Hlavní obsah

Zrušený podzim, rozhodne jen jaro. Povodně dohnaly fotbal k ráznému řešení

Kvůli následkům zářijových povodní se na Bruntálsku nedohraje podzimní část fotbalových soutěží nejnižších úrovní. O schválení žádosti ze strany místního OFS ve středu informoval Výkonný výbor FAČR. Jednoduše není dostatek míst, kam by se zápasy daly přesunout.

Foto: ČTK

Zářijové povodně zničily i mnoho fotbalových hřišť. Ilustrační foto

Článek

Moravskoslezský kraj byl nedávnými povodněmi zasažen ze všech míst České republiky nejvíce. Kromě domů či dopravní infrastruktury odnesly silné deště také sportoviště. Ne pouze velké haly či stadiony, ale také hřiště na vesnicích a maloměstech.

„O víkendu 14. a 15. září se na Moravě nedohrál jediný fotbalový zápas, postiženo bylo celé území. Nejhorší byla a je situace na severní Moravě, hlavně odtud jsem měl největší množství telefonátů,“ říká 1. místopředseda FAČR za Moravu Jiří Šidliák.

Nejpostiženější byl Moravskoslezský kraj a konkrétně okres Bruntál. Vedení zdejšího Okresního fotbalového svazu tak poslalo na Strahov netradiční, ale pochopitelnou žádost. A výkonný výbor FAČR vyhověl.

„VV schválil žádost OFS Bruntál o ukončení podzimní části a anulování dosavadních výsledků, neboť z důvodu povodňové kalamity došlo k naplnění podmínky vyšší moci, pro kterou nelze dokončit podzimní část soutěží pořádaných OFS Bruntál. Podle vylosování se bude jednokolově pokračovat v jarní části s tím, že zároveň bude zachován systém postupů a sestupů,“ informuje FAČR.

„Komunikovali jsme celý poslední měsíc a není dostatek hracích ploch, kam by se daly zápasy překládat. Proto se přistoupilo k mimořádnému opatření na okresních úrovních, ne krajských a vyšších,“ přibližuje Šidliák. „Zvolila se varianta, aby byla ze sportovního hlediska co nejčistší a nejspravedlivější,“ dodává předseda FAČR Petr Fousek.

Vedení tuzemského fotbalu zároveň zopakovalo, že finančně pomůže nejen na Moravě, ale ve všech zasažených oblastech. Termín pro konečné předložení dokumentace o škodách je 31. října 2024. Podklady budou ze strany FAČR kontrolovány, podle aktuálních informací bylo napříč Českem postiženo přibližně 150 klubů.

Přispívat může také veřejnost, konkrétně na transparentní účet 12720072/0800 až do 11. listopadu 2024. „Jiné okresy a kraje, které nejsou postiženy, jsou ochotny také přispět. Jsem rád, že solidarita funguje,“ říká generální sekretář asociace Martin Procházka.

Pomoci by měla také UEFA, podle Fouska ale není částka známa, jelikož s povodněmi se potýkali například i v Rakousku nebo Polsku a tyto země rovněž žádají o finanční injekci.

Související témata:
Moravskoslezský kraj
Bruntál