Hlavní obsah

České házenkářky na závěr přípravného turnaje v Rakousku porazily Ukrajinu

Aktualizováno

České házenkářky v závěrečném druhém zápase na přípravném turnaji tří zemí u Vídně rozdrtily Ukrajinu 34:25. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla částečně odčinily páteční úvodní prohru s domácím Rakouskem a říjnový program před blížícím se mistrovstvím Evropy zakončily s nerozhodnou bilancí. Nejlepší střelkyně dnešního utkání Markéta Jeřábková dala šest branek.

Foto: Česká házená

České házenkářky na archivním snímku

Článek

Zatímco v pátečním zápase Češky roli mírných favoritek nepotvrdily, proti Ukrajině v dalším souboji dvou účastníků nadcházejícího Eura od úvodu diktovaly tempo. Soupeř se naposledy držel na dostřel v závěru první čtvrthodiny, kdy snížil na 7:8. Druhá část poločasu však jasně patřila Dahlovým svěřenkyním, které si do pauzy vytvořily pohodlný náskok 17:10.

Po změně stran český tým dál navyšoval vedení. Postupně získal dvouciferný náskok a necelých osm minut před koncem upravila Königová už na 31:18. Ukrajinky se trochu probraly až v samém závěru a mírně zkorigovaly stav.

„Vítězství je samozřejmě vždy lepší než porážka. Dnes tam byla řada věcí, které byly lepší než včera. Nejdůležitější bylo, že jsme využili všechny hráčky. Každá z nich dostala dobrý čas a prostor na palubovce,“ řekl v nahrávce pro média Dahl.

„Včera se mi nelíbilo, že tam chyběla taková větší osobní zodpovědnost od hráček. To se dnes výrazně zlepšilo, s tím jsem velmi spokojen. Dali jsme hodně branek, ale zároveň jsme také kolektivně pracovali do obrany,“ doplnil čtyřiapadesátiletý norský kouč.

Turnaj u Vídně byl pro český tým předposlední přípravou před evropským šampionátem, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince. Před začátkem mistrovství odehrají Dahlovy svěřenkyně za měsíc ještě jeden turnaj, a to ve Francii, kde je budou čekat utkání se Španělskem a Angolou.

„Z uplynulých dvou zápasů jsme se zase něco naučili. Myslím, že jsme více připraveni směrem k Euru, které se blíží. Co se týče nominace, něco mám v hlavě, ale ještě zůstává pár otazníků,“ doplnil Dahl.

Přípravný turnaj házenkářek v Tullnu (Rakousko):
Česko–Ukrajina 34:25 (17:10)
Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná – Königová 5, Andrýsková 3, Šustáčková, Desortová 1, Stellnerová 3, Kuxová 4, J. Franková 1, Smetková 2, Zachová 3, Jeřábková 6, Malá 1, Jestříbková, Cholevová 5/2, Eksteinová.
Nejvíce branek Ukrajiny: Soskydová a Nesterenková obě 4, Bondarenková 3. Sedmimetrové hody: 2/2 – 2/2. Vyloučení: 3:6.