USA
Skupina F (Oslo): Švédsko, Španělsko, Japonsko, Chile
Skupina G (Záhřeb): Slovinsko, Island, Kuba, Kapverdy
Skupina H (Záhřeb): Chorvatsko, Egypt, Argentina, Bahrajn