Hlavní obsah

Desetileté prokletí prolomeno! Čeští házenkáři slaví postup na mistrovství světa

Aktualizováno

Ve všech aspektech zlepšený výkon a cíl je splněn! Čeští házenkáři v odvetě baráže o mistrovství světa porazili Rumunsko 29:20. Hnáni skvělou atmosférou v brněnské Winning Group aréně smazali jednogólové manko z prvního duelu a s přehledem si došli pro postup. Na světovém šampionátu, který se koná v lednu příštího roku v Dánsku, Norsku a Chorvatsku, si zahrají po dlouhých deseti letech.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Čeští házenkáři slaví postup na mistrovství světa, uprostřed devítigólový Matěj Klíma.

Článek

Na přehlídce nejlepších týmů planety se čeští reprezentanti představili naposledy Kataru 2015. Od té doby pro ně účast na prestižním turnaji, jenž se koná každé dva roky, zakletá. Nejprve přišel pověstný zářez od rozhodčích v makedonském Skopje, kde se hrálo bez „dohledu“ kamer, pak nevyšel dvojzápas s Ruskem.

Když už se postoupit povedlo, v roce 2021 přišly patálie s covidem, který se rozšířil takřka do celého týmu, takže Češi do Egypta neodletěli. A naposledy jim neklapla odveta s Makedonci, což byl první dvojzápas pod novým koučem Xavierem Sabatem.

Tentokrát však svěřenci španělského trenéra můžou slavit. Do odvety vstoupili oproti prvnímu duelu v rumunském Baia Mare, kde museli dotahovat až sedmigólovou ztrátu, výrazně koncentrovaněji. Skvělý start prožil opět kanonýr Tomáš Piroch, přidal se k němu i Matěj Klíma a Češi brzy vedli 6:1. „Bylo na nás znát, že hrajeme doma, a že jsme měli na přípravu víc času,“ připustil Sabate.

Mnohem lépe fungovala i defenziva, za níž se k úchvatnému výkonu rozchytal Tomáš Mrkva, který si připsal celkově 17 zákroků s neuvěřitelnou úspěšností 54,8 procent. Do přestávky šel národní tým s vedením 15:9. „Obrana pracovala výborně, skvěle jsme bránili pivota a Mrkva byl úžasný,“ chválil kouč.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Brankář české házenkářské reprezentace Tomáš Mrkva.

Rumuni se snažili ještě utkání zdramatizovat, ale když Vít Reichl zvyšoval ve 43. minutě už na 20:11, bylo jasné, že je hotovo. Reprezentanti si zodpovědným výkonem došli pro vítězství o devět branek a před výtečnou kulisou téměř čtyř tisíc fanoušků v Brně mohli slavit.

Jestli na samotném šampionátu povede český výběr kouč Sabate, zatím jisté není. V létě mu totiž končí smlouva. „Budeme se o tom bavit s vedením svazu. Ještě jsem o tom nepřemýšlel. Teď je třeba oslavit tenhle postup,“ řekl španělský trenér.

Odvetné utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů v Brně:
Česko - Rumunsko 29:20 (15:9)
Sestava branky Česka: Mrkva 1, Hrdlička - Hrstka 3, Piroch 4, J. Patzel, Štěrba 3, Reichl 3, Babák 1, Havran, Harabiš 1, Klíma 9, Nantl, Solák 1, Mořkovský 2, Zeman, Blecha 1.
Nejvíce branek Rumunska: Dragan 5, Nistor Ionita 4. Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 1/1 - 6/5. Vyloučení: 5:2. Diváci: 3852. První zápas: 30:31, postoupilo Česko.