Hlavní obsah

Pád o tři patra níž? Strakonice nedostaly podporu od města, na nejvyšší soutěž nemají peníze

Česká házenkářská extraliga pro sezonu 2024/2025 nejspíše přijde o jeden tým. Kluby mají do 5. července povinnost zaplatit startovné a tím oficiálně stvrdit přihlášku do nejvyšší soutěže, což však Strakonice neplánují udělat. Jihočeský celek totiž nedostane od města slíbenou podporu, která je pro něj existenční otázkou. Strakonický A-tým tak pravděpodobně spadne až do krajské ligy.

Foto: Ladislav Adámek/HC Dukla Praha

Házenkáře Strakonic město finančně nepodpoří, klub se tak nepřihlásí do nejvyšší soutěže.

Článek

Finanční náročnost účasti v elitní soutěži je pro klub bez podpory neúnosná. „Zastupitelé 26. června na zasedání města neschválili žádost HBC Strakonice 1921 ve výši dva miliony korun na podporu činnosti A-týmu mužů působícího v nejvyšší soutěži, kterou předtím schválila Rada města. Zastupitelstvo jednání o podpoře odložilo na září,“ uvedl v prohlášení šéf klubu Miroslav Vávra.

Jihočeští házenkáři, kteří se do extraligy vrátili na poslední dvě sezony, tak nepodají do nejvyšší soutěže přihlášku. Tím by totiž došlo k výraznému zadlužení, které nechce klub podstoupit. „Je zarážející, že v ostatních městech a obcích, kde se nejvyšší soutěž házené hraje, jsou kluby pro město partner, a nikoliv soupeř. Navíc představitelé těchto municipalit veřejně deklarují, že chtějí sport na co nejvyšší úrovni,“ líčil Vávra.

„Pro nás tak bez trvalé podpory z dlouhodobého hlediska není možné ostatním účastníkům nejvyšší soutěže konkurovat. Už v předešlých dvou ročnících bylo finanční působení klubu v extralize na hraně,“ prozradil šéf jihočeského týmu s tím, že se do 5. července ještě pokusí jednat o finanční injekci s krajským úřadem a soukromými subjekty.

Účast Strakonic v následující extraligové sezoně je však velmi nepravděpodobná. „Klub bude nucen přihlásit se do druhé ligy, s čímž bude spojen odchod extraligových hráčů, kteří v klubu působili i jako trenéři. To bude mít dopad i na mládežnickou složku,“ říkal Vávra.

Ve druhé lize, tedy třetí nejvyšší soutěži, však aktuálně působí strakonické béčko. „V případě nestvrzení přihlášky zaplacením startovného by byl aktuální strakonický A-tým nasazen až do krajské ligy,“ prohlásil ředitel soutěží Českého svazu házené Jiří Pícha.

Ve čtvrtek zasedne Soutěžní komise svazu, která bude řešit situaci dotýkající se nadcházejícího ročníku Chance Extraligy. „Věřím, že zastupitelstvo své rozhodnutí zváží. Bohužel času není mnoho,“ uvědomoval si prezident svazu Ondřej Zdráhala.

„Pokud se Strakonice nejvyšší soutěž nepřihlásí, obávám se, že to tak může být už natrvalo. Házená ve Strakonicích je důležitá i z hlediska výchovy mládeže. Bude to ztráta nejen pro Český svaz házené, ale hlavně pro město Strakonice,“ mínil Zdráhala.

A zklamaný je pochopitelně i šéf klubu Vávra. „Dvacetiletá práce, kterou jsme odvedli, a vrcholová úroveň budou pryč, protože jsme nenašli podporu místních komunálních politiků. Jsme smutní,“ dodal šéf jihočeského klubu, jenž v uplynulém ročníku obsadil jedenáctou příčku ze třinácti celků.

Z extraligy sestoupily Hranice, předposlední Maloměřice se udržely v baráži proti Litovli. Je pravděpodobné, že svaz nabídne účast buď právě Hranicím, nebo Litovli, aby soutěž hrálo původně plánovaných dvanáct týmů. Extraliga startuje v polovině září.

Související témata: