Hlavní obsah

České házenkářky odehrají přípravu bez dvou největších hvězd

Tradičním turnajem O štít města Chebu odstartují české házenkářky novou sezonu, v níž je čeká vrchol už od konce listopadu na mistrovství Evropy. Na západě Čech se reprezentantky sešly v pondělí. V plánu mají dvě přípravná utkání proti Polsku a Islandu. Do nich nezasáhne zraněná kapitánka Veronika Malá ani klíčová opora Markéta Jeřábková, která se s drobnými zdravotními problémy chystá s týmem alespoň v omezeném režimu.

Foto: Česká házená

České házenkářky na archivním snímku

Článek

Národní tým pod vedením norského kouče Benta Dahla má na co navazovat. Loni zazářil osmým místem na mistrovství světa, díky čemuž si vybojoval i účast v olympijské kvalifikaci. Navíc si zajistil i postup na letošní Euro. „Už jsme se těšili na novou sezonu. Chceme se vrátit tam, kde jsme skončili. Bude důležité si znovu osvěžit náš herní styl,“ líčil Dahl pro svazový web.

„Nemůžeme startovat od nuly. Pokud to dokážeme pochopit a udělat další krok, budeme na jiném levelu. Doufám, že jsme si z loňského roku něco vzali,“ vykládal zkušený trenér.

V nominaci mu chybí kapitánka Veronika Malá. Úderná křídelnice Bietigheimu se zotavuje v Německu. Největší hvězda, spojka Markéta Jeřábková je sice s týmem, chystá se však v omezeném režimu. Blíže nespecifikované zranění v horní části těla by ji ovšem nemělo limitovat v další přípravě na evropský šampionát.

Foto: David Švarc/Česká házená

Markéta Jeřábková (vlevo) a norský kouč české reprezentace Bent Dahl

Šanci tak dostanou mladší talenty. Poprvé se v dospělé reprezentaci objeví 19letá spojka Simona Schreibmeierová, neschází ani stejně stará brankářka Patricie Wizurová nebo o rok starší pivotka Anna Jestříbková s křídelnicí Kristýnou Königovou. „Uvidíme nové mladé pušky české házené,“ pochvaloval si Dahl.

„Máme v týmu aktuálně spoustu talentu. Potřebujeme novou krev a energii. Mladé hráčky musí udělat krok do seniorské úrovně, protože z juniorské na dospělou úroveň jde o velký skok,“ uvědomoval si norský lodivod.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Norský trenér české házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Reprezentantky při jubilejním 50. ročníku chebského turnaje odehrají jen dva duely, z technických důvodů se totiž nedostaví výběr Egypta. Utkání s Polskem je na programu v pátek od 19:00 hodin, zápas s Islandem pak v sobotu od 15:00 hodin.

Tradiční kemp v Chebu byl obvykle listopadovým vrcholem přípravy na šampionáty, nyní se však posunul na zářijový termín. Před mistrovstvím Evropy, které se koná od 28. listopadu do 15. prosince v Rakousku, Maďarsku a Švýcarsku, absolvuje národní tým kemp v Praze a poté ho prověří přípravný turnaj ve Francii.

Základní skupinu Eura odehrají házenkářky v maďarském Debrecínu, kde vyzvou v nepříjemné balkánské konkurenci Černou Horu, Rumunsko a Srbsko.