Hlavní obsah

Obří rána. Nejlepší tým světa bankrotuje, vysvitla však ještě naděje

Aktualizováno

Nejlepší házenkářský tým planety posledních sezon se utápí v ohromných finančních problémech. Norský celek Vipers Kristiansand, který mezi lety 2021 a 2023 třikrát po sobě ovládl nejprestižnější Ligu mistryň, oznámil, že vyhlásí bankrot. V odpoledních hodinách ovšem pro hvězdný tým, kde působí i česká křídelnice Jana Knedlíková a slovenský trenér Tomáš Hlavatý, vysvitla nová naděje. Klub přebírá skupina investorů.

Jak vypadá zázemí házenkářek Kristiansandu? Halou vítězek Ligy mistryň prováděla před dvěma roky Markéta JeřábkováVideo: Česká házená

Článek

Ačkoliv je házená zejména na severu Evropy ohromně populární, stále se hlavně v ženské složce netočí ani zdaleka takové peníze jako třeba ve fotbalu. Na první pohled by se zdálo naprosto nemyslitelné, že trojnásobné vítězky Ligy mistryň se vůbec mohou dostat do finančních potíží. Ovšem stalo se.

A nejsou to žádné malé problémy. Norský velkoklub hasil požár už letos v únoru. Aby přežil, musel snížit rozpočet o 400 tisíc eur (v přepočtu přes 10,1 milionu korun), což se podepsalo na výrazném krácení mezd všech hráček i zaměstnanců. Kristiansand dokonce sháněl finanční dary od firem, ale i samotných fanoušků.

Klubu se nakonec povedlo zajistit dostatek prostředků, aby zvládl dohrát minulý ročník a přihlásit se do toho aktuálního. Trable však rozhodně nebyly zažehnány definitivně. Před týdnem Kristiansand oznámil, že potřebuje do pátku sehnat 25 milionů norských korun (v přepočtu 53,5 milionu českých korun), jinak končí.

To se nepovedlo, a tak norský šampion z posledních šesti let plánoval vyhlásit bankrot. „S těžkým srdcem vám musíme oznámit, že představenstvo klubu došlo k závěru, že nejsou prostředky pro další fungování. I přes intenzivní snahu o nalezení řešení se nám bohužel nepodařilo zajistit udržitelnou finanční budoucnost klubu,“ stojí v tiskovém prohlášení Vipers.

„Jsme hluboce zarmouceni, že jsme se ocitli na této křižovatce, a chápeme, že se toto rozhodnutí dotýká mnoha lidí. Členů, zaměstnanců, dobrovolníků, hráčů, partnerů a v neposlední řadě i fanoušků, kteří při nás stáli na vzestupu i při pádu,“ uvedl dále klub.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Házenkářka Jana Knedlíková v dresu norského Kristiansandu

Složité chvilky nyní prožívá bývalá česká reprezentantka Jana Knedlíková, šestinásobná vítězka Ligy mistryň, která s norským celkem slavila všechny tři triumfy. Pětatřicetiletá křídelnice si nyní musí hledat nové angažmá stejně jako slovenský trenér Tomáš Hlavatý. V Kristiansandu působila i nejlepší česká házenkářka Markéta Jeřábková, která týmu pomohla ke dvěma triumfům v Lize mistryň, poslední dvě sezony už však hraje v dánském Ikastu.

Jenže situace nabrala během pár hodin obří zvrat. „Stal se zázrak, jsme zachráněni. Nemáme slov, jak jsme vděční,“ objevilo se na sociálních sítích Vipers. Podle švédského serveru Swedenherald totiž klub převzala nová skupina investorů. Hráčky, které v pátek neobdržely výplaty, by je měly dostat co nejdříve.

„Je zde základ pro další fungování sportovního klubu. Zavedli jsme řešení, kterému lidé věří,“ uvedl předseda Vipers Peter Gitmark. „To znamená, že představenstvo dává k dispozici místa. Příští pondělí bude svolána mimořádná výroční schůze, kde členové zvolí nové představenstvo, které dále povede klub. Je to dobré řešení,“ minil Gitmark.

Kristiansand tedy má pokračovat v domácí soutěži i v Lize mistryň, kde za šest utkání nasbíral pět bodů a v osmičlenné skupině B drží pátou příčku.