Hlavní obsah

Golfista si vymohl u soudu start v Paříži, už tam ale pro něj není místo

Nizozemský golfista Joost Luiten si u soudu vymohl start na olympijských hrách, v Paříži přesto soutěžit nebude. Ve startovní listině už pro něj není místo, původně nevyužitou kvótu totiž už Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přidělil jinému hráči. Informovala o tom Mezinárodní golfová federace (IGF). Uvedla také, že se snažila pro Luitena vymoci výjimku, aby pod pěti kruhy mohlo startovat 61 hráčů místo 60, MOV ale takový návrh zamítl.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský golfista Joost Luiten na archivním snímku.

Článek

Osmatřicetiletý Luiten uspěl minulý týden u soudu, na který se obrátil poté, co jej Nizozemci spolu s dalším hráčem a hráčkou nezařadili do olympijské nominace navzdory tomu, že splnil kvalifikační kritéria MOV. Nizozemský olympijský výbor to odůvodnil tím, že na základě svého žebříčkového postavení nemá reálnou šanci na umístění v první osmičce. Luiten přitom v dosavadní kariéře vyhrál šest turnajů na evropském okruhu DP World Tour, byť naposledy triumfoval už v roce 2018.

Luitenovi v době uzávěrky coby nizozemské jedničce patřilo 147. místo ve světovém pořadí. V redukovaném olympijském žebříčku byl ale čtyřicátý a splnil kvalifikační podmínky MOV. V Paříži má právo startu prvních patnáct hráčů světa při limitu čtyř golfistů na zemi. Z dalších míst v pořadí se kvalifikovali vždy maximálně dva z jednoho státu až do naplnění šedesátičlenné startovní listiny.

Luitenovi nakonec nebylo nic platné, že ve sporu s národním olympijským výborem mu soudce dal za pravdu. Nevyužitá místa už MOV přerozdělil. „Ve snaze podpořit Luitena usilovala IGF o udělení výjimky, aby navýšil startovní pole na 61 hráčů, ale žádost MOV zamítl,“ uvedla IGF. Luitenovo místo získal finský hráč Tapio Pulkkanen.

Nizozemský golfista na verdikt MOV zareagoval s rozhořčením. „Po vyhraném soudním sporu MOV rozhodl, že mě nenechá v Paříži hrát. MOV už nikdy nemůžu brát vážně. Pokud říkáte, že základem olympijských her jsou integrita, fair play a respekt, pak všichni lžete. Žádné fair play ani respekt nevidím,“ uvedl v příspěvku uvedeném přeškrtnutými olympijskými kruhy.