Hlavní obsah

Zatraceně těžký los. Lvíčata už znají soupeře pro baráž o Euro

Aktualizováno

Takového soka si asi jen těžko přáli. Čeští reprezentanti do jednadvaceti let už vědí, že v cestě na evropský šampionát jim bude stát výběr Belgie. Čtvrteční los také určil, že listopadovou baráž začnou na hřišti soupeře, odveta bude následovat doma. Pokud Lvíčata ve dvojzápase uspějí, kvalifikují se na závěrečný turnaj, který se bude hrát v červnu 2025 na Slovensku.

Těžký los české jedenadvacítky pro baráž o Euro. Takového soupeře si nepřála. Video: FAČR

Článek

„Los nám přidělil možná nejtěžšího soupeře, ale pokud chceme na Euro, musíme porazit každého. Všichni možní soupeři byli velmi kvalitní, náš cíl se nemění.“ uvedl po losu kapitán Lvíčat Václav Sejk pro webové stránky fotbalové asociace. „Papírově jsme nikoho těžšího dostat nemohli, ale moc se těšíme. Věřím, že zvládneme vybojovat postup,“ doplnil spoluhráč Patrik Vydra.

Belgičané v kvalifikační skupině skončili druzí za Španěly se ziskem devatenácti bodů. Není tajemstvím, že soupeř svěřenců Jana Suchopárka budí respekt. Nejen kvůli tomu, že v posledních letech vychoval řadu borců, kteří nyní působí v evropských velkoklubech, ale také proto, že může pro posily sáhnout do A-týmu.

Věkově totiž do belgické jednadvacítky patří mimo jiné i ďábelsky rychlý Jeremy Doku, kterého v Manchesteru City druhým rokem piplá Pep Guardiola. Za normálních okolností patří mladý Belgičan do áčkové reprezentace, Češi tak musí doufat, že si jej jejich oponent pro listopadový sraz nestáhne.

Kromě Česka a Belgie se do baráže zapojí ještě čtyři další země. Severské souboje čekají Finsko a Norsko, další účastník Eura vzejde z měření sil Gruzie a a Chorvatska.

Třináct fleků na mistrovství, které se hraje od 11. do 28. června 2025, je už zabráno. Kromě pořádajícího Slovenska mají účast na turnaji jistou vítězové jednotlivých kvalifikačních skupin (Itálie, Španělsko, Nizozemsko, Německo, Rumunsko, Anglie, Portugalsko, Slovinsko, Dánsko) a tři týmy z druhých míst, které byly nejúspěšnější v meziskupinové minitabulce (Ukrajina, Francie, Polsko). Poslední vstupenky na šampionát získají tři národní mužstva, která skončila ve skupinách druhá a uspějí v baráži hrané klasickým systémem doma–venku.